Kalp krizini önleyen 10 tüyo

Kalp dostu beslenme ve sporla ömrünüzü uzatmanın yollarını araştırdık...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kalp krizi artık her yaştan insanın korkusu. Sporcu, aşçı, bankacı, doktor dinlemiyor, herkesin kapısını çalıyor. Peki hayatımızda kriz yönetimine kafa yorarken, kalpteki krizleri nasıl önleyebileceğimizi düşünüyor muyuz? Biz sizin için düşündük, her dönem işe yarayacak küçük tedbirleri, uzmanlara danıştık. İşte kalbi krizlere karşı güçlendirecek 10 öneri... 

1-SİYAH ÇAY: Çok fazla çay içmek elbette zarar ama araştırmalar gösteriyor ki günde 3-4 fincan siyah çay tüketen kişilerde , kalp krizi riski içmeyenlere göre yüzde 50 daha az.

2. KURU YEMİŞ: Kilo kontrolünde kuruyemiş tüketmeye dikkat edilmesi önerilir. Öte yandan özellikle fındık, ceviz, badem gibi yemişlerde bulunan minerallerin kalp ve damar sağlığı için son derece önemli olduğu belirtiliyor. Bu nedenle her gün birer avuç yenilmesi öneriliyor.

3. YAĞLARA DİKKAT! : Kalp ve damar sağlığını riske atan faktörlerden biri de doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin fazla tüketilmesi. Kalp damarlarının tıkanmaması ve normal çalışması için yağ kontrolü çok önemli. Ancak tamamen yağsız beslenme de kesinlikle tavsiye edilmiyor.

4. TUZLUĞU KALDIRIN: Amerika’da yapılan son araştırmalar gösteriyor ki , günlük tuz miktarını azaltan kişilerde kalp krizi geçirme riski yüzde 25 civarında azalıyor.

5. SPOR: Sporun kalp sağlığıyla bağlantısı dolaylı. Kalp için değil beden için spor yapıyoruz. Ee sağlam kafa gibi sağlam kalp de sağlam vücutta bulunuyor. Haftada 4-5 gün 30'ar dakikalık yapılan yürüyüşler, kalp kriziyle mücadelede önemli rol oynuyor.

6. SOĞAN-SARIMSAK: Kokularından çoğu kez rahatsız olmamızla birlikte tam bir şifa deposu, antioksidan olan sarımsak ve soğanı her gün mutlaka düzenli olarak tüketmek, kalp hastalıkları ve krizlerden koruyor.

7. DOMATES: İçeriğinde yüksek oranda likopen bulunduran domatesi, mevsiminde ve her gün mutlaka en az bir adet tüketmek gerekiyor. Ayrıca antioksidan özelliği olan domatesin, kanser hastalığına karşı da büyük bir savaşçı olduğunu hatırlatalım.

8. POSALI GIDALAR: Haftada en az 2-3 gün, içerisinde yoğun şekilde posa bulunan kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi gibi gıdaları tüketin. Bu, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor.

9. BALIK: Sağlık için Omega-3’e, onun için de balığa ihtiyacımız var. Tam bir kalp dostu olan balığı haftada en az iki kez tüketmek önemli. Daha fazla fayda görmek için fırında veya buğulama şeklinde pişirin.

10. KALP YEŞİL SEVER: Bilindiği üzere yeşil yapraklı sebzeler, OMEGA-3 yağ asitleri yönünden zengindir. Kötü kolesterolü düşürüp, kalbinizin sağlığını da korurlar. Ispanak, semizotu gibi sebzeler aynı zamanda beynin genç kalmasını da sağlayıp, hafızayı güçlendiriiyor. Demir eksikliğini de gideriyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir