Sağlıklı yılbaşı tabağının altın kuralları

Yılbaşı gecesini sağlıklı ve abartmadan nasıl geçirebiliriz? Bu soruyu sizler için Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yılbaşı geceleri heyecanlı, sımsıcak sohbetlerin bahanesi aslında... Bol sohbet, biz Türklerde bol çeşidin donattığı kocaman sofralar anlamına geliyor. Bunun sonunda soluğu hastanede almak da var, diyetlerin düşmanı suçluluk duygusu da... Çünkü her zamankinin 3-4 katı fazla yemek yeniliyor ne yazık ki... Peki yılbaşı gecesini sağlıklı ve abartmadan nasıl geçirebiliriz? Bu soruyu sizler için Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz yanıtladı. Tokgöz, abarttığımız takdirde “Eğlence yerini hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikâyetlere bırakır. Oysa sağlıklı ve lezzetli yeni yıl tabakları hazırlamak zor değil” diyor. İşte Tokgöz’ün sağlıklı yılbaşı menüsü...

- Doğru meze seçimi yapın: Meze seçimine dikkat edin. Özellikle salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, karides, kalamar, midye gibi kabuklu deniz ürünleri veya mayonezli salatalardan uzak durun. Bunun yerine peynir tabağı hazırlayabilir, yoğurtlu ve zeytinyağlı mezeleri evde kendiniz yapabilirsiniz. Belli miktarda meyve, kiraz domatesler, havuç ve salatalık dilimleri, 1 avuç kuruyemiş tüketebilirsiniz.

- Pirinç yerine sebzeli bulgur pilavı tercih edin: Bir yılbaşı klasiği olan hindi; az yağlı, düşük kalorili ve kolay sindirilir olması dolayısıyla da doğru bir tercih. Ancak yanına pirinç pilavı yerine sebzeli bulgur pilavı tercih etmekte fayda var. Kırmızı lahana, havuç, turp ve nardan oluşan rengârenk bir salata tabağı da üzerine sadece limon ve zeytinyağı konulması, sos kullanılmaması halinde son derece sağlıklı olacak.

- Kabak tatlısına yer açın: Yılbaşında kabak tatlısını tercih edebilirsiniz. Kabak tatlısını şekerle değil, tarçınla ve pekmezle fırında sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz.

Bu konularda ilginizi çekebilir