Baharda alerjiyi bu yöntemlerle bertaraf edin!

Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, astım ve alerjisi olanlar için ev tozu ve polenlerle nasıl başa çıkılacağını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bahar, birçoğuna göre alerji mevsimi. Çünkü alerjinin kaynağı olan polenler en çok mevsim geçişlerinde ortaya çıkıyor. Birçok kişi için bu renkli ayları kabusa dönüştürüyor. Bu dönemde alerji ile nasıl başa çıkılacağını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye sorduk. İşte astım ve alerjisi olanlar için ev tozu ve polenlerle başa çıkma rehberi...

İLAÇLARI DÜZENLİ KULLANIN!

Öncelikle polen ve ev tozu gibi akarlardan mümkün olduğunca uzak durun. Bu tedbire ek olarak düzenli kullanmanız gereken bir ilaç varsa bu dönemde asla ihmal etmeyin. “İyiyim” diyerek ilacı kesmeyin.

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞE ÇIKMAYIN!

Ev tozları ve polenlerin en aktif olduğu saatler sabahları. Bu saatlerde daha sakin ortamlarda bulunmaya dikkat edin. Özellikle günün erken saatlerinde yaşanabilecek alerji ve astım ataklarına dikkat edin. Bu saatlerde açık havada yapılan spor ve yürüyüş gibi aktivitelerden uzak durun. Fiziksel aktivite için polenlerin daha az olduğu öğleden sonrayı seçin.

AVM VE PLAZALARDAN UZAK DURUN!

Özellikle plaza ve AVM gibi binaların yüzeyleri statik elektrik üretiyor ve polenler bu tip binaların olduğu bölgelerde daha yoğun olarak görülüyor. Açık havadaysanız bu tip binaların yoğun olduğu alanlardan uzak durun.

HANGİ TİP POLENE ALERJİNİZ VAR?

Alerjinizin hangi çeşit polene karşı olduğunu bilmeniz hayatınızı kolaylaştırır. Bunu da basit bir alerji testi ile belirlemek mümkün. Bu da cilt (Prick test) ve kan tahlilleriyle yapılıyor. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi belirlenir.

NEVRESİMLERİ HAFTADA BİR KEZ DEĞİŞTİRİN

Ev tozu akarlarına karşı evdeki halı boyutları küçültülmeli. Yatak odasında halı olmamalı, ağır ve toz tutan perdeler yerine yıkanabilir olanlar kullanılmalı, çarşaf ve nevresim takımları haftada bir kez 60 derece ile yıkanmalı.

EN YAYGIN ALERJİK MADDELER

• Polenler
• Ev tozu akarları
• Evcil hayvanların deri veya tüyleri
• Mantar veya küf sporları
• Gıdalar (Süt, yumurta, soya vb.)
• Hamam böcekleri, arı sokmaları
• Birtakım ilaçlar
• Lateks
• Kimyasal reçineler
DATE:25-03-17