TZOB'dan 'süt fiyatlarını artırın' çağrısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Sanayici süt alımını artırıyor, fiyatı değiştirmiyor. Son 15 aydır değişmeyen çiğ süt fiyatları, aralık ayı beklenmeden bir an önce artırılmalıdır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayi sektörünün inek sütü alımını sürekli artırdığını, buna rağmen fiyatları değiştirmediğini belirterek, "Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı ağustos itibarıyla son bir yılda 8 milyon 770 bin tonu geçti. Son 15 aydır değişmeyen çiğ süt fiyatları, aralık ayı beklenmeden bir an önce artırılmalıdır" ifadesini kullandı. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, yılın başından beri sanayiye aktarılan inek sütü miktarının her ay geçen yılın aynı döneminden fazla olduğunu kaydetti. 

"Ürün satamadığını, ihracatta sıkıntı yaşadığını, stoklarının dolu olduğunu" iddia eden sanayicinin, inek sütü alımını artırmayı sürdürdüğünü ancak fiyatı değiştirmediğini belirten Bayraktar, "Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı ağustos itibarıyla son bir yılda 8 milyon 770 bin tonu geçti. Ulusal Süt Konseyinin çiğ süt tavsiye fiyatı 2014 yılının temmuz ayından bu yana 1 lira 15 kuruş. Son 15 aydır değişmeyen çiğ süt fiyatları, aralık ayı beklenmeden bir an önce artırılmalıdır" görüşünü savundu.  

Birçok ilde ürünün bu rakamın da altında satıldığına dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"2014 yılının temmuz ayında 3 lira 6 kuruş olan perakende süt fiyatı, bu yılın eylül ayında 3 lira 35 kuruşa çıktı. Fabrika yemi, yonca fiyatları yükseldi. Bir yıllık sürede perakende süt fiyatı yüzde 9,5 arttı. Peynir, yoğurt, diğer süt ürünlerinin fiyatları artıyor. Tüketici enflasyonu yüzde 7,95 iken çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kalması kabul edilebilir bir durum değildir. Ulusal Süt Konseyinin bir dahaki toplantısının aralık ayında yapılması planlanıyor. 2014 yılını temmuz ayından beri 1 lira 15 kuruş olan fiyatın, girdi fiyatlarındaki artışa, enflasyona rağmen aynı kalması üreticimiz açısından sürdürülemez bir hale gelmiştir. Üreticimizin sıkıntıya girmesi tüm sektörü zorlar. Artan maliyetler, üreticimizin kar marjını götürdü. Zararına üretim olmaz. Son olarak 24 Haziran 2015'te yapılan toplantıda, 20 kuruşluk zam talebimiz kabul edilmedi."