Tatil keyfiniz mantar kapmasın!

Tatilde bakteri ve mantar kapmamak için özellikle havuz ve mayo kullanımının bazı kuralları var. Peki bu tehlikelerden nasıl korunmak gerekiyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Deniz, şezlong, güzel yemekler, bol keyif... Bu güzel hayali aylardır kuruyoruz. Yine de gönlümüze göre tatil yaşabilmemiz için dikkat etmemiz gerekenler yok değil. İşte bu noktaları Medical Park Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Cem Yardımcı'dan dinledik.

Tatilde bakteri ve mantar kapmamak için özellikle havuz ve mayo kullanımının bazı kuralları olduğunu belirten Yardımcı, “Sıcak ve nem ile birlikte kirli havuz ve denizlerde kolaylıkla üreyen, yayılabilen mikroplar ishal, bulantı, kusma, hepatit, tifo gibi sindirim sistemi hastalıklarına neden olabiliyor. Ayrıca göz, kulak enfeksiyonları ile cildimizi etkileyen mantar hastalıklarına da sebebiyet veriyorlar” diyor.

Peki bu tehlikelerden nasıl korunmak gerekiyor? Mantara karşı gebeler, şeker hastaları, antibiyotik kullananlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha korunmasız olduğunu hatırlatan Yardımcı, en hızlı ayaklardan kapılan bu bakterinin havuzların girişine konulan özel antiseptik solüsyonlarla önlenebileceğini vurguluyor. Nemi ve sıcağı çok seven mantarlar, klora da bayılıyorlar. Çünkü klor vücutta doğal bulunan bakterileri azaltıyor, yani mantara yer açıyor. Yardımcı bu nedenle havuza girenlerin daha dikkatli olmalarını hatta mümkünse denizi tercih etmelerini öneriyor ve diyor ki, "Islak mayonuzu mutlaka değiştirin."

Bu konularda ilginizi çekebilir