"Saç ektirirken gerçekçi olun"

Türkiye, başta Avrupalılar olmak üzere yabancıların “saç ekim merkezi” haline geldi. Öyle ki Türk şirketleri başka ülkelere franchise vermeye başladılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Futbolculuk hayaliyle yola çıkıp acil tıp teknisyeni olan Serkan Aydın, düşündüğünden çok farklı bir kariyer hikâyesinin aktörü olmuş. Uzun yıllar ambulans ekiplerinde görev alan Aydın’ın girişimcilik yetenekleri ona sağlık alanında boşlukları görüp yeni yatırımlar yapma fırsatları sunmuş. 2008’de bir doktor arkadaşıyla saç ekim işine giren Aydın’ın hayatındaki dönüm noktası ise eşinden boşanmak olmuş. 2009’da kendi şirketi Arenamed’i kuran Aydın, merdivenaltı faaliyetlerin bile döndüğü saç ekim alanında Türkiye’nin bölgesinde olumlu ayrıştığına dikkat çekiyor. Dünyanın her yerinden saç ektirmek için turistlerin geldiğini söyleyen Aydın, “Bizim bölgemizde saç kökü sayısı daha fazla. Oysa Avrupa’da daha düşük. Bu nedenle hasta sayısı çok” diyor.

BİR SEANS 10 SAAT

Türkiye’nin bu alanda bir numaralı ülke olduğunu belirten Aydın, Avrupa’dan gelen hastaların yoğunluğu nedeniyle Almanya’nın Dusseldorf kentinde klinik açtıklarını, daha sonra da ABD, İtalya, Hollanda, Avusturya, Belçika gibi ülkelere franchise verdiklerini ifade ediyor. Aydın, Türkiye’nin neden bu kadar çok tercih edildiğini de şöyle açıklıyor: “Burada bir saç kökünden üç tel çıkıyor. İnsanlar daha uzman. Bazı merdivenaltı tesisler olmakla birlikte kaliteli ekipler var. Ayrıca biz daha ucuzuz. Almanya’da bir seans yaklaşık 16 bin lira. Bizde ise ortalama 6 bin. Bunun yanında turizm şirketleriyle VIP karşılamalı, 5 yıldızlı otellerde ağırlayarak harika paketler sunuyoruz. Bunu belli seviyenin üstünde şirketler yapıyor. Adamlar buradan hem yeni saçlarla hem de tatil yaparak ayrılıyor.”

HASTAYI HAYAL ETMEK GEREK

Serkan Aydın, saç ekim operasyonlarında başarının “gerçekçi” olmaktan geçtiğinin altını çiziyor. “Öncelikle hastayı yeni saçlarıyla hayal edebilmek gerek” diyen Aydın, saç çizgisi belirlemenin önemli olduğunu söylüyor. Süreci ise şöyle anlatıyor: “Operasyonlar lokal anesteziyle yapılıyor. Saç kökü planlaması ilk adım. Yeni kökler açılıyor. Sonra da ekim yapılıyor. Ertesi gün hasta kontrole geliyor. İlk yıkama ikinci gün klinikte, özel şampuanlarla yapılıyor. 8 gün boyunca bu özel losyonlar kullanılıyor. Dokuzuncu gün yara kabukları temizleniyor. İlk 20 gün sauna ya da çok terlemesine neden olacak sporlar yapmasını istemiyoruz. 30’uncu günde PRP (kök hücre) uygulaması için çağırıyoruz. Üç ay sonra da saçlar çıkmaya başlıyor. Yeni saçlar en son tepede çıkıyor.”

YÜZDE 5'İ KADIN

Hastaların yüzde 5’inin kadın olduğunu vurgulayan Serkan Aydın, ayrıca kaş ve kirpik ektirmek için gelenler olduğunu da belirtiyor. Kanser tedavisi sırasında saçları dökülenlere de eğer doktoru izin verirse tedavi uyguladıklarını anlatan Aydın, “Ekilen saç dökülmez” iddiasında.

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN ÖNERİLER

KALSİYUMDAN vazgeçmeyin!

Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler, hem erkekler hem de kadınlar için büyük önem taşıyor. Düşük yağlı süt ürünleri, balık, pancar, baget, ıspanak, brokoli, çemen otu yaprakları gibi yeşil sebzeler ve ette yüksek oranda kalsiyum bulunuyor.

ILIK SU ile yıkayın! Kuru saç sorununu çok basit yöntemlerle çözmek mümkün. Serkan Aydın'ın bu konuda okuyucularımıza önemli tavsiyeleri var: "Her gün yıkamak, saçlarınızın kurumasına neden olur. Saçlarınızı ılık su ile yıkayın. Soğuk veya aşırı sıcak su, saç derisine ve saçlara zarar verir. Kuru saç tipine sahipseniz, saçlarınızı elma sirkesi katılmış suyla yıkamanız oldukça faydalı olacak ve saçlarınızın parlamasını sağlayacaktır. Haftada bir mutlaka zeytinyağı maskesi uygulamanız gerekir. Zeytinyağı maskesi, yağ dengesini tekrar oluşturacaktır. Saç kurutma makinenizi yüksek ısıda kullanmayın. Saçlarınızı havlu ve fön makinesiyle hızlı ve sert kurutmamaya çalışın."

Saçları güçlendiren ÖZEL FORMÜL

Saçlar için olmazsa olmaz unsurlar biotin, folik asit ve demirdir. 1 adet şeftali (demir içerir), 1 adet domates (folik asit içerir), 1 avuç da ezilmiş bademi blendera atıp iyice karıştırıp için. Rutin aralıklarla bu karışımı tükettiğinizde saçlarınızdaki farkı göreceksiniz. Saç bakımı bir bütündür ve şampuandan yağa kadar her şey saçların kalitesini etkiler.

BİR HEMŞİRENİN AYLIK ÜCRETİ DUDAK UÇUKLATIYOR

Saç ekimi uzman kadrolar gerektiriyor . Sektörde deneyimli hemşire sıkıntısı var. Standart hemşire eğitiminin üzerine 7-8 aylık ihtisas eğitiminden geçen uzmanlar, aylık 6-15 bin lira arasında değişen ücretlerle iş bulabiliyorlar.