Hem fit ol, hem sosyal

Türkiye, Rusya ile birlikte fitness sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkelerden. Araştırmalara göre spor yapan bir Türk, 2 saatten fazla zamanını spor salonlarında geçiriyor. Hedef hem sağlıklı hem de sosyal olmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Türkiye'de nüfusun yüzde 2.4'ü fitness salonlarına üye, spor salonu sayısı ise yaklaşık bin 700. IHRSA’nın (International Health, Racquet& Sports Clup) araştırmasına göre Türkiye'nin en büyük metropolü olan İstanbul'da, son 5 yılda her sene 15 büyük ölçekli spor merkezi açıldı.
Son dönemde Jatomi, Norse Life gibi markaların ifl ası toplumda spor merkezleriyle ilgili olumsuz algı ve güven sorunu yaratsa da Türkiye, Rusya ile birlikte fitness sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında yer alıyor. Yeni markalar sektöre giriyor. Bunlardan biri de Hong Kong merkezli Carrera Fitness&SPA. Şirket, Türkiye pazarına 2014'te girdi. İlk şubesini İzmir'de Folkart Towers'da açan zincirin ülke çapında yedi şubesi bulunuyor.

'İzmir'den uzak durun dediler'

'İyilik-Sağlık' ekimizin ilk sayısı için Carrera CEO'su Hüseyin Valentino Erikçi ile Türkiye fitness sektörünü konuştuk. Kendisine ilk sorum, "Türkiye pazarına neden İzmir'den girmeyi tercih ettiniz?" oldu. Bakın, nasıl yanıt verdi: "Araştırma şirketleri, 'İzmir'den uzak durun' dedi fakat biz İzmir'e inandık. Türkiye'de sağlıklı yaşam bilinci artıyor. Bunu en iyi İzmir'de gördük. Sektörde iki zincir kapandı ama bu gelişmelerin yarattığı olumsuz algı İzmir, Eskişehir ve Ankara gibi şehirlere yansımadı. Aksine bu şehirlerde salonların çoğalacağı, sektöre ilginin artacağını gözlemliyoruz."

'Sektör çok boşta'

A plus segmentteki zincir spor salonu markaları açığını doldurmak için Türkiye pazarına girdiklerini anlatan Erikçi, "Grup olarak Türkiye'de sadece bir Carrera Fitness& SPA şubesi açıp elektronik ile büyümeyi düşünüyorduk, ancak spor sektöründeki büyümeyi gördük. Ben elektronik grubu yönetiminden istifa ettim, spor sektöründe büyümeye karar verdim. Sektör, çok boşta ancak Türkiye'ye ciddi yatırım yapmak isteyenler var" diyor.

'Spor, hayatı tamamlar'

Carrera’lar ile bir yaşam ve sosyalleşme merkezi yaratmayı hedefl ediklerini belirten Erikçi, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Türkiye'de toplum değişiyor, artık sağlıklı yaşama daha çok önem veriliyor. Spora ilgi var. Biz de sporu, yaşam tarzıyla birleştiriyoruz. Çünkü spor, sosyalleşmektir. Bir yaşam biçiminde sağlıklı beslenmek de, aşk da hobiler de vardır. Bunların hepsini daha sağlıklı yapabilmek için spor tamamlayıcı işlev görür. Bu yüzden salonlarda sohbet edebilecek, kahve içebilecek ortamlar kurguluyoruz."

Alaçatı'da şube açacak

Bugüne kadar açtıkları şubeler için 15 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Erikçi, şu anda inşaat aşamasındaki iki salonla birlikte devam eden 13 milyon liralık yatırımları olduğuna dikkat çekiyor. Devam eden projelerin ikisi İstanbul, biri de Ankara’da. Erikçi, nisanda Alaçatı'ya şube açacaklarını ve bu tesisin 12 ay hizmet verecek ilk salon olacağını vurguluyor. Erikçi,"2018'de üç yeni şube açacağız. 2018 sonuna kadar 10 şubeye ulaşmayı hedefl iyoruz" şeklinde konuşuyor.

'Vegan mutfak kuracağız'

Carrera Fitness&SPA merkezlerinde vegan mutfaklar açacaklarını anlatan Erikçi, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu yıl üçüncü çeyrekten sonra şubelerimizde vegan mutfaklar açmayı planlıyoruz. Ya kendimiz yapacağız ya da bu işi profesyonellerine bırakacağız."

Almanya'da 9. 5 milyon kişi fitness salonlarına üye

Almanya'da 8 bin 332 özel fitness ve sağlık kulübünün 9.5 milyon üyesi var. Bu rakamla Almanya, Avrupa'da en fazla üyeye sahip ülke. İkinci sırada 8.8 milyon üyesi olan İngiltere geliyor. Üçüncü Fransa'yı (5.2 milyon), İtalya (5.1 milyon) ve İspanya (4.9 milyon) takip ediyor. Türkiye ve Rusya ise sırasıyla yüzde 2.4 ve 1.9'luk penetrasyon oranlarına sahip.

Fitness sektörü yüksek büyüme potansiyelinde

Avrupa'nın en büyük iki fitness pazarı İngiltere (5.6 milyar euro) ve Almanya (4.8 milyar euro). Bu ülkeleri Fransa (2.4 milyar euro), İtalya (2.2 milyar euro) ve İspanya (2.1 milyar euro) izliyor. Bu 5 ülke, Avrupa sağlık ve fitness sektörünün yüzde 64'ünü oluşturuyor. Rusya, Polonya ve Türkiye de ilk 10'da. Ancak rapora göre bu ülkeler orta-uzun dönemde hızlı büyüme potansiyeline sahip.

Koşu bandında vücudunuzu şaşırtın

Türkiye'de spor salonlarında onlarca koşu bandı olmasını yanlış bulduğunu aktaran Carrera CEO'su Hüseyin Valentino Erikçi, "Koşu bandı 3 ila 7 dakikayı geçmeyecek şekilde ön ısınma veya sonradan yapılacak antrenmanlarda kullanılabilecek bir araç. Sporu çeşitlendirmek gerekiyor" diyor. "Sporda önemli olan vücudu şaşırtmaktır' şeklinde konuşan Erikçi, sporseverlere şu uyarılarda bulunuyor: "Kendinizi zorlayın. Her gün aynı aletle, programla çalışmayın. Rutine alışınca vücut hasta bile olmuyor. Dışarıda da koşun ama bir spor salonuna da gidin, doğru hocalarla 'şaşırtmaca' sporunuzu yapın."

Carrera dört kulvarda birden koşuyor

Carrera Markası, 1950'de Pan American Otobanı'nda yapılan yarışlarda doğdu. Merkezi Hong Kong'da bulunan The Carrera Brand Ltd. elektronik, hizmet ve sağlık sektölerinin yanı sıra aksesuvar, perakende gibi farklı alanlarda dört kıtada faaliyet gösteriyor. LT Carrera Fitness SPA Güzellik Turizm Sağlık da şirketin Türkiye ana distrübütörü. Hissedarları ise şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Hüseyin Valentino Erikçi ile Melih Kahramaner.

Bu konularda ilginizi çekebilir