İlkokullarda "sağlıklı adımlar” hareketi

Nestle’nin 2012’de ilkokullarda başlattığı “Beslenebilirim” projesi bu yıl çocukları spora özendirmek için “Sağlıklı Adımlar” adıyla daha hareketli hale geliyor. Proje kapsamında her dört çocuktan üçünün hiç spor yapmadığı gerçeğinden yola çıkan şirket, akademisyenlerle bir oyun geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmenin faturası oldukça yüksek. Artık herkes bu hesabın yanlış olduğu konusunda hem fikir. Daha iyi beslenmek ve daha çok hareket etmenin kazanımları tartışılmıyor, tam tersi “hatanın neresinden dönersek kârdır” diyerek tedbirler alınıyor. Bunun için de işe çocuklardan başlıyoruz. Çünkü tablo vahim. Araştırmalara göre her dört çocuktan üçü (yüzde 74.2) hiç spor yapmıyor. Yüzde 2’si hiç hareketli bir oyun oynamıyor, yüzde 37.1’i hafta sonunda en az bir saat bilgisayar başında kalıyor. Hafta sonunda günde üç saatten fazla televizyon izleyen çocukların oranı ise yüzde 37.2.

Özetle çocuklarımız da ebeveynleri gibi hareketsiz bir hayat sürüyorlar. Onları kendi çocukluğumuzdaki gibi sokak oyunları oynamamakla, teknolojiye bağımlı olmakla suçluyoruz ama iğneyi kendimize batırmayı unutuyoruz. Çünkü araştırmalar, gerek beslenme gerekse fiziksel aktivite olarak çocuklara doğru rol modeller olmadığımızı ortaya koyuyor. “Healthy Kids” projesiyle 84 ülkede 8.4 milyon çocuğun beslenme ve fiziksel aktivite konusunda farkındalık kazanmasını hedefl eyen Nestle, sağlık için “ağaç yaşken eğilir” felsefesini benimseyen şirketlerden. Tüm dünyada 300’e yakın kuruluşun ortaklığında yürütülen projenin Türkiye’deki ayağı “Besleniyorum” adıyla 2012’den bu yana 60 bin öğrenci, bin 500 öğretmen ve 120 bin veliye ulaştı. İlkokulların üçüncü sınıf öğrencilerini hedef alan “Besleniyorum", Milli Eğitim Bakanlığı, çeşitli üniversiteler ve akademisyenlerle birlikte yürütülüyor. Okullara çeşitli seminer, oyunlar ve eğitim kitleriyle gidilerek sağlıklı beslenme, hijyen gibi konularda bilgiler veriliyor. Hedef her çocuğa en az altı kez dokunarak bilgilerin yerleşmesini sağlamak. ARTIK

Hareket de var

Besleniyorum projesinin yeni dönemde izleyeceği “Sağlıklı Adımlar” sürecini Nestle Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu ile konuştuk. “Artık işin içine hareket de girdi” diyen Sungu, 13 ilde 66 ilkokulda projeyi devreye aldıklarını ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktiviteye de dikkat çekmek istediklerini söylüyor. Obezitenin arttığına vurgu yapan Sungu, hedeflerinin her yıl Hayat Bilgisi ve Beden Eğitimi derslerinden 32 saatin bu etkinliğe ayrılmasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

Proje kapsamında sınıflarda öğretmenlerin de dahil edildiği hareketli bir oyun geliştirilmiş. Marmara Üniversitesi Fiziksel Aktivite Bölümü akademisyenlerince hazırlanan oyun kasları kullanmayı, konsantrasyon becerisini geliştirmeyi hedefl eyen hareketler içeriyor. Takımlar halinde aşama aşama geçilen oyunun bölümlerinde çocuklar, ya beslenmeyle ilgili soruları doğru yanıtlayarak ya da çektikleri kartlarda belirtilen hareketleri yaparak ilerleyebiliyor, yani hedefe ulaşabiliyorlar.

Sungu, çocukların geleceğe daha sağlıklı alışkanlıklarla hazırlanması için yürüttükleri proje kapsamında 2012’den bu yana 3.5 milyon liralık yatırım yaptıklarının altını çiziyor. Bundan sonra sporu da içerecek Sağlıklı Adımlar içinse, üç yılda 3 milyon liralık bütçe ayrılmış.

Kitaplar hazırlandı

Sağlıklı Adımlar kapsamında yine uzmanların geri bildirimleriyle bir de hikâye kitabı serisi hazırlanmış. Doğru beslenme nasıl olmalı, kahvaltının önemi, meyve ve sebzenin yararları, hareketli yaşamın neler getirdiği gibi konuların yer aldığı hikâyelerde bir kahraman ve onun maceraları anlatılıyor. Zeynep Sungu, Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulan hikayelerin çok beğenildiğini ve bakanlığın “Bunları kitaplaştırın” talebi üzerine Yeditepe Üniversitesi’yle 10 öykülük bir seri oluşturulduğu bilgisini veriyor. Sungu, “Çocukların ilgisini çekebilecek 10 macera var bu seride. Yakında kütüphanelere vereceğiz. MEB bizden bir de eğitim seti talep etti. Bunu da bu yıl tamamlayacağız. Eylülde başlayacağımız proje öncesinde hazırlıklarımızı tamamlıyoruz” diyor.

Spor yapanlar arttı

Projenin 2015-16 sezonunda önemli sonuçlar elde edilmiş. İşte Nestle'den Zeynep Sungu'nun paylaştığı o sonuçlar...

- Çocukların su içme oranlarında farkedilir bir artış oldu. 2017’deki yeni eğitimlerle bu oran daha da artacak.

- Düzenli spor yapanların oranı yüzde 18 arttı.

- Eğitim öncesinde öğrencilerin sağlıklı yaşamla ilgili bilgileri ölçüldüğünde düzey yüzde 52 iken, eğitimlere katıldıktan sonra yüzde 77’ye çıktı.

- Eğitimler sonrasında her sabah kahvaltı yapan çocukların oranı yüzde 8 artarak yüzde 93’e ulaştı.

- Çocukların yemeklerini masa başında yeme oranı yüzde 3 arttı. Ara öğün alışkanlığı da gelişti.

- Çocukların el yıkama oranlarında yüzde 16'lık artış oldu.

- Her gün meyve yeme oranı yüzde 10, sebze yeme oranı ise yüzde 23 arttı.