Nevzat Aydın: Tutkularımın peşinden giderim

Yemek siparişleri verilen bir siteden milyar dolarlık bir şirket yaratan Yemeksepeti.com’un patronu Nevzat Aydın, kendini dünyanın en şanslı işadamları arasında görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Nevzat Aydın adı, “neden bizden de milyonluk fikirler çıkmıyor” diye hayıflananlara moral oldu. İnternette küçük bir girişim olarak yola çıkan Yemeksepeti. com, iki yıl önce Delivey Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınarak bu alanda Türkiye’de bir ilke ve rekora imza attı. Şirketin yaratıcısı Nevzat Aydın’ın şimdinin start-up kahramanlarına ilham olmasının nedeni de böyle bir satış hikâyesinde başrolü oynaması.

Yaşam şeklini "Sade, çok yan yolları olmayan bir tarz" diye tanımlayan Aydın’ı memleketinin takımı Trabzonspor yönetimindeki çıkışlarıyla da tanıyoruz. Daha fazlasını ise Bebek sahilinde yaptığımız "Sabah Yürüyüşü"nde öğrendik...

- 2015’te şirketi 589 milyon dolara Delivery Hero’ya sattınız. Bu şirkete ve size neler kattı?

Satış daha çok çalışanlara katkısı olan bir süreçti bence. Çalıştıkları kurumun Türkiye’nin en değerli şirketlerinden biri olarak kayıtlara geçmesi önemli. Bunun 27 milyon dolarlık kısmını 144 çalışana dağıttık. Bu tavır, müşterilerimizin de hoşuna gitti. Yemek Sepeti, satın alan firmanın tüm pazarları arasında açık ara önde. Grup içinde böyle bir şirket yok.

- İlham kaynağınız nedir?

Bana yön veren kelime “tutku”. Özel hayatımda da iş hayatımda da tutkulu bir insanım. Her şeyi fark yaratma tutkusuyla yaparım. Eğlendiğim, zevk aldığım şeyleri yapmayı seviyorum. Yemek ve internet en büyük iki tutkum. Ben işimde de bu iki aşkımı bir araya getirdim. Her zaman tutkularımın peşinden giderim.

- Yemek önemli bir iş. İşin içinde sağlık var. Bu sorumluluğu nasıl taşıyorsunuz?

Satış görevlilerimiz zincire eklenen her restoranı ziyaret eder. Kendileri yiyecekmiş gibi denetler, hoşlarına gitmeyen bir durum varsa orayı portföye katmazlar. Ayrıca müşterilerin de bir puanlama sistemi var. Sistemdeki 10 bin restoran için günde 180 bin sipariş alıyoruz. Puanlama 3-4 farklı kulvarda yapılıyor ve portföy yenilenirken bu tabloya bakılıyor.

- En çok neler tercih ediliyor?

Adet bazında en çok lahmacun yiyoruz. 2016’da 10 milyon adet lahmacun siparişi verildi. Genel olarak bakıldığında Türk mutfağı ağırlıkta. Pizza, burger, tavuk yemekleri onu takip ediyor.

- Sağlıklı yemek trendi de gözleniyor mu siparişlerde?

Sağlıklı yemek giderek artıyor siparişlerde. Sadece bu alanda hizmet veren ya da mönüsüne sağlıklı, diyet, diyabet ürünleri ekleyen restoranların sayısı giderek artıyor. Kahvaltı giderek önem kazanıyor. Uzun, zengin kahvaltılara yöneliyor insanlar. Ancak yine de diyet grubunun toplam ürünlerdeki oranı yüzde 1’lerde. Müşterilerimizden ürünlerin kalorilerini de belirtmemiz konusunda talepler geliyor ancak bunu üye restoranın yapması gerekiyor. Mönüyü onlar giriyor çünkü. Yakında çölyak ve diyabet alanlarında özel çalışmalar yapacağız.

- Kimler kullanıyor bu hizmeti?

Kullanıcı profili yaş olarak genişledi. Eskiden 24-28’di, şimdi 18-36 oldu. Kullanıcıların yüzde 52’si erkek. Bu oran e-ticaret siteleri için oldukça iyi.

- İşinizin sizi en çok heyecanlandıran tarafı nedir?

Ben, bu işe demokratik bir ortam olarak bakıyorum. Yaşam tarzıma da uygun bir yaklaşım bu. Küçük esnaf lokantası da Boğaz'da lüks bir restoran da aynı potada burada. Hatta küçük restoranları desteklemeyi misyon edindik. Küçük esnaf lokantalarının paket servislerinin olmadığını tespit ettik. Vale Proje de böyle ortaya çıktı. Bu restoranların paket servislerini üstlendik. Çok güzel bir kitle yakaladık bu alanda. Bir başka heyecanla çalıştığımız proje de bir tür ödül sistemi. İki ay içinde devreye girmesini planlıyoruz. Kullanıcılara siparişlerine göre farklı unvan ve rozetler vereceğiz. Bunların neticesinde promosyonlar kazanacaklar. Çünkü müşteri kitlemiz gençler. Tıpkı teknoloji oyunları gibi bizim siteyi kullandıkça level atlayacaklar, ödüller alacaklar. Büyük ses getirecek.

- Özel günlerde daha çok neler tercih ediliyor?

Sevdiğine mükellef bir sofra kurarak jest yapmak isteyen pratik romantikler, 14 Şubat’ta Yemek Sepeti siparişlerini yüzde 20 artırdı. Bu yıl sürpriz sofraları erkekler hazırladı. Toplam siparişler içinde yüzde 55 olan erkek oranı, yüzde 68’e çıktı. Siparişi en çok artan yemek grubu yüzde 50 ile suşi oldu. Suşiyi, tatlı ve ördek izledi.

       

- Çalışanlara satıştan pay vermeniz dikkat çekti. Başka ne gibi sosyal projeleriniz var?

500 kişinin çalıştığı bir şirketi yönetiyorum. Onun dışında küçük küçük 24 yatırımım var ama onlar zamanımın sadece yüzde 5’ini alıyor. Ağırlıklı olarak buraya odaklandım. Yakında halka açmayı düşünüyorum. Bir de yemek.com diye bir sitemiz var. Orada yemekle ilgili her şeye yer veriyoruz. Tarifler, filmler, tüyolar... Şimdiden günde 450 bin ziyaretçiye ulaştık.

- Hayaliniz nedir? Nerede olmak istiyorsunuz?

Türkiye’de yemek denilince akla gelen marka olmak istiyorum. Aslında şimdiden bu yola girdik. Daha 15’inci yılında en sevilen marka seçilmek önemli bir başarı.

- Bir de Trabzonspor var? İlginç çıkışlarınız var. Bu da bir başka tutkunuz mu?

Futbol da büyük bir tutkum. Gençken oynuyordum, hatta küçükken “futbolcu olacağım” derdim. Şimdi Trabzonspor’un yönetimindeyim. O da benim için vazgeçilmez bir tutku.

- Çevreci bir insan mısınız?

Önemserim, evet. “Yeşili Koruyalım” projesi başlattık. Siparişlerin yanına böyle bir kutu koyduk. Onu seçenler plastik çatal-bıçak talep etmediler. Böylece bir yılda 84 ton plastiğin doğaya karışması engellendi.

ÜCRETSİZ YEMEK PROJESİ

Bu yıl bir sosyal sorumluluk projesine başlıyoruz. İhtiyacı olanlara bir STK ile anlaşıp ücretsiz yemek tedariki sağlayacağız. İzin aşamasındayız.

HAYALİM FUTBOLCULUKTU

Çocukluğumdan bu yana hayalim futbolcu olmaktı. Ancak olmadı. Şimdi o tutkumu Trabzonspor ile yaşamaya çalışıyorum.

ZAMAN KAZANDIRMAK ÇOK ÖNEMLİ!

- Bu işin içinde biri olarak, toplum sağlığını nasıl görüyorsunuz?

Bence gittikçe daha fazla bireysel oluyoruz. Özellikle son iki-üç yıldır dışarı çıkmıyor, evde yemek yemeyi tercih ediyoruz. Bunun dışında haftasonları ancak bir arada büyük sofralar kuruluyor. Eve olan bu dönüş, paket servis pazarını da büyütüyor. İnsanlar kendilerine ayırdıkları zamana gittikçe azaltıyorlar. Bu nedenle sosyolojik olarak bakıldığında, gelecekte insanlara zaman kazandıran işlerin öne çıkacağını düşünüyorum.

- Sağlıklı yemek tercihleri artıyor mu?

2016'da kahvaltı siparişleri yüzde 60 arttı. En çok kahvaltı tabağı, poğaça ve menemen söylendi. Kışın çorba siparişleri yüzde 60, ev yemekleri yüzde 88 yükseldi. Yaz geldiğinde ise salata ve zeytinyağlı yemek siparişlerinde yüzde 35 artış yaşadık.