Sporcu gıdaları pazarı 3 yılda 60 milyon dolara ulaşacak

Dünyada beslenme modelleri şekil değiştiriyor. Bu da rakamlara yansıyor elbette. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada gıda takviyeleri pazarı 90 milyar dolara ulaştı. Bu hacim Türkiye’de ise 193.5 milyon dolarda ancak hızla büyüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Sağlıkta tüm dünyada 360 derece dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümün yeni kavramları ortaya çıkarması elbette kaçınılmaz. En fazla etkilenen alanlardan biri de beslenme. Beslenme konusunda yeni iş modelleri, yeni ürün grupları dünya pazarlarında farkında olmadan milyar dolarlık büyüklüklere ulaşıyor. Geçtiğimiz hafta 80 yıl önce Amerika’da global beslenme çözümleri sunmak üzere kurulan Herbalife’ın üst düzey yöneticileriyle bir araya geldik. Tüm ülkeler arasında en hızlı büyüyen Türkiye, şirket için çok önemli. Herbalife Nutrition’ın Dünya Başkanı Des Walsh’ın ziyareti de bu yüzden. 14 yıldır Herbalife’ta çalışan Walsh, beslenmenin toplum sağlığındaki önemine inandıklarını bu nedenle yaptığı işi çok değerli bulduğunu söylüyor. Walsh, Herbalife’ın bulunduğu sektör hakkında da önemli bilgiler paylaşıyor bizimle...

Bu bilgilere göre dünyada özel beslenme ürünlerinin pazarı hızla büyüyor. Örneğin gıda takviye ürünleri pazarının dünyadaki büyüklüğü 90 milyar dolar, Türkiye’de ise bu rakam 193.5 milyon dolar. Son yıllarda giderek daha fazla insanın rağbet ettiği kilo kontrolü amaçlı beslenme ürünlerinin dünya hacmi 15 milyar doları aşıyor. Türkiye’de ise pazar 64.2 milyon dolar seviyelerinde.

Bir de daha çok gençlerin tükettiği sporcu gıdaları var. Bunlar aslında spor yapan kişilerin ihtiyaçları olan başta protein gibi birçok besini karşılamaları için geliştirilmiş ürünler. Sporcu gıdalarına 2016’da globalde 11 milyar dolar harcandı. Türkiye ise bu alanda 43.4 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. Walsh’a göre Türkiye beslenme konusunda şanslı ülkelerden biri, zengin bir mutfak kültürü var. Yine de kent hayatındaki büyüme Türkiye’yi Herbalife dünyasında olduğu gibi bu üç alanda da yüksek potansiyel içeren pazarlar listesinin başına yerleştiriyor. Walsh’ın verdiği bilgiye göre sporcu gıdaları pazarının 2021’e kadar Türkiye’de yaklaşık 60 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Aynı şekilde 2021’de kilo kontrol amaçlı gıda ürünleri pazarının 95 milyon, gıda takviyeleri hacminin ise 250 milyon dolar olması bekleniyor.

'Hükümetlerle işbirliği görüşmeleri yapıyoruz'

Herbalife Nutrition’ın Dünya Başkanı Des Walsh, “daha iyi beslenme” misyonuyla tüm dünyada etkin olmayı hedeflediklerini belirtiyor. Şirket bu amaçla ABD eski sağlık bakanı yardımcısı Dr. John Agwunobi’yi yönetime getirmiş. Agwunobi liderliğindeki bir ekip ülkelerde halk sağlığı merkezleriyle birlikte beslenme çalışmaları yapmak üzere hükümetlerle görüşüyor. Walsh, projeyi, “Şu anda bir Batı ülkesiyle anlaşma yolunda sonuca yaklaştık. Eğer gerçekleşirse o ülkede hükümet adına beslenme önerilerini biz vereceğiz. Bu program model olacak ve diğer ülkelere de yayılmasını hedefliyoruz” sözleriyle anlatıyor.

2 Yılda % 100 büyüdü

Herbalife Türkiye Genel Müdürü Kemal Ülgen (solda) ve Des Walsh, Türkiye'deki 80 bin satış temsilcisi ve çalışanlarla buluştu. Şirket Türkiye'de iki yılda % 100 büyüdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir