Haydi beni Ay'a pedalla!

Spinning, Türkçede 'döndürmek-çevirmek' anlamına geliyor. Spinning dersleri ise, egzersiz bisikleti ile çalışmanın biraz daha yoğun hali. Dersler, katılımcıları 'uçuran' müzikler eşliğinde yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Sanırım yaklaşık iki yıldır düzenli spor yapıyorum. Bu, yürüyüş ile başladı. Daha çok dışarıda olmayı tercih etsem de bir spor salonuna üyeliğim de var. İlk dönemlerde; katıldığım derslerden biri 'spinning'di. Spinning, İngilizce bir kelime. Türkçede, 'döndürmek-çevirmek' anlamına geliyor. (Bu derse 'budy pump' diyenler de var.) Spinning dersleri, egzersiz bisikleti ile çalışmanın biraz değiştirilmiş, yoğun hali. Dersler, katılımcıları 'coşturan', deyim yerindeyse 'uçuran' müzikler eşliğinde yapılıyor. Ortalama 45 dakika süren bir derste 500-1000 kalori yakılabiliyor. Bacak, karın ve kalça kasları sıkılaşmaya başlıyor. Adrenalin yükseliyor. Salondaki üyelerin hemen hepsi bu dersi düzenli takip ediyor, spinning sınıfl arı en kalabalılardan biri oluyor, ilgi görüyor. İşte benim bu gözlemlerim ve deneyimime, The Wall Street Journal'daki bir makale de eklenince bu hafta 'Spinning'e yer vermek istedim.

The Wall Street'teki makalenin başlığı güzel: 'Pedal me to the moon' yani 'Beni Ay'a doğru pedalla' şeklinde atılmış. Spinning derslerinin Amerika'da neredeyse bir fitness fenomeni, hatta iyi niyetli bir 'sosyal hareket' haline geldiği yazılıyor. Spinning kulüplerinin neredeyse bir gece kulübünü andırdıkları belirtiliyor. İnsanlar, kolayca yapılabilen bu derslere yoğun ilgi gösteriyor.

Seni yukarı çekmek için burdayız!

Türkiye'de de bu işin giderek yükseldiğini söylemek mümkün. Sadece spinning yaparak ter atacağınız onlarca yeni salon açılıyor. Bu salonlar sadece 'spinning'e yoğunlaşıyorlar. Spot ışıklar altında, kalabalık bir sınıfta ve ortada bir spinning hocası, tabii olmazsa olmaz yüksek ses müzik ile motto şu oluyor: 'Seni yukarı çekmek için buradayız!'

'Derslerde parti atmosferinde bisiklet sürülüyor'

Spor salonları zinciri Carrera'nın CEO'su Hüseyin Valentino Erikçi, bu trendi şöyle anlatıyor: İnsanın ruh halini, en iyi müzik motive ediyor. Spinning derslerinde tam anlamıyla parti atmosferinde bisiklet sürülüyor. Bu atmosfer, insanları kendi sınırlarını zorlaması için teşvik ediyor. Başka bir deyişle , "Kaloriyi zevkle atmak" diye de tabir edilebilir. Yeni başlamış veya profesyonel olmanın hiçbir önemi yoktur! Bike üzerindeki bir kontrolör vasıtasıyla, her bir üye kendisine uygun direnci ayarlayabilir. Spinning dersi kalori yakmada da rekortmen. Şöyle ki 75 kg bir insan 45 dakikada minimum 450-540 arası kalori yakabilir. Performanslıysanız tam bir fatburning ve fityapıcı'dır.

Pedallama süresine dikkat edin!

Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Taner Özdemir: "Bu spor egzersiz bisikleti ile çalışmanın biraz değiştirilmiş hali. Herhangi bir spora başlayan her birey için gerekli olan kurallar bu spor için de geçerli. Uzun süredir spor yapmayanlar, düzenli ilaç kullanımı gerektiren veya kronik hastalığı olanlar için bu sporun uygunluğu doktorları tarafından değerlendirilmeli. Ortopedik açıdan bisiklet pedalı çevirme süresi ve yüklenme gücü ile ilgili problem yaşayabileceğimiz eklemlerimiz dizlerde bulunuyor. Bu nedenle diz problemi olan hastalar bu spora başlamadan önce ortopedi doktoruyla görüşmeli. Dikkat edilmesi gereken konular kalp atım hızının belirli bir düzeyin üzerine çıkmaması ve alt taraf eklemlerini aşırı yükleyecek süre ve güçte pedal çevirmemek olarak özetlenebilir.

Garajdan doğan bir spor dalı

Spinning spor dalının ismi de doğuş hikâyesi de ilginç: Bu spor dalının adı iki kez Race Across America’ya katılan Johnny G. Spinner’dan geliyor. Johnny G. Spinner, Amerika’nın doğu kıyısından batısına yapılan bisiklet yarışını kazanamayınca, bir yıl sonraki turnuvaya hazırlanmak için özel bir bisiklet tasarlıyor. Bu bisikleti ergonomik, gidonun tutuş konumu değiştirilebilecek, ayakta ya da oturarak pedal çevirilebilecek şekilde ayarlıyor. Sele, boya göre konumlandırılabiliyor. Spinner, garajına monte ettiği bisikletiyle karanlıkta günlerce pedal çeviriyor ve şampiyonada ABD’yi bisikletle bir uçtan bir uca en çabuk geçen sporcu oluyor. Başarısını borçlu olduğu özel bisiklet ise, Amerika’da yeni bir spor akımının doğmasına yol açıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir