Güzellikte metal fırtına

Modada metal tonların hakimiyeti zirve yaptı. Ayakkabıdan çantaya kadar her yanı saran metal fırtına, makyajın da en sevilen trendlerinden. Yüzlerdeki altın, gümüş, krom çılgınlığı, yokmuş gibi duran doğal makyajda bile bir miktar kendini hissettiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Moda, zamane koşullarında iyi görünmenin kodlarını içeren bir şifre. Dikkat ederseniz tarzıyla öne çıkan insanlara bunun sırrı sorulduğunda, sıkı bir moda takipçisi olduklarını itiraf etmez hatta “modayı değil kendime yakışanı seçiyorum” diye politik bir cevap verirler. Çünkü kimse o şifrenin kodlarını net bir şekilde aktaramaz, ancak somut bir akım olduğu da ortadadır. Gelir, sizi önüne katar, ta ki bir sonraki sel alıp yoldan çıkarana kadar. O yılın ya da sezonun kodlarını en doğru şekilde öğrenebileceğiniz kişiler, bu işi profesyonel bir şekilde yapanlar, yani para kazananlardır. Hayatta kalmak için bu kodları net tanımlamak ve ona göre hareket etmek zorundadırlar çünkü. Biz de Dünya İyilik&Sağlık olarak bu yaz güzellik ürünlerindeki trendleri, Amway uzmanlarına sorduk. Makyajda öne çıkan renkler, stiller, cilt bakımında eğilimler ve tüketici tercihleri neler? Yanıtları Amway Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Didem Tekinalp’ten aldık…

Daha kırmızı dudaklar!

Son dönemin makyaj trendlerine baktığımızda dudakları kesinlikle ön planda görüyoruz. Kalıcı, belirgin, mat ve gölge etkisi veren renkler favori. Kırmızı, pembe, mercan ve şarap tonlarını bu yıl dudaklarda sıkça göreceğiz. Kadınların dudaklarını ön plana çıkarmak için yapabileceği bazı özel efektleri de unutmamak lazım! Dudağınızın üzerine ince bir fırça ile önce transparan pudra uygulayın. Sonra sürdüğünüz ruj, hem daha uzun süre kalıcılığını koruyacak hem de mat özelliğini daha iyi gösterecektir. Rujunuzu uyguladıktan sonra dudaklarınızın orta noktalarına süreceğiniz ışıltılı pembe göz farı ile muhteşem bir illüzyon yaratabilir ve dudaklarınıza derinlik katarak, onları daha dolgun gösterebilirsiniz.

Gözlerde grafik desen

Gözlerde bu yıl tercihler geniş bir yelpaze sunuyor. Varla yok arası görünüm kadar; güçlü, vurgulu, göz alıcı uygulamalar da son dönemin trendleri arasında. Grafik etkili gözlere geçiş, hafif ve sofistike metalik tonlar ve daha doğal görünecek şekilde tanımlanan bakışlar geleceğin trendleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uçları kalkık kalın çizgilerden dumanlı göz makyajına kadar değişen seçenekler dikkat çekiyor. Göz makyajında sadece toz farlar değil; göz kalemi, eyeliner, dekoratif öğeler, paletler, kremler ve köpükler yoğun olarak tercih ediliyor. Metal tonlar ise bu sezon zirvede. Özellikle gözleri aydınlatan gümüş renk, tam da küçük dokunuşlarla büyük fark yaratmak isteyenlere göre. Gümüş, bakır, altın, krom tonlardaki ışıltılar bu sezon ön plana çıkıyor.

Kaşlar karmakarışık

Bir süredir moda olan kalın ve doğal kaş akımı, bu yıl devam etse de inceltilmiş ve şekillendirilmiş kaşların yeniden güçlenmeye başladığını söylemekte fayda var. Yani bu yıl farklı stillerde kaşlar göreceğiz. Kaş setleri, kremleri, pudraları ve wax’ları gibi ürünler de ön planda yer alacak.

Yanaklar geri döndü

Birkaç sezondur sakin olan yanaklar ise paletler, kremler ve toz ürünlerle makyaj sahnesinde bu yıl yeniden boy gösterecek. Cesur ve sıcacık yanaklar için pembe ve şeftali tonlarında çok işlevli stick’ler, güzel kokan özel yağlardan oluşan kremsi ve şeff af örtücü boya formundaki ürünler yeni döneme damgasını vuracak. Yanaklarda kemiklere dikkat çeken uygulamalar da her zaman olduğu gibi makyözlerin tercihi olmaya devam edecek.

Aydınlık bir ten...

Didem Tekinalp, “doğal ve aydınlık yüz” trendinin yeni dönemde de devam ettiğini söylüyor. Tekinalp, "Cilt bakımında anti-aging özelliği nedeniyle kolajen içeren ürünler yoğunlukla tercih edilirken; 'makyajsız makyaj' anlamına gelen nemli ve buğulu bir cilt görünümü için parıltılı bazlar bu sezonun vazgeçilmezi olacak" diyor.

Bakım maskeleri öne çıkıyor

Güzellik ve kişisel bakım pazarında dünyada en çok satılan dört grup var. Bunlar sırasıyla cilt bakım ürünleri, saç bakım ürünleri, renkli kozmetikler ve parfümler. Türkiye'nin en çok büyüyen alanları ise cilt bakım ürünleri, bebek ve çocuk ürünleri, deodorantlar ve renkli kozmetikler olarak sıralanıyor. Son iki yıldır cilt bakım ürünleri pazarında payını en çok artıran grup yüz bakım maskeleri. Tüm bu alanlarda geçen yıl ekonomik durgunluğa rağmen global pazar yüzde 1.6 büyüdü. Türkiye’de ise bu oran yüzde 10.6’ydı.

Çevre dostu ürünler yükselişte

Global tüketim trendlerine bakıldığında marka, hizmet kalitesi ve üründen beklentilerin arttığı görülüyor. İnandırıcı ve güvenli markalar ön plana çıkıyor ve alışverişten önce mutlaka bir dijital ortam değerlendirmesi yapılıyor. Bir başka trend de “sağlıklı yaşam”. Tüketicilerin sağlıklı beslenme ve spora daha fazla önem vermeye başladığı bir gerçek, satın aldıkları ürünlerin de bunu destekliyor olmasını önemsiyorlar. Globalde çevreye duyarlı kişisel bakım ürünlerine de ilgi artmış durumda ve markaların bu tutumları araştırılıyor. Türkiye’de ise tüketicilerin giderek e-ticarete kaydıkları görülüyor. Bir başka trend de ikisi ya da üçü bir arada şampuanlar gibi çok fonksiyonlu ürünler. Türkiye’de saç bakım ürünlerinde şampuan ve kremin yanında özel bakım ürünleri satışında da artış dikkat çekiyor. Çevreye duyarlılık Türkiye’de de yükselen trendler arasında. Örneğin badem, bal gibi doğal içerikler, sülfatsız çevreye duyarlı ürünler, geri dönüşümlü ambalajlar giderek daha çok tercih ediliyor.