Bronzlaştırıcı Smoothieler

Bronzlaşma sezonu açıldı. Güneşin etkilerini azaltarak cildin renk almasını sağlayan besinleri sizin için derledik...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bronz bir ten kim ne derse desin, yaz aylarında herkesin peşinden koştuğu bir görünüm. Ancak kimi tenler bronzlaşmaya açıkken kimilerinin haftalarca güneş ışınlarına maruz kalması gerekiyor. Oysa güneş, birkaç aylık yaz hevesine kurban verilmeyecek kadar çok hasar yaratıyor ciltte. Öyleyse ne yapmalı? Her konuda olduğu gibi beslenme uzmanlarına göre bronzlaşmak için de yedikleriniz büyük rol oynuyor. Diyetisyen Emre Uzun, beslenme düzeninde birtakım değişikliklerle daha kolay o tatlı kahverengi tene sahip olabileceğinizi söylüyor. Biz de kendisine bu besinlerin neler olduğunu sorduk. Uzun, "Öncelikle sağlıklı bronzlaşmak diye bir şey yok. Bu yüzden süreyi kısa tutmak gerek. Şezlongda saatlerce yatmak yerine, güneşe çıkmadan önce içilecek doğal smoothilerle süreyi kısaltın" diyor.

İşte Uzun'dan A, C ve E vitaminleri ile karoten ve tirozin içeren 7 besin...

Mucizevi kayısı

Kayısı, yüksek antioksidan içeriği ile kansere karşı koruyucu bir meyve olarak biliniyor. Ancak bu meyve, bronzlaşırken cilt kanseri olma riskini de azaltıyor. Ara öğünlere eklenecek kayısı, içeriğindeki A vitamini ile bronzlaşmayı hızlandırıcı etkiye sahip.

Havuçla kırışıklık yok

A vitamini ve beta karoten açısından oldukça zengin olan havuç buna ek olarak potasyumdan yana da zengin. Cilt kanseri ve güneş lekelerinin oluşmasını engellmeye yardımcı bir bitki olarak biliniyor. Antioksidan özelliği de var. Bronzlaşmayı hızlandırmasının yanında yüz ve boyun kırışıklarının giderilmesine yardımcı oluyor.

Kabakla detoks etkisi

Önemli miktarda A vitamini ve niasin içeren kabak, bu sayede bronzlaşmayı kolaylaştırıyor. Bağırsak tembelliğine de iyi gelen kabak aynı zamanda sinirleri yatıştırma özelliğine de sahip.

Güneşe karşı yumurta

Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilen yumurta bronzlaşmaya da yardımcı bir besin. Bunu özellikle içeriğinde bol miktarda bulunan tirozinle yapıyor. Yumurtanın sarısındaki A vitamini de bronzlaşmada çok önemli bir faktör. Burada sanılan bir yanlışı vurgulayalım: Yumurta sarısı ne kadar koyu olursa A vitamini de o kadar boldur sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Kavun/karpuz

Kavun ve karpuz da bronzlaşmayı kolaylaştıran yaz meyvelerinden. Çünkü ikisi de A vitamini açısından oldukça zengin. Ayrıca hazmı da kolay olan bu meyvelerin ödemin atılmasına yardımcı oldukları da biliniyor. Detoks etkisine sahip kavun ve karpuz, kabızlığı da önlüyor. Güneşe çıkmadan önce daha ince bir beden için bu besinlerden faydalanılabilir.

Mis kokulu şeftali

İşte A vitamini bombası bir meyve daha. Bu özelliğiyle yaz aylarında bol tüketildiğinde bronzlaşmaya katkı sağlayan şeftali, aynı zamanda vücudun savunma sistemini güçlendirdiğinden önemli bir koruyucu. Hazmı kolaylaştırdığını, ödemi azalttığını ve detoks etkisine sahip olduğunu söylememize gerek yok sanırız...

Siyah kuru üzümle renklen

Siyah üzümün tüm bu meyvelerden farklı bir özelliği var. Özellikle kuru üzüm çekirdeklerinde bulunan oligomerik proantosiyanidinler, bronzlaştırmadan daha önemli bir işleve sahip. Bu enzimler, güneşin zararlı ışınlarına karşı vücudu koruyor. Yazın çantanızdan siyah kuru üzümü eksik etmeyin. Üzümü çekirdekleriyle birlikte tüketin. Hem bronzlaşın hem de güneşin zararlı ışınlarından korunmak için vücudunuza destek olun.

Tirozin için hindi eti

Yüksek tirozin içeriği ile hindi eti de bronzlaşmayı hızlandıranlar listesinde. Diğer etlere nazaran yağ içeriğinin daha düşük olması da hindi etini özel kılan bir başka etken.

SMOOTHİE 1

3 adet kayısı
1 adet havuç
2 adet salatalık
1 adet şeftali

SMOOTHİE 2

1 dilim karpuz
1 adet yeşil elma
1/2 demet ıspanak
2 adet domates

SMOOTHİE 3

1 dilim kavun
1 adet kivi yarım avocado
1/3 demet maydonoz

SMOOTHİE 4

3 adet kayısı yarım mango
1 serçe parmak kök zencefil
3 adet salatalık