“Yağışlar yüzde 41.2 azaldı”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2013 Ekim-Aralık döneminde yağışların, geçen yıla göre yüzde 41.2, normal yıllara göre yüzde 30.4 azaldığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yağışların her bölgede 2012 yılının altında kaldığını belirterek, "2013 Ekim-Aralık döneminde yağışlar, geçen yıla göre yüzde 41.2, normal yıllara göre yüzde 30.4 azaldı" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin yoğun emek vererek yetiştirdikleri ürünlerin her yıl çeşitli afetlere maruz kaldığını ve kayıplar yaşandığını belirtti.

Türkiye'de 2013 Ekim, Kasım, Aralık aylarında toplam yağış ortalamasının 159,1 milimetre olduğu bilgisini veren Bayraktar, "Normalde 228.5 milimetre olurdu. 2012 yılının aynı döneminde ise 270.5 milimetre düzeyinde gerçekleşti. 2013 Ekim-Aralık döneminde yağışlar, geçen yıla göre yüzde 41.2, normal yıllara göre yüzde 30.4 azaldı. En fazla yağış azalması yüzde 49.4 ile İç Anadolu ve yüzde 47.7 ile Akdeniz bölgelerinde oldu" bilgisini verdi.

2013 Ekim ve Kasım aylarında yağışların normalin altında gerçekleştiğine, aralık ayında da beklenen yağışların görülmediğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Kış kuraklığı yaşıyoruz. Hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yağışların azalması sıkıntı oluşturmaktadır. Ziraat odalarımızdan alınan bilgilere göre, hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle bazı alanlarda çıkışların olmadığı, bu nedenle tohumlarda çürüme riski oluştuğu, bazı alanlarda çıkışların zayıf olduğu, çıkışı gerçekleşen bazı alanlarda da yağış yetersizliği nedeniyle kurumalar oluşuyor."

"Su potansiyeli tasarruflu ve etkin kullanılmalı"

Türkiye'de çoğunlukla yüzey sulama yapıldığını kaydeden Bayraktar, bu uygulamada çok fazla su kaybı yaşandığının, Türkiye'nin su potansiyelinin tasarruflu ve etkin kullanımının sağlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Bayraktar, "Yer altı sularının bilinçsizce ve aşırı bir şekilde tüketilmesi önlenmelidir. Yer altı su kaynaklarının çok azalması ve her yıl daha derinlere inilmesi, telafisi mümkün olmayan sıkıntılara yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.