İlk 15 dakika ekransız olsun

Uzmanlara göre uyandıktan sonraki ilk 15 dakika günün en önemli kısmı. Bu ilk dakikalar günün kalan bölümünün de kalitesini belirliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Hepimiz çalışıyoruz. Üstelik çok yoğun. Bu nedenle güne nasıl başladığımız, sabah nasıl uyandığımız önemli. Uzmanlar, günün geri kalanını belirleyen kritik zamanın uyandıktan sonraki ilk 15 dakika olduğunu söylüyor. Çünkü bu ilk 15 dakika o günkü verimlilik ve duygu durumunu belirliyor. Birçoklarının farkında bile olmadığı bu 15 dadikalık süreyi ne kadar verimli, sağlıklı geçirirseniz kendinizi yoğun çalışma ortamına o kadar iyi hazırlar, günü başarıyla tamamlarsınız. Dünya İyilik &Sağlık eki olarak uzmanların önerilerini sizler için derledik ve günün ilk 15 dakikasını programladık.

Telefondan uzak uyu!

Uyandıktan sonra sadece 15 dakika telefon, televizyon, bilgisayar ya da tablet gibi herhangi bir teknolojik cihazın ekranına bakmayın. Buna, Batı'da "Give yourself at least 15 minutes of no screen time" diyorlar. Yani sabahları kendinize 15 dakikalık ekransız zaman yaratın. Öncelikle kural uyurken telefonu kendinizden uzak bir konumda bırakın. Böylece gözünüzü açar açmaz, yastığın altındaki telefonu almamış olursunuz. E-maillerinizi kontrol etmeyin, sosyal medya hesaplarına saldırmayın. Sosyal medya orada duruyor, değil mi? Bir 15 dakika daha bekleyebilir. Sabahın en güzel dakikalarını kendinize ayırın.

Yataktan doğru kalkın

Gelelim yapacağınız ikinci değişikliğe... Pek çok kişi, yataktan fırlayarak kalkar, malum büyük şehir yaşantısı, işyerine yetişme telaşı vs., fakat araştırmalar yataktan doğru şekilde kalmak için en iyi yolu şöyle anlatıyor: Sağınıza doğru yönelin, arkanıza yaslanmadan oturma pozisyonuna gelin ve yavaşça kalkın. Bu yöntem, ‘en nazik’ yataktan kalkma biçimi olarak tanımlanıyor. Kalbiniz ve sırtınızdaki basıncı azaltıyor.

Limonlu ılık su

Sıra üçüncü tavsiyede... Sabah uyanınca içine taze limon sıkılmış ılık su içebilirsiniz. Bunun sayısız faydası var. Yağların yanmasına, ağzın-boğazın temizlenmesine yardımcı oluyor. Metabolizmanın harekete geçmesini sağlıyor, enerji veriyor. Ançak uzmanların bir uyarısı var: Ilık limonlu suyu içtikten sonra dişlerin fırçalanması, yeme-içmeye başlamadan önce 30 dakika beklenilmesi gerekiyor.

Plan, hatayı azaltır

Geldik dördüncü tavsiyeye... Yatakta gerinirken ya da limonlu suyunuzu içerken günlük planınızı tasarlayabilirsiniz. O gün neler yapacaksınız, kimlerle görüşeceksiniz. Planlı olmak, hataları azaltır. En iyi sabah rutinlerinden biri de yatakta ‘gerinmek’ yani kolları- bacakları uzatmaktır. Bunu pek çok kişi görmezden gelse de güne verimli başlamak için en iyi yollardan biridir.

Meditasyon yapın

Aslında, sıkıcı ve buna zaman ayırmak güç gibi gelse de meditasyon yapmak mental olarak size iyi hissettirecektir. Vaktiniz varsa mutlaka kısa bir meditasyonla zihninizi 'sıfırlayarak' güne başlayın.

Bu konularda ilginizi çekebilir