Hijyen Teknik Üniversitesi geliyor!

Van’da öğretmen babasının kurduğu temizlik şirketini Wilco Group adıyla ülke geneline yayan Mehmet Avcı, Hijyen Teknik Üniversitesi kurmaya hazırlanıyor. Temizlik sektörüne belli standartta eleman yetiştirmeyi hedefleyen Avcı, “Almanya’da var, biz de 5 yıl içinde kuracağız” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Mehmet Avcı’nın hikâyesi Van’da başlıyor. İlkokul öğretmeni babasının emekli olduktan sonra okulları temizlemek amacıyla kurduğu şirketi 2005’te İstanbul’a taşıyan Avcı’ya bugün, bütün İETT otobüsleri, Dolmabahçe Sarayı ve sayısız okul ile plazanın hijyeni emanet. Yaklaşık 15 yıldır bu işte çalışan biri olarak en büyük sıkıntısını “hijyen anlayışının bir standarda oturmamış olması” şeklinde anlatan Avcı’nın hedefi Türkiye’de bu işin müfredatını oluşturup bir "hijyen teknik üniversitesi" kurmak.

Mehmet Avcı’nın mesleğini yaparken gözlemlediği en önemli sorunlardan biri temizlikte mekân ayrımı yapılmaması.

ALMANYA’DAN ÖRNEK ALINACAK

“Aynı paspasla tuvalet ve koridorların silinmesi temizlik değil sadece mikrop transferidir. Bu bilincin çalışanlar ve şirketlere verilmesi gerekiyor. Bunun için de sıkı bir eğitim gerek” diyen Avcı, beş yıl içinde kurmayı planladığı eğitim kurumu için kendine Almanya’yı örnek aldığını anlatıyor. Özellikle okullarda mikrop analizleri yapılması gerektiğine dikkat çeken Avcı, “Almanya’da bu işin okulları var. Mikrop analizleri yapılması gerektiği, hangi paspasla nerelerin temizlenmesinin daha sağlıklı olduğu bilimsel şekilde öğretiliyor. Bizde hijyen denetimleri gıda mühendisleri tarafından yapılıyor çünkü hijyen mühendisleri yok. Bunları biz yetiştireceğiz” diyor.

KAMU PARAYA, ÖZEL İŞE BAKIYOR

Wilco, temizlik malzemeleri alanında Uluslararası Arcora markasının Türkiye temsilcisi. Özellikle okullardaki mikrop taşıma problemini çözmek için X-Line projesine başladıklarını belirten Mehmet Avcı, daha sağlıklı nesiller için ilk adımın okullarda atılacağını vurguluyor. “X-Line projesiyle okullara hijyenik, ekonomik ve ergonomik temizlik sistemini taşımayı hedefl iyoruz. ‘Albafe’den önce hijyen’ sloganıyla okullara gidiyoruz. Çalışanlarımızı en az bir ay eğitimden geçiriyoruz. Özellikle kimyasal temizlik maddelerini kullanmayı öğretiyoruz” diyen Avcı, aynı çalışmayı kamu ve özel şirketlere de taşıdıklarının altını çiziyor. Avcı, “Kamudaki temizlik ihalelerinde maliyete bakılıyor. Özelde ise sizden neyi nasıl yapacağınızı detaylı anlatmanızı istiyorlar, kaliteyi sorguluyorlar. Biz de demolarla anlatıyoruz” bilgisini veriyor.
Yeni çıkan taşeron kararıyla artık kamuda temizlik gibi hizmet ihalelerinin sıfırlanacağını da hatırlatan Avcı, bu nedenle yüzde 25 küçülme yaşayacaklarını ve özel sektöre özel projeler üretmeye odaklanacaklarını ifade ediyor.

HALI KAPLAMALAR SAĞLIKSIZ

İşte Mehmet Avcı’nın şirketlerde gözlemlediği hijyen sorunları
• Klimalı ortamlarda özel kimyasallarla temizlik yapılmalı, klima mikrobu dikkate alınmalı.
• Zemine uygun temizlik maddesi kullanımı önemli. Özellikle halı kaplama zeminler daha çok bakteri tutuyor.
• Paspaslar gibi temizlik araçları belli sayıdan fazla kullanılmamalı. Aksi takdirde hijyen sağlamıyor. Örneğin 500 kullanımlık olmalı.
• Kesinlikle mekânların farklı temizlik araçlarıyla temizlenmesi gerekiyor. Mikrop taşınmasının önlenmesi hayati öneme sahip.

VAN’DA FABRİKA KURUYOR

Wilco’nun doğum yeri Van’da iki fabrika projesi de var. Bunlardan birini işbirliği yürüttüğü Arcora ile yapacaklarını belirten Mehmet Avcı, “Van’da endüstriyel temizlik ürünleri üreteceğiz. Buradan Arcora ürünleri tüm dünyaya ihraç edilecek" diyor.