Hiç bir tatlı kitabı arkadaşlığı bu kadar iyi anlatamaz

Kanser teşhisi konulan arkadaşı Yağmur'un bir türlü tatlıdan vazgeçememesi üzerine işe koyulan 18 yaşındaki Defne Yığcı, uzun araştırmalar sonrasında şekersiz ve unsuz tatlılardan oluşan bir kitap hazırladı. "Ben aslında tatlıyım" tariflerden çok daha fazlasını anlatıyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Son dönemde yayımlanan yemek kitapları içinde biri var ki pek çok açıdan farklı: Öncelikle yazarı henüz 18'inde... Ayrıca kitapta sadece şekersiz ve unsuz "tatlı"lar var. Kitabın yazılış hikâyesi de çok özel. Arkadaşı Yağmur'un kanser olduğunu öğrenen Defne Yığcı'nın hem bu süreçle mücadelesinde sarıldığı bir iş, hem de "tatlı" seven hasta arkadaşına hazırladığı bir hediye bu kitap.

Ben aslında tatlıyım

"Ben aslında tatlıyım" Carretta Kitapları'ndan çıkan 96 sayfalık bir yemek kitabı. İçinde doğal beslenme ile ilgili önemli bilgiler, alternatif tatlandırıcılara dair ipuçları da yer alıyor ama başrolde şekersiz, glutensiz tatlı tarifleri var. Çok iştah açıcı fotoğraflarla -onları da Defne çekmiş- renkli, cıvıl cıvıl sayfalardan okuyucuya temiz gıdanın da aslında "tatlı" olabildiğini anlatan tarifler bunlar. Tarçınlı elma dolmasından çikolatalı kolay cheesecake'e, zencefilli kurabiyeden dondurmalara kadar pek çok "şekersiz tatlı" pratik tarifleri ile kitapta yer alıyor.

Lenfoma teşhisi konunca...

Defne kitabın ön sözünde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Yağmur'a lenfoma teşhisi konulana kadar yediği gofret, şeker ve benzeri zararlı yiyecekler beni rahatsız etmiyordu. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi şekerli ve ambalajlı gıdalar bir kanser hastasına en çok zarar verebilecek yiyecekler arasında. Günlerce hatta haftalarca onu daha az tatlı yemesi için ikna etmeye çalıştım ancak her seferinde 'Tatlı beni mutlu ediyor' yanıtını aldım. Onu ısrarla şekersiz ve unsuz yiyeceklerle de mutlu olunabileceğine, insanı mutlu edecek yiyeceklerin sağlıklı da olabileceğine inandırmaya çalıştım ama Snapchat'de gofret, pasta, kurabiye resimleri ile karşılaşmaya devam ettim. Oysa bilmediği bir şey vardı; ben asla vazgeçmem! Bu kitabın fikri işte böyle doğdu. Tek bir tarifle yola çıktım, kar tanesi kartopuna dönüştü."

Yığcı, kitap hazırlanırken kendisine yardım eden birçok isim olduğunu belirterek Dr. Şirin Seçkin'den Dr. Ender Saraç'a, Dr. Sinan Akkurt'tan Dr. Yavuz Dizdar'a, ayrıca kendisine destek olan akraba ve arkadaşlarına kadar pek çok kişiye teşekkür ediyor.

Dünyayı değiştirmez ama...

Kitabı okuduğunuzda bir yandan şekerin zararlarını, kanser tanısı sonrası doğru beslenme ile seyri nasıl olumlu yönde etkileyebileceğinizi öğrenirken bir yandan da yaşamanın keyfini kaçırmamanız için yapabileceğiniz özel tarifleri de öğrenmiş oluyorsunuz. Bir de gencecik bir kızın yaşama tutkusu ile nasıl çevresine ışık verebileceğini... Şöyle diyor Defne Yığcı: "Bir insan tek başına dünyayı değiştiremez ama tek bir insanın bile yaşamında bir fark yaratabiliyorsa, bu her türlü çabaya değer"...

İşte şekersiz unsuz tatlı tarifleri

Üç renkli smoothie

Malzemeler: 1 su bardağı dondurulmuş böğürtlen, 1 su bardağı dondurulmuş frambuaz, 1 çorba kaşığı bal, 2 muz, 1/2 su bardağı süt, 1/2 su bardağı nar suyu, 1/2 su bardağı portakal suyu, 1/4 su bardağı Hindistan cevizi rendesi, 2 hurma, 2 çorba kaşığı chia tohumu.

Hazırlanışı: Böğürtlen, portakal suyu, hurma ve chia tohumunu mutfak robotuna koyup püre yapın, kenara ayırın. Frambuaz, nar suyu ve bal ile de aynı işlemi yapın. Muz, süt ve Hindistan cevizi rendesini de mutfak robotunda püre haline getirin. Servis edeceğiniz bardağa önce frambuazlı karışımdan biraz koyun, üzerine muzluyu, son olarak da böğürtlenli olanı ekleyin. Taze nane ve pipetle servis yapın.

Armut tatlısı

Malzemeler: 4 adet çok tatlı olmayan sert armut, 2 su bardağı pekmez, 2 su bardağı su, 2 çorba kaşığı bal, 1 portakalın kabukları, 2 kabuk tarçın, 5-6 adet kuru karanfil, 1 paket labne peyniri, 1/2 su bardağı süzme yoğurt.

Hazırlanışı: Armutların kabuklarını, sapları kalacak şekilde soyun. Tabanlarını düz kesin ve bir oyacakla zedelemeden çekirdeklerini çıkarın. Pekmez, su, bal, tarçın ve karanfili bir kaba koyun. Portakal kabuğunu ve armutları da ekleyerek kısık ateşte 45 dakika kaynatın. Armutları dikkatlice çıkartıp bir tabağa alıp soğutun. Kalan sosu kaynatmaya devam edin ki koyulaşsın. Labne peyniri ve süzme yoğurdu çırpın, servis tabağına 1-2 kaşık koyun. Üzerine ılınan armudu yerleştirin. Armut biraz soğuyunca, üzerine yaptığınız sostan dökün ve servis edin.

Frambuazlı cheesecake

Malzemeler: 500 gr labne peyniri ve 1 su bardağı süzme yoğurt, 4 çorba kaşığı Hindistan cevizi unu, 4 yumurta ve 1 yumurtanın sarısı, 2 su bardağı badem unu, 100 gr eritilmiş tereyağı, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 4 hurma, 2 su bardağı frambuaz, 7 çorba kaşığı bal.

Hazırlanışı: Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Alt tabanı için mutfak robotunda badem unu, ceviz, hurma ve tereyağını karıştırın. Kelepçeli kalıbı yağlayıp harcı içine düzgünce yerleştirin. Buzdolabında bekletin. Peyniri ve yoğurdu 4 kaşık bal ile birlikte çırpın, yumurtaları da tek tek ekleyip çırpın, Hindistan cevizi ununu ilave edin. Karışımı kalıbınıza dökün ve kalıba hafifçe vurup içindeki hava kabarcıklarının dışarı çıkmasını sağlayın. Fırına sıcak su dolu bir kap koyun, 200 derecede 10 dakika, sonra 160 derecede bir saat pişirin. Ilındıktan sonra fırından çıkarıp 1 saat kadar soğutun. Frambuazı ve kalan 3 çorba kaşığı balı bir kapta çok sulanmadan pişirip soğutun. Soğumuş kekin üzerine frambuaz sosunu dökün. 1 gece buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.