1.9 milyar dolarlık sanal saha!

Dev spor kulüpleri sadece yeşil sahalarda değil, bilgisayar başında da kozlarını paylaşıyor. Avrupa'nın dünyaca ünlü kulüpleri e-spor'da karşı karşıya geliyor, maçlar ise canlı olarak yayınlanıyor. Türkiye'de de ilgi büyük. Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin ardından Galatasaray da e-spor takımı kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknoloji, spora da yön veriyor. 100 yılı aşkın süredir futbol sahalarında kozlarını paylaşan kulüpler, mücadeleyi artık sanal dünyaya taşıyor. KPMG Football Benchmark ekibi, gelişen ‘elektronik spor’u ve kulüplerin bu yeni dünyadaki mücadelesini inceledi. Taraftar kazanmayı, algıyı güçlendirmeyi ve gelir kaynakları yaratmayı hedefleyen kulüpler vakit kaybetmeden e-spor’a adım attı. e-spor pazarı sponsorluk anlaşmalarından, ödüllere ve lisans haklarına kadar ciddi alternatifler sunuyor. Kulüpler de gelecekteki büyüme fırsatlarından en iyi şekilde yararlanmak için pazarda konumlanmaya çalışıyor. KPMG’nin araştırması kulüplerin dünyada 226 milyon kişi tarafından takip edilen bu alanda fark yaratmak için yeni stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

MAÇLAR NAKLEN YAYINDA

Kulüplerin büyük bir bölümü EA Sports’un en çok bilinen futbol video oyunu olan FIFA’da kendilerini temsil edecek oyuncularla sözleşmeler imzaladı. Ancak FIFA’nın Avrupa’da popüler olmasını dikkate alıp farklı coğrafyalarda meydanı boş bırakmamak isteyen kulüpler daha da cesur adım atarak Asya’da sevilen League of Legends, Hearthstone ve Counter-Strike gibi futbol dışı oyunlara da giriş yaptı. Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Barcelona, Manchester City, PSG, Sporting Lizbon, Lyon, Monaco, PSV, Dinamo Kiev, Legia Varşova ve Kopenhag da e-spor arenasında boy gösteriyor.

Ancak e-spor’da oyunculara ödenen ücretler, ekipmanların maliyetleri, taraftar bağlılığının paraya dönüşme hızı gibi etkenler bazı kulüpleri de ürkütmüyor değil. Real Madrid ve Manchester United gibi pazarlama devi futbol kulüpleri henüz e-Spor’a girmedi. KPMG’ye göre e-spor pazarındaki büyüme hızının devam etmesi halinde, kısa süre sonra bu mecrada olmayan futbol kulübü kalmayacak.

TÜRKİYE'DE 3 BÜYÜK KULÜP MÜCADELE EDİYOR

Bu sezon Avrupa’da Şampiyonlar Ligi’nde ter döken kulüpler arasındaki 11 takım e-spor arenasında da mücadele verdi. Bu kulüpler arasında Beşiktaş da var. Siyah- beyazlılar ‘League of Legends’ oyununda kurduğu takımla e-spor arenasında yer alıyor. Hal böyle olunca rakipleri Galatasaray ve Fenerbahçe de e-spor takımlarıyla sanal sahanın oyuncuları arasına girdi. Türk sporunun çınarı olarak bilinen üç büyük kulüp, sanal dünyanın sınırsız evreninde dünya top koşturuyor.

Staffordshire Üniversitesi e-spor bölümü açacak!

E-spor'un ekonomik hacim olarak hızlı gelişmesine, akademi dünyası da yanıt verdi. Video oyunlarına ilgi gösteren eğitim kurumlarından biri olarak tanınan Staff ordshire Üniversitesi, bu alanda yeni bir adım attı. Üniversite, elektronik sporu tanıtmak için üç yıllık bir projeyi hayata geçirecek. Geliştirdiği eğitim programıyla kendi e-spor organizasyonlarını düzenleyerek, geleceğin girişimcilerini yetiştirmeyi ve rekabetçi platformlardaki uygulamaları tüm yönleriyle ele almayı planlıyor.

Sanal lig organizasyonlarının sayısı artıyor

- e-spor da elbette maliyetleriyle birlikte geliyor. Takım oluşturma, işletme giderleri, oyuncu maaşları, teknik ekip yatırımları kulüplerin gözünü korkutuyor.

- Futbolda karşılaşmalardan aslan payını kulüpler alıyor. Ancak e-spor’da tablo farklı. Asıl yatırımı etkinlik organizatörleri, oyun yayıncıları veya dijital platformlar yaptığından parayı da onlar kazanıyor.

- Büyüyen e-spor dünyasıyla birlikte organizasyonlar da oluşturuluyor. Ekim 2016’da tanıtımı yapılan ve beIN Sports’un yayınladığı Orange e-Ligue 1’de FIFA oyuncuları kozlarını paylaşıyor. Ayrıca Ocak 2017’de de Hollanda Eredivisie adında sanal bir turnuva başlatılmış durumda.

Oyuncuların çokluğu kulüpleri ürkütüyor

- Beşiktaş, Valencia ve Sporting Lizbon kulüpleri, e-spor takımlarını yerel League of Legends liglerinde geliştiriyor. Ancak Paris Saint- Germain ve Schalke gibi ekipler daha ciddi yatırımlarla uluslararası arenada sahaya çıkmaktan çekinmiyor.

- e-spor dünyasında oyunların çokluğu kulüpleri ürkütüyor. Ayrıca denetim ortamındaki eksikler de kulüplerin bu kulvara temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

Hangi takımlar e-spor sahasında top koşturuyor?

İngiltere'den West Ham United, Almanya'dan Schalke 04, Wolfsburg, İspanya'dan Valencia, Brezilya'dan Santos da e-spor alanına dahil olan tanınmış kulüpler arasında.