Vardan: Türk özel sektörü Afrika’ya ekonomik üs kuracak

Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin Türkiye ve Afrika’nın ortak menfaati olduğunu dile getiren DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan, "Afrika kıtası ile eşit ortaklığa dayalı yeni bir işbirliği modeli tesis etmek istiyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA-DÜNYA

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Afrika ülkelerinin finansman kaynaklarının artırılmasının önem taşıdığını belirterek, kamu-özel sektörün bir araya gelerek, Afrika Ticaret Yatırım Fonu oluşturulması gerektiğini söyledi. DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan da Türk özel sektörünün Afrika’da askeri üst değil, ekonomik üs kurmak istediğini bildirdi. 

‘Afrika’da Türkiye için Yatırım Fırsatları ve İşbirliği İmkanları’ paneli dün yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Afrika’nın dünyanın dikkatini çekmeye başladığını belirterek, Asya’dan sonra dünyanın en büyük kıtası olan Afrika’nın 1 milyar nüfusa sahip olduğunu aktardı. Dünya Bankası’nın verilerine göre 2014 yılında en büyük ekonomiye sahip 20 ülkeden 10’unun Afrika kıtasında bulunduğuna dikkat çeken Aydın, iki ülke arasındaki ilişkilerin başarı öyküsü olarak gösterilebileceğini aktardı. Ticaret hacminden ekonomik yatırımlara kadar hızla ilerleme sağlandığını belirten Aydın, THY’nin Afrika’ya yönelik uçuş ağını yıl sonuna kadar 50’ye çıkaracağını aktardı. 

Temaslar çeşitlendirilmeli 

Önümüzdeki dönemde kamunun yanı sıra özel sektörün, STK’ların, üniversitelerin, yerel yönetimlerin ikili ilişkilere daha fazla yön vermelerini beklediklerini aktaran Ali Kemal Aydın, iş adamlarının Afrika ülkelerini daha fazla ziyaret etmesi gerektiğini, kültür ve turizm alanında temasların çeşitlendirilmesini beklediklerini vurguladı. Afrika ülkelerinin finansman kaynaklarının artırılmasının önem taşıdığını belirten Aydın, kamu-özel sektörün bir araya gelip Afrika ticaret yatırım fonu oluşturması gerektiğine dikkat çekti. 

Özel sektörle ortaklık çağrısı 

Fas Büyükelçisi Lotfi Aouad, bugünün Afrika’sının önceki dönemin Afrika’sından farklı olduğunu belirterek, bu dönemde sağlam ortaklıklar kurmayı hedefl ediklerini, bunun için de istikrara ihtiyaç olduğunu, bunun da bir meydan okuma olduğunu aktardı. Afrika’nın kaynaklarının zengin olduğunu, dünyanın geri kalanıyla ticaret oranının yüzde 200 oranında arttığını ifade eden Aouad, 2050 yılına kadar 2 milyardan fazla nüfusa sahih olacağını, bu potansiyeli ekonomide hak ettiğin konuma gelmek için kullanacağının altını çizdi. Kazan-kazan ortaklığı kurmak istediklerinin, bu konuda en önemli partnerin Türkiye olduğuna dikkat çeken Aouad, “Afrika ile Türkiye örnek teşkil eden bir ortaklığa sahiptir. Bu ortaklığın sadece kamu değil, özel sektörü de kapsaması gerekir. Bu kapsamda finansman kaynaklarının artırılarak seferber edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

2019’da 50 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi 

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin trans-kontinental konumu sebebiyle yaklaşık bin yıldır Afrika kıtası ile de yakın ilişki içinde olduğunu belirterek, son 10 yılda Afrika’daki büyükelçilik sayısını 12’den 39’a çıkardığını aktardı. Afrika’nın zenginleşebilmesi için dünyanın tüm bölgeleri ile ticaret yapması ve daha çok yabancı yatırım çekmesi gerektiğini kaydeden Vardan, “Bugün, Türk Hava Yolları (THY), Afrika kıtasında 28 ülkede, 40 farklı şehre tarifeli sefer yapıyor. Bu seferler sayesinde her yıl 200 binden fazla Türk ve Afrikalı karşılıklı olarak seyahat edebiliyorlar. Bu gelişme, ilişkilerin güçlenmesi için çok önemlidir” dedi. 2014 yılında Afrika ile ticaret hacminin 23,4 milyar doları geçtiğini, 2019 yılında bu rakamı 50 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Diğer ülkeler askeri, biz ekonomik üs kuracağız

DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan, Afrika ülkelerinin hem kendi insanına, hem de dışarıdan geleceklere bilhassa yatırımlar için güven vermek durumunda olduğunu, bu sağlandığında, Afrika’nın önümüzdeki dönemde temel meselesi olan sanayileşme konusunda ciddi adımlar atılabileceğini bildirdi. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde Türk yatırımları artarak devam edeceğini ifade eden Vardan, “Türk özel sektörü olarak, Afrika’da diğer ülkelerin yaptığı gibi askeri üsler değil, ekonomik üsler kurulmasından yanayız. Afrika ile ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi ve Afrika’nın sunduğu fırsatları değerlendirebilmek için iki konuda radikal iyileşmeye sağlamamamız gerekiyor. İlki bankacılık hizmetlerinin, ikincisi ise Afrika ülkelerine hava ulaştırmasına ilaveten yük taşımacılık sisteminin geliştirilmesi hususu. Diğer yandan, Afrika açılımı için bölgesel malların rahatlıkla ihtiyaç duyulan bölgelere intikali için, lojistik ağı kurmamız gerekiyor” diye konuştu.