Bay Süpürge’den hijyen tüyoları

25 yıldır kapı kapı dolaşarak süpürge satan ve bu konuda bir uygulama gurusu olarak gösterildiği için çevresi tarafından “Bay Süpürge” olarak anılan Cem Antepe, Türk kadınlarının ev temizliğini sağlıkla birleştirdiğini söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Soluduğumuz havanın temiz olması önemli. Bu sadece açık havada değil televizyon izlerken, yemek yerken, sohbet ederken, uyurken evimizde de geçerli bir kural. Özellikle evde kullandığımız eşyalardan dökülen tozları ortadan kaldırmak Türk kadınları için neredeyse bir takıntı halini aldı. Araştırmalara göre Türk kadını evdeki tozu temizlemeyi aile bireylerinin sağlığı açısından bir gereklilik olarak görüyor. Temiz ve tozsuz ev aynı zamanda kadınların sosyal statüleri ve imajları içinde belirleyici rol oynuyor. Kimse annesine bile evinin tozlu haliyle yakalanmak istemiyor. Ancak tozları tam olarak temizlediğimizden nasıl emin olacağız? Süpürdükten sonra çamaşır suyu, Arap sabunu ya da diğer sıvı deterjanlarla sildiğimiz evimizi mikroplardan, dolayısıyla aile bireylerini hastalıktan korumuş oluyor muyuz?

İşte tüm bu soruların yanıtlarını yaklaşık 25 yıldır kapı kapı dolaşarak yanıtlayan biri var. Aslında amacı başlarda sadece süpürge satmak ve bu vesileyle para kazanmak olan Cem Antepe’den bahsediyorum. Belki bazılarınız biliyordur, doğru kullanım konusunda adeta “bilir kişi” sayıldığı için Antepe’ye birçokları “Bay Süpürge” diyor. Kapıdan kapıya pazarlamadan Nice Teknoloji adında dev süpürge markalarının dahil olduğu bir şirkete dönüşen kariyer yolculuğunda Antepe, birçok eve girip çıktığını, eğitimler aldığını, markalar üstü bilgi birikimine sahip olduğunu söylüyor. Bostancı ve Maslak’taki iki mağazaya ek olarak süpürgesepeti.com adında bir de online sitesi olan işadamı, tüm bu bilgi birikimi ve deneyimi de “bay süpürge” adıyla tüketicilere aktarmaya hazırlanıyor. Youtube gibi sosyal medya kanallarında yapılacak yayınlarla doğru uygulamalar, yanlış bilgiler aktarılırken marka ve ürün kıyaslamaları da yapılacak. Ayrıca süpürge alınırken ihtiyaçların doğru belirlenmesini sağlayacak bir yazılım geliştirme aşamasında olan Antepe, bir de süpürge kullanma rehberi hazırlıyor.

Artık kadının ekonomik gücü var

Kadınların temizlik için binlerce liralık yatırım yapmaktan çekinmediklerini vurgulayan Antepe, eskiden “eşime sormadan olmaz” diyen kadınların artık elden teslim senetlerle kolayca alışveriş yaptıklarını ifade ediyor. Kadının son dönemde daha çok ekonomik özgürlüğünü almasıyla yüksek teknolojili ürünlerin satışının da arttığına vurgu yapan Antepe, ev hanımlarının da eşlerine söylemeden harçlıklarından pay ayırdıklarının altını çiziyor.

“Bu konuda mahalle etkisi yüksek. Komşusunda yüksek teknolojili ürün varsa, o da istiyor. Çünkü onun daha temiz olması tahammül edilemez. Kadınlar, neye takılmışlarsa onu istiyorlar. Bu bazen yanlış ya da ihtiyaç duymadığı bir ürün olabiliyor ama tercih değişmiyor” diyen Antepe, bazı küçük uyarılarda da bulunuyor:

• Kadınlar genellikle filtre temizlemek istemiyorlar ama bu çok önemli. Makinenin performansını direkt etkiliyor.

• Kadınlar yenilemeyi de seviyorlar ama her ürün yenileme ihtiyacı duymaz. Uzun ömürlü ürünler var ve aslında daha ekonomik.

• Çoğu ev hanımı için evdeki yardımcı ne derse o oluyor. Yardımcı evin asıl patronu, o ne isterse o alınıyor. Oysa aile bireylerinin alerji durumu varsa mutlaka buna uygun bir süpürge bakılmalı.

• Halı yıkama makineleri artık dünyada kalkıyor çünkü bunun çok önemli olmadığı anlaşıldı.

• Alerjisi olanlar yüksek Watt’lı süpürge peşinde. Oysa burada önemli olan Watt değil, tozu dışarı veriyor mu bu önemli.

• Süpürge alırken evin büyüklüğü, kaç kişi yaşadığı, eşya oranı ve bulunduğu ortam (orman, sanayi, otoyol kenarı vs) önemli. Çoğu insan ihtiyaçlarının farkında olarak süpürge almıyor.

• Ev kadınları aldıkları süpürgelerin özelliklerinden maksimum yüzde 30 yararlanıyor. Bu da seçerken bilinçsiz olmalarından kaynaklanıyor. Gereksiz bütçeler ayırıyorlar.

Fiyata değil ihtiyaca göre seçim yapın!

Cem Antepe’nin sattığı ürün grubunda 700 ila 16 bin lira arasında süpürge modeli var. Peki burada fiyat ne kadar önem taşıyor? Antepe, “Burada motorun gücü, özel toz sıkıştırma teknolojisi, tozu hapsetme yeteneği gibi önemli göstergeler var. Emiş gücü de önemli elbette ama gerçekten sağlık ile süpürme eylemini bir araya getireceksek tozun hapsedilmesi, yeniden havaya salınmaması gibi detaylar öne çıkıyor” diyor.

Antepe şöyle devam ediyor: “Günde 20-22 bin kez nefes alıyoruz (Bazı kaynaklara göre 80 bin kezden fazla). 16.8 metreküp hava yutuyoruz. Havasız 3 dakika, yemeksiz 30 gün yaşayabiliyoruz. Ama yediğimiz yemeğe daha fazla önem verirken yuttuğumuz havanın farkında değiliz. Şu anda dünya tozu temizleyen robotlar üzerinde duruyor. Bunlar şimdilik derinlemesine temizlik yapmadan sadece tozu temizliyor. Eğer bir gün kumaşsız bir hayat kurabilirsek robotların etkinliği de temizlikte artacaktır.”

Bu konularda ilginizi çekebilir