'Onun' için koşuyorum...!

Artık insanlar sadece sağlık için değil, toplumsal fayda için de koşuyor. Hatta bu iyilik koşularını son yıllarda şirketler de sahiplendi. Herkesin dikkat çekmek istediği bir sosyal sorun var. 12 Kasım'da yapılacak 39'uncu Vodafone İstanbul Maratonu da bu amacın en iyi platformlarından biri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Fayda son yıllarda 360 derece değerlendirilen bir konu haline geldi. Yaptığınız işin sadece bir amaca hizmet etmesi neredeyse artık "sorumsuzluk" olarak algılanıyor. Makbulü, bir faydayı yaratırken aynı anda pek çok soruna çare yaratabilmeniz. Bunun en iyi örneklerinden birini sporda görüyoruz. Sosyal farkındalık yaratmak adına uygun platformlar oluşturuluyor spor aracılığıyla. Bunlar arasında son dönemde öne çıkan örneklerden biri de maratonlar. "Adım adım" diyerek binlerce kişi iyiliği sporcuların gündemine soktu. 12 Kasım'da yapılacak 39. İstanbul Maratonu iyilik için sporun tepe noktası olarak kabul ediliyor. Birçok kişi, kurum, ünlü isim bir vakıf ya da derneği sahiplenerek bağış toplayacak pazar günü. Sadece bir konuya dikkat çekmek için koşanlar da var. Artık yarış, kaç kilometreyi ne kadar sürede koştuğunuzda değil, ne kadar bağış toplayabildiğinizde. Maratonun bu yılki teması ‘Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz’ olacak. Peki, kim ne için koşacak? Hangi konulara dikkat çekilecek? Ne diyelim nefesiniz, umudunuz bol olsun…

1979’dan bugüne kesintisiz ‘koşuluyor’

İstanbul Maratonun kıtalararası koşulan ilk yarış. 1979’dan bugüne kesintisiz olarak her yıl düzenleniyor. Bu yılki Vodafone İstanbul Maratonu, maraton (42,195 km), 15 kilometre, 10 kilometre ve halk koşusu olmak üzere 4 ana kategoride yapılacak. 2012'de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından “Altın Kategori” unvanına layık görülen maratona bu yıl 110 ülkeden 30 bin çipli sporcunun katılması bekleniyor.

Geç kayıt imkanı var!

Maraton için 9-11 Kasım'da düzenlenecek fuarda geç kayıt yaptırmak mümkün. Bunun için kayıtlı bir STK'ya 40 TL bağış yapmak ve 100 liralık ücret yatırmak yeterli.

Maratonda ‘MS İçin Bir Adım’ da var…

Yürüyememek MS hastalarının korkulua rüyası. Oysa uzmanlar gelişen yöntemler, fizik tedavi ve egzersiz sayesinde ağır yürüme problemlerinin artık çok azaldığını ve bu soruna karşı en önemli silahın yine yürümek olduğunu belirtiyor. Multiple Skleroz (MS) alanında yeni pek çok ilacın Türkiye’ye erişimini sağlayan Gen İlaç ve Türkiye MS Derneği, bu konuya dikkat çekmek amacıyla 39. Vodafone İstanbul Maratonu’na MS İçin Bir Adım kampanyasıyla katılıyor.

Pfizerliler, Alzheimer hastaları için koşuyor

Pfizerli 75 gönüllü, İstanbul Maratonu'nda Türkiye Alzheimer Derneği'nin “Yatağa Bağımlı 500 Alzheimer Hastasının Evlerine Ücretsiz Hemşire Desteği” projesi için koşacak. Hedef, Türkiye'deki 600 bin Alzheimer hastasının en az 500'ünün bu hizmetten faydalanmasına destek olmak. Proje kapsamında şimdiye kadar 196 hastaya ulaşılmış. Pfizer Türkiye Sağlık Politikaları ve Kurumsal İletişim Müdürü Ahmet Kumkumoğlu, “Ülkemizde Alzheimer'dan en çok etkilenen 65 yaş üstü nüfusun oranı hızla artıyor. Yatağa bağımlı Alzheimer hastalarının evlerine, hasta yakınını eğitmek amacıyla ücretsiz hemşire ziyaretleri sağlamayı amaçlayan bu projeye ufak da olsa bir katkı sunmak ve bu vesileyle insan hayatına değer katabilmek ise bizim için büyük mutluluk olacaktır” diyor. Pfizer gönüllüleri proje için uzun süredir antreman yaptıklarını söylüyorlar.

‘Rundelez’ dilekleri gerçekleştirecek!

Mondelez International Türkiye de maratona "Rundelez" isimli takımıyla katılıyor. 39 gönüllü çalışan, Vodafone İstanbul Maratonu’nda Make A Wish / Bir Dilek Tut Derneği yararına koşacak. Ekip, topladıkları bağışlarla 3-18 yaş aralığında hayati tehlike taşıyan bir hastalıkla mücadele eden çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürecek. Mondelez gönüllüleri maratona, her hafta sonu Caddebostan sahilinde ve Belgrad Ormanı'nda gerçekleştirdikleri düzenli antrenmanlarla yoğun şekilde hazırlanıyor.

Eczacılar lösemili çocuklar için koşacak!

Eczacılar, İstanbul Maratonu'nda LÖSEV yararına koşacak. İstanbul Eczacı Odası’na üye gönüllüler LÖSEV'in koşucuları olduklarını vurgulayarak, "Hem daha sağlıklı bir toplum için koşacağız hem de bağışlarımızla tedavisi devam eden tüm hastalar için umut olacağız" sözleriyle koşudaki motivasyonlarını açıklıyorlar. İstanbul Eczacı Odası geçen yıl düzenlenen maratonda da LÖSEV yararına koşmuştu.

Tema ve Koruncuk Vakfı için bağış toplayacaklar!

Yön Koleji de öğrencileriyle iyilik için maratona katılanlar arasında. Öğrenciler TEMA Vakfı ve Koruncuk Vakfı yararına bağış toplamak üzere pazar günü koşmaya hazırlanıyor. ‘TEMA için koşuyor’ ve ‘Koruncuk için koşuyor’ başlıkları ile öğrenci grupları, çevrelerindeki kişilere farkındalık yaratmak için de sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunacak. Sorumluluk sahibi öğrenciler yetiştirmek tüm olanaklarını seferber ettiklerini vurgulayan Yön Koleji Okul Müdürü Sacide Hürriyet Şimşek, “Çocuklarımızı toplumsal olaylara bakış açısı kazandırmak için en az bir sosyal sorumluluk projesine dâhil ediyoruz. 39'uncu Vodafone İstanbul Maratonu’nda yer alarak da sorumluluk bilinçlerine bir tuğla daha koyuyoruz” diyor.

Eğitime gönül veren 13 şirket

Şirketlerin maratondaki en büyük bağış odaklarından biri de Darüşşafaka Cemiyeti oldu. Mercedes-Benz Türk, Burgan Bank, Özak Global, Panasonic Türkiye, Pirelli, Hilton gibi şirketler bu yıl Darüşşafaka'da eğitime başlayan 48 öğrenci için koşacak. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Talha Çamaş, “Yüzlerce insan eğitim için koşacak. Bu yıl hedefimiz 480 bin liralık bağışa ulaşmak" diyor.

İyilik Dolu Adımlar KAÇUV 2'nci aile Evi için atılacak!

Kanser tedavileri aksama riski taşıyan çocuklar ve ailelerine destek sağlamak amacıyla kurulan KAÇUV, bu yıl 12 Kasım’da yapılacak maratonda adımlarını yine iyilik için atıyor. İstanbul Maratonu kapsamında ikinci Aile Evi’ni hayata geçirmek için Adım Adım oluşumu içerisinde yer alan KAÇUV, kendi takımını kuran kurumlar ya da bireyler ile bağış toplayarak, kanser tedavisi gören çocuklar ve ailelerine umut olmayı hedefl iyor. Maratona katılacak kurumsal takımlar ise şunlar; Borusan, TOFAŞ, Sun Chemical Turkey, Arkas Holding, Rönesans Holding, Philips Türkiye, Shell, DeFacto, İşNet, U.N. Ro-Ro, Zorlu, TEVA, Santa Farma, Final Okulları, BimSa Smol, Adore Oyuncak, Garanti Factoring, Technogym Turkey, USLA Akademi, Orzax, Mapfre Sigorta, Gayrettepe Rotarakt ve Frankie.