Sağlıklı yaşlanmak mümkün mü?

Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı

İleri yaş; sağlıklı olmak, aktif olmak, fit kalmak için bir engel değildir... Özellikle genç yaşlardan itibaren doğru beslenen, düzenli spor yapan, yeterince sıvı alan, düzenli check-up yaptırıp doktor kontrolünde olan, ruh sağlığına dikkat edenler ileri yaşlarda da mutlu, sağlıklı ve hareketli bir yaşam sürebilirler. Doğru davranışları alışkanlık hâline getirmek önemlidir. Her ne kadar yaşam süremizi ve sağlığımızı belirlemede genetik özelliklerimizin önemli rolü olsa da yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Sigara ve alkolden uzak durmak, dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite ve kilo kontrolü, yeterli sıvı tüketimi, check-up programlarıyla hastalıkların erken tanı ve tedavisi, hastalık belirtileri çok silikken doktora başvurmak gerekir. Hastalık ilerleyip bizde kalıcı hasar bırakmadan tanı ve tedavi imkânı, kronik hastalıkların takibi, aşılanma, kazalardan korunma gibi koruyucu hekimlik uygulamaları, stres kontrolü, mutluluk veren aktiviteler, aile, eş, dost, akrabalarla güzel zaman geçirme, kişinin iç huzurunu sağlaması, her koşulda yaşama ve günlük hayata bağlı kalınması sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşlanma konusunda çok önemli adımlardır.

Nelere dikkat etmeli?

- Dengeli beslenin: Sağlıklı yaşam için kişinin ihtiyaçlarına göre dengeli beslenmesi her yaşta çok önemlidir ve özellikle ileri yaşta protein-enerji malnütrisyonu (beslenme bozukluğu) önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkar.

- Hareketli olun: Düzenli spor yapın, sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirin.

- Bol su için: Su içmek çok önemsenmeyen ama sağlık ve uzun yaşam için en basit sırlardan biridir. Canlılığımızı arttırmak, cilt ve tüm diğer organlarımızı beslemek için günde en az 1.5 litre kabaca 8 bardak su içmemiz gerekir.

- Sigaradan uzak durun: Aktif ve pasif içicilikten mutlaka uzak durun.

- Ruh sağlığına dikkat edin: Ruh sağlığı sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olmazıdır.

- Aşılanın: İleri yaşta infeksiyon hastalıkları ölümcül seyredebilir ve bunu engellemek için bu yaş grubundaki aşı programına doktor kontrolünde uyulmalıdır.

- Düzenli check-up yaptırın: Hastalıkları belirti vermeden saptamak ve gerekli önlemleri almak için hekimizin kontrolünde düzenli olarak check-up yaptırmak sağlıklı yaşamı, yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırır. Hastalık belirtilerini hafife almadan erken dönemde doktora başvurmak hastalıkların erken tanısı ve tedavisinde önemlidir.

- Mutlu olun: Mutlu ortamlarda olmak, aile, eş, dost, arkadaşlarla sıkı ilişkiler mutlu, sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

- Zihinsel aktivitede bulunun: Özellikle demansa karşı korunmada zihni aktif halde tutmak, gazete, kitap okumak, günlük hayatın içinde olmak, internet kullanmak önemlidir.

- Kazalardan korunun: Özelikle ev içi kazalardan korunmak evin düzenlenmesini buna yönelik yapmak gerekir. Ev içi kazalar en çok banyoda olmaktadır. Islak zemin, kaygan halılar ev içi kazaları arttırır.

Bu konularda ilginizi çekebilir