Hamilelikte sağ tarafa yatmayın!

Ferti- Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yapılan araştırmalar hamileliğin ileri evrelerinde sağ tarafa yatmanın ölü doğum riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmacılara göre, sırt üstü ya da sağ tarafa yatmak, bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu da anne karnındaki bebeği etkiliyor. Hamilelik döneminde en ideal uyku pozisyonu ise sol tarafa yatmak!

Hamilelikte uyku problemlerinin arttığına dikkat çeken Ferti- Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

ÖDEMİ AZALTIR

• Öncelikle yatağınız sert olmalı. Sol tarafa yatarak dizleri kıvırmak, bacakların arasına yastık koymak size ve bebeğinize en iyi yatış pozisyonunu verecektir. Buna ‘SOS’ pozisyonu deniliyor. Bu yatış şekli plasentaya en uygun şekilde beslenme imkanı sağlarken, vücutta oluşabilecek ödemi azaltıyor.

• Sırt üstü yatmak gebelikte uygun bir pozisyon değil. Rahmin sırta yapacağı ağırlık ağrılara sebep olabilir, bağırsakların damarlara uygulayacağı baskı kan akışında sıkıntılara ve hemoroid oluşumuna ortam sağlayabilir.

• Rahat bir uyku için gebelik yastığı kullanmak faydalı. Bu yatış şekline zamanla alışabilirsiniz ve uyku sırasında pozisyonunuzu değiştirseniz bile endişelenmeden sol tarafınıza dönerek uygun şekilde uyumaya devam edebilirsiniz. Evdeki sizi rahat ettiren yastıkları her yerde kullanın.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

• Hamilelik döneminde sağlıklı ve uzun bir uyku için diyetinizden kola, kahve ve çay gibi içecekleri çıkarmalısınız. Gündüz saatlerinde bol sıvı alın. Uyumadan 2-3 saat önce sıvı tüketmeyin ve ağır yemeklerden kaçının. Bulantılar için yatmadan önce ve kalktıktan sonra bisküvi veya kraker yemek faydalı olacaktır.

• Düzenli egzersiz yapın. Ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayı bırakın.

• Yatağa gitmeden önce ılık bir duş almak ve süt içmek iyi bir uyku için yardımcı olur.

• Gece uyanırsanız uykunuzu dağıtmayacak şeyler yapabilirsiniz. Eğer çalışmıyorsanız televizyon seyretmek, müzik dinlemek ya da kitap okumak faydalı olacaktır.

• Fırsat buldukça gün içinde yarım saatlik kısa şekerlemeler de faydalı olacaktır.

• Geceleri sık sık bacak krampları ile uyanıyorsanız, doktorunuzla kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınızı konuşun.

Bu konularda ilginizi çekebilir