İşte 100 yaşın sırrı!

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre artık 66-79 arası ‘orta yaş’ oldu. Bu da ortalama insan ömrünün uzadığını gösteriyor. WHO listesine göre 0-17 yaş arası ‘ergen’, 18-65 yaş arası ‘genç’ sayılıyor. Peki, 70’lik delikanlı olmanın sırrı nerede yatıyor… 100 yıl yaşamanın püf noktalarını sizin için derledik…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Birçok insan uzun ömür ister. Bununla ilgili sayısız kitap ve senaryo yazıldı, yazılıyor. Neredeyse tüm sektörler ana faaliyetlerinin merkezine iyi yaşamı, hayatı daha kolay ve sürekli kılacak çözümler geliştirmeyi koydu. İnsanlığın el birliğiyle geliştirdiği yöntemler de işe yaradı. En azından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öyle söylüyor. Örgütün geçtiğimiz aylarda yayımladığı 'yeni yaş dilimi listesi'umut verici. Buna göre artık 66-79 arası 'orta yaş' oldu. 0-17 yaş arası "ergen", 18-65 yaş arası "genç", 66-79 yaş arası "orta yaş", 80-99 yaş arası da "yaşlı" olarak güncellendi.
Peki nasıl? Uzun ömrün sırrı her ne kadar genetik özelliklerimize bağlı olsa da yaşam tarzı ve alışkanlıklar da yaşam süresini, kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, 100 yaşına kadar sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenin püf noktalarını anlattı.

İşte o ömürlük tavsiyeler

Dengeli beslenin:Beslenme listenin en başında. Özellikle ileri yaşta karşılaşılabilen protein-enerji beslenme bozukluğu önemli bir sağlık problemi. Genetik özelliklerinizi de göz önünde bulundurarak Akdeniz tipi beslenin.

Hareketli olun:Sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirin. Sabah kalkıldığında yapılan germe egzersizleri, yürüyüş, direnç egzersizleri, yüzme, yoga, dans hem vücudu ve kasları zinde tutar, hem de keyif verip mutlu olmayı sağlar. Yaşı ilerlemiş birinin düşme ve yorulma korkusuyla hareketsiz bir yaşam sürmesi son derece yanlış.

Bol su için:Su hayattır. Su içmek çok önemsenmez ama sağlık ve uzun yaşam için en basit sırlardan biri. Canlılığı artırmak, cilt ve tüm diğer organları beslemek için günde en az 1.5 litre, kabaca 8 bardak su için. Sıcak havalarda terle kayıp olacağından bu miktar artırın.

Ruhsal olarak rahatlayın:Yaşadığımız her şey hayatın bir parçası, hatta kendini oluşturuyor. Kendinizi yıpratmayın, stresinizi yönetmeyi öğrenin. Kabullenmek ve buna uygun yaşamayı öğrenmek huzur verir. Ruhsal rahatlama, sağlıklı ve uzun bir yaşam vaat eder.

Sigaradan uzak durun:Sigara hem içeni hem de çevresindekileri solunabilir havadan mahrum bırakır. Kalp ve damar, akciğer hastalıkları ve kanser için kanıtlanmış en önemli risk faktörlerinden biri olan sigarayı bir an önce bırakın.

Kazalardan korunun: Kazalar maalesef ölüm veya fiziksel hasarla sonuçlanabiliyor. Düşmeye neden olabilecek kaygan zemin, halı, fazla eşya gibi riskleri hayatınızdan azaltın. Yaş ilerledikçe çevrenizde basit önlemler alın.

Aşı yaptırın:Koruyucu sağlık önlemleri son dönemde bütün sağlık uygulayıcılar tarafından uzun ömrün temeli olarak görülüyor. Hastalığı önlemek, sonrasında tedavi etmekten daha kolay ve az maaliyetli. Aşılar bu önlemler arasında. Her yaş grubu için önerilen aşılar var. Mutlaka hekiminizin önereceği aşıları uygun zamanlarda yaptırın. Örneğin ileri yaşta grip enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklar ölümcül seyredebilir. Bu nedenle bağışıklık sisteminiz ve doktorun önereceği şekilde aşı yaptırın.

Düzenli check-up şart: Bu da koruyucu sağlık uygulamalarının olmazsa olmazı bir önlem. Chekup, hastalıkları belirti vermeden saptamanızı ve gerekli önlemleri almanızı sağlıyor. Doktor kontrolünde düzenli olarak check-up yaptırmanın yaşam süresi ve kalitesini artırdığını ortaya koyan araştırmalar var.

Aile,eş dost önemli: Sevdiklerimizle olmak, acı-tatlı olayları paylaşmak, dayanışmak hayatın yükünü hafifl etir. Çevrenizde bu zenginliğin olmasına özen gösterin.

Zihinsel aktivite: Özellikle demansa karşı zihni aktif tutmak önemli. Gazete, kitap okuyun, hayatın içinde olun, internete girin hatta bol bol dans edin.