17 Mayıs'ta bütün okullar boşalacak

Türkiye’de her 6 çocuktan birinin günde bir saatten daha az dışarıda zaman geçirdiği gerçeğinden yola çıkan Aktif Yaşam Derneği, OMO’nun da desteğiyle iki yıldır tüm dünyada uygulanan “Outdoor Classroom Day” etkinliğini Türkiye’ye taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Hareketsizlik artık büyüdükçe gelen bir sorun değil. Araştırmalara göre günümüz çocukları için de tehlikenin boyutları ciddi seviyelere ulaşmış durumda. Toplumun dörtte üçü hareketsiz bir yaşam sürüyor. OMO’nun yaptırdığı bir araştırmaya göre ise Türkiye’de her altı çocuktan biri, günde bir saatten daha az açık havaya çıkıyor. Bu, hapishanede bir mahkumun “açık hava” süresinden daha az. Aktif Yaşam Derneği, bu gerçekten yola çıkarak tüm dünyada iki yıldır uygulanan ve hızla yayılan bir kampanyayı Türkiye’ye taşıdı. Project Dirt tarafından sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak düzenlenen “Outdoor Classroom Day- Okul Dışarıda Günü” etkinliği Türkiye’de OMO’nun desteğiyle hayata geçiriliyor. Bu kapsamda 17 Mayıs 2018 Perşembe günü 1000 okulda 200 bin öğrencinin derslerini okulun dışında işlemesi ve bol bol oyun oynaması hedefleniyor.

Proje hakkında bilgi veren Aktif Yaşam Derneği Projeler Koordinatörü Onur Yakın, 2008’den bu yana aktif yaşam tarzını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirterek, daha sağlıklı ve etkin öğrenen çocuklar için Okul Dışarıda Günü’ne katılmak üzere tüm öğretmen, veli ve öğrencileri www. okuldisaridagunu.org sitesinden kayıt yaptırmaya davet etti.

Sınıflar açık havaya çıksın

Dernek olarak sınıfları açık havaya taşımak üzere harekete geçtiklerini anlatan Yakın, dünyada şu anda 2.3 milyon çocuğu sokağa çıkaran bu hareketin Türkiye’de de hızlı başlayıp iyi sonuçlar aldığını ifade ediyor. Yakın, “Dışarıda oyun oynamanın, keşfederek ve deneyimleyerek öğrenmenin çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığının yanı sıra iletişim becerileri ve yaratıcılıklarının gelişiminde önemli rolü var. Sınıf dersleri ve açık havada deneyimleyerek öğrenmek birbirini tamamlıyor. Oysa günümüzde çocuklar zamanlarının çoğunu kapalı alanlarda geçiriyorlar. Biz de Okul Dışarıda Günü ile öğretmenler için model oluşturabilecet bir kit hazırladık. Burada yaratıcı fikirler ve araçlar sunuluyor” diyor.

'Kirlenmek güzeldir' ile başladı

15 yılı aşkın süredir “Kirlenmek Güzeldir” çatısı altında anne ve babalara çocuk gelişiminde özgürce hareket etmenin katkılarını anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Unilever Çamaşır Bakım Kategorisinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Handem Çelenkler de, OMO olarak bu sebeple Project Dirt’ün dünya çapında destekçilerinden biri olduklarını belirtiyor. “Kirlenmek Güzeldir derken aslında çocukların deneyimleyerek, yaparak öğrenmesinin önemini vurguluyoruz. Bu kapsamda son yıllarda çocukların fiziksel açıdan daha aktif olarak oyun oynadıklarında kazanacakları değerlerin altını çiziyor, ‘dengeli oyun’ konusunun önemine dikkat çekmeye çalışıyoruz” diyen Çelenkler, hareketsizliğin tüm dünyada sorun haline geldiğine dikkat çekiyor. 2015’te 10 ülkede yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaşan Çelenkler, şu bilgileri veriyor: “Buna göre yedi çocuktan biri hiç sokağa çıkmıyor. Bunda teknolojik aletlerin etkisi var ama biz teknolojiye karşı değiliz, onun çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinin de gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ancak her şey dengede olmalı. Bu nedenle ‘çocuklara özgürlük’ diyoruz, bununla ilgili kampanyalar yapıyoruz.”

"Dışarıda gelişim için birçok fırsat var"

Okul Öncesi-Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi kimliğiyle tanınan Okul Dışarıda Günü sözcüsü Prof. Dr. Belma Tuğrul da “Çocukların tek başlarına, arkadaşlarıyla ya da aileleriyle zaman geçirip oyun oynamaları hem bir gereksinim hem de bir hak ancak Türkiye’de çocuklar dışarıda yeterince zaman geçiremiyor” diyor. Çocukların dışarıda olduklarında yeni şeyler keşfettiklerini, deneyimlediklerini ve öğrendiklerini dile getiren Tuğrul, şöyle devam ediyor: “Okul çocukların ‘düzen’ kavramını anladıkları yaratıcı bir gelişim, etkileşim ve öğrenme alanı. Öte yandan dışarısı da uyarıcılar yönünden çok zengin, doğal, ilgi çekici ve hatta maceralarla dolu. Açık hava çocuğa ilk elden öğrenme fırsatı sunar ve bu fırsatlar sağlıklı olma durumunu yaratır.” Projeye destek veren Dr. Yankı Yazgan da çocukların hayatında oyun konusunda bir dengesizlik olduğunu dile getiriyor. Açık havada oynamanın çocuklara diğer oyun türlerinin sağlayamayacağı öğrenme ve gelişim fırsatları sunduğunu aktaran Yazgan, anne ve babalara, “Çocukla çocuk olup onlarla daha çok dışarıda zaman geçirin. Onları daha özgür bırakın” önerisinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir