Öğle yemeği molası 20 yılda 5'te bir kısaldı

Çalışanların öğle yemeğine harcadığı zamanı araştıran çalışmaya göre, 90'larda öğle molası 1 saat 38 dakika iken bugün ortalama 22 dakikaya kadar gerilemiş durumda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Öğle yemekleri, yoğun mesainin içinde stresi dağıtmaya yarayan kısa sosyalleşme araçları. İnsanların büyük bölümü öğle yemeklerini öğün olmanın ötesinde, bir aktivite olarak görüyor. Ne var ki bu durum, giderek sertleşen rekabet koşullarında her zaman sürdürülebilir değil. Bünyesinde Ticket Restaurant, Ticket Business, Ticket Service gibi şirketleri bulunduran ve ödeme sistemleri alanında 42 ülkede 42 milyon kullanıcısı olan Edenred'in araştırması, çalışanların öğle tatilinin gün geçtikçe kısaldığını gösteriyor.

Hemen belirtelim 14 ülkenin çalışanlarıyla yapılan araştırmaya Türkiye dahil edilmemiş ancak bizim için de önemli sonuçlar bunlar. Çalışanların öğle yemeğine harcadığı zamanı araştıran çalışmaya göre, 90'larda öğle molası 1 saat 38 dakika iken bugün ortalama 22 dakikaya kadar gerilemiş durumda.

En uzun tatili Fransa ve Meksika yapıyor

Araştırma ayrıca ülkelere göre çalışanların öğle tatillerinin sürelerini de ortaya koyuyor. Sonuç ne yazık ki, tüm dünyada öğle yemeğine günde ortalama 30 dakikadan fazla ayırabilen ülkelerin giderek azaldığını gösteriyor.

Erended'in verdiği bilgiye göre, bu konuda en iyi durumda olan ülkeler Fransa ve Meksika. Bu iki ülkede "Günde ortalama 30 dakikamı öğle molasında değerlendiriyorum” diyen çalışanların oranı yüzde 77.

Keyiflerine düşkünlükleri ve uzun yemek saatleri ile bilinen İtalyanlar bile öğle yemeğine Meksikalı ve Fransız çalışanlardan daha az zaman ayırıyor. İtalya'da çalışanların yalnızca yüzde 68'i gün ortasında yemek için 30 dakikadan fazla zaman ayırabiliyor. Kuzeye çıkıldıkça öğle tatili süreleri azalıyor. Almanya'da 30 dakikadan uzun mola verenlerin oranı yüzde 57 iken, Belçika'da 54, Romanya'da 44, Çek Cumhuriyeti'nde ise 40'larda.

Araştırmanın deyim yerindeyse "ezber bozan" sonuçlarından biri de Yunanistan'la ilgili. Özellikle ekonomik krizle birlikte haklarında "az çalışıyorlar, hayatları tatil" gibi yorumlar yapılan Yunanlar, Edenred'in listesinde son sırada yer alıyor. Yunanistan'da öğle yemeğine 30 dakikadan fazla zaman ayıranların oranı sadece yüzde 9.