Her 8 kadından biri risk altında

HAYAT SAĞLIKLIYKEN GÜZEL / Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

Meme kanseri, en sık 50-70 yaş arası kadınlarda görülmekle birlikte, diğer bütün kanserler gibi her yaşta ortaya çıkma riski vardır. Meme kanseri dünyadaki kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türüdür ve kansere bağlı kadın ölümlerinin de bir numaralı nedenidir. Son 50 yılda dünyada meme kanseri görülme sıklığı iki mislinden fazla artmıştır. Meme kanseri, sosyoekonomik açıdan gelişmiş Batı ülkelerinde 50 yıl önce her 20 kadından birinde görülürken, günümüzde her 8 kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Ülkemizde de bu oran son yıllard a gittikçe yükseliyor. Günümüzde meme kanserinden korunmak, erken tanı koymak ve memeyi almadan tedavi mümkün.

Bunlara dikkat!

Meme kanseri belirtileri

- Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik
- Meme ucundan gelen akıntı veya meme ucunda kanama
- Meme cildinde kızarıklık şişme ve memede şekil bozukluğu
- Koltuk altı lenf bezlerinde büyüme

40 yaşından sonra...

20 yaşından itibaren ayda bir kez kendi kendine muayene yapmak gerekir. 20 yaşından 40 yaşına kadar 3 yılda bir kez, 40 yaşından itibaren yılda bir kez cerrahi uzmanına meme muayenesi olunmalı. 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektirilmeli. Hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı kadınlarda meme kanseri amacıyla mamografi ile taramaya başlama yaşı Dünya Sağlık Örgütü’nce 40 yaştan sonrası olarak belirlenmiştir. Ancak, özellikle ailesinde meme kanseri olguları olan genç kadınların ergenlikten itibaren 3 yılda bir meme muayenesi ve gerekirse meme ultrasonu ile kontrol edilmesi gerekir.

Tüm meme kanserleri mamografi de görülebilir mi?

Meme kanserlerinin yaklaşık 4’te 3’ü mamografi de görülebilir. Özellikle birkaç milimetrelik kireçlenme adacıkları fark edilebilir. Mamografi , ultrasonografi ve meme muayenesi birbirini tamamlayan incelemelerdir.

Ultrasonografi nedir ve ne zaman yapılmalıdır?

Ultrasonografi , özel bir sistemle memeye gönderilen ses dalgalarının yansıması ve bunların ekranda görüntülenmesidir. Daha çok genç yaşlardaki kadınlarda ve fark edilen kitlenin kist olup olmadığının ayırt edilmesinde kullanılır. Bazı yoğun memelerde mamografi ye yardımcı olmaktadır. Radyasyon vermediğinden sıkça yapılabilir.

Risk faktörleri nelerdir?

- Hiç doğum yapmamış olmak ya da ilk doğum yaşının 30’dan sonra olması.

- 40 yaşın üstünde olmak

- Ailede meme kanseri olan anne, teyze gibi yakınlar olması.

- Yapılan son araştırmalar ülkemizde Batı bölgelerinde görülen meme kanseri riskinin Doğu bölgelerine oranla daha fazla olduğunu işaret ediyor.

- Her 8 kadından biri meme kanseri riski taşıyor. Özellikle genetik olarak ailesinde meme kanseri bulanan kişilerin düzenli muayene ve kontrollerini aksatmadan yaptırmaları gerekiyor.

- Önceden meme kanseri gelişmiş kişilerde ikinci bir meme kanseri gelişme riski yüzde 25.

Bu konularda ilginizi çekebilir