Türk erkeğinin kısa paçayla imtihanı

Çok seveni de var nefret edeni de... Önceleri kadınlarda dikkatimizi çeken kısa paça pantolonları birkaç yazdır erkeklerde de sıklıkla görüyoruz. Modacılar bu trendi daha çok uzun boylu, ince yapılı erkeklere önerse de sokakta ve davetlerde “Türk tipi” uygulamalarına rastlıyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Dar, paçaları bileğin birkaç parmak üzerinde biten pantolonlar, çorapsız giyilen ayakkabılar, çıplak bilekler... Yaz yaklaşıyor, parklarda, sokaklarda ve davetlerde bu tarz erkekleri daha çok görmeye alıştırın kendinizi. İtalyan ya da İspanyol erkek modasının izdüşümü olarak karşımıza çıkan ve daha çok chino pantolonlarla kendini gösteren bu moda, bazılarına göre Türk erkek tipine “yakışmıyor”. Bir grup modacı bu stil için uzun boylu ve ince yapıda olmayı şart koşsa da herkes aynı görüşte değil. Yine de seveni kadar itici bulanı da bol olan “çıplak bilek” modasını sizler için hataları ve sevaplarıyla masaya yatırdık. Erkek modasının önemli iki ismine doğru ve yanlış uygulamalarını sorduk. Hatta küçük bir piyasa araştırması bile yaptık...

Erkekte ayak bileklerini bu kadar öne çıkaran bu modayı beğenmeyenler oldukça fazla. Hatta sosyal medyada bazıları, “Allah akıl fikir versin modası” diye isim koymuş. Peki neden? Kimileri erkeğin bileklerini görmeyi itici buluyor, kimilerine göre ise bu stil Türk toplum yapısına biraz fazla “feminen” kaçıyor.

Özellikle kısa bacaklıların bu tarz giyinmemeleri konusunda ısrarcı olanlar, geçtiğimiz aylarda ünlü futbolcu Arda Turan’ın bir davette verdiği pozu örnek gösteriyorlar. Benzer şekilde ünlü teknik direktör Fatih Terim’in de bu modanın takipçilerinden olması katı çevrelerin “kötü örnek” listesini kabartmış.

Havalı bulanlar

Bizde son yıllarda öne çıksa da moda trendlerini belirleyen İtalya ve İspanya’da her daim kullanılan bir tarz kısa pantolonlar. Ancak onlar ille de çorapsız ayakkabı diye tutturmuyor. Hatta renkli ve desenli çoraplarla bile iyi kullanmayı bilen ikonik örnekler yok değil. Bu tarzı takip edenlerin yaşı genellikle 40’ın üzerine çıkmıyor. Loefer ya da spor tarzda ayakkabılarla ve sade kesim gömleklerle tamamlanınca bu tarzı çok şık bulanlar var. Hele de giyenin boyu uzunsa...

Ayakkabılara dikkat

Uzmanlara göre kısa paça pantolon trendinin takipkisi olacaksanız ayakkabılarınıza gözünüz gibi bakmalısınız. Vasat, tozlu, bakımsız bir ayakkabıyla böyle bir tarz yaratırsanız bakanların yüzünü buruşturması kaçınılmaz. Çünkü bu stil tüm dikkatleri bilek ve ayakkabılarınızda topluyor. Modellerde paça boyu değişebiliyor. Yine de dozu kaçırmamakta fayda var.
Uzmanlar, renkli kısa paça pantolon tercih edenlerin daha fazla dikkat etmeleri olmaları gerektiğinde birleşiyor. Neon renklerle kısa paça pantolonları bir araya getirmek stil açısından çok da garantici bir yaklaşım değil. En ideali hardal sarısı, açık mavi gibi soft tonlar olarak gösteriliyor. Üzerine de düz ya da hafif baskılı tişörtler öneriliyor.

İşyerine uygun mu?

Bazı moda uzmanlarının bu soruya yanıtı “hayır”. Ancak birçoklarına göre kombinde kullanılan gömlek ve ayakkabı durumu değiştirir. Daha rahat bir iş ortamınız varsa sıkıntı yok, işyerinin formalliğine göre paça boyunu ayarlamanız öneriliyor. Son yıllarda takım elbiselerin bile bu trende uygun tasarlandığını düşünürsek, durum çok da vahim değil.

En ideali chino pantolon

Bu stil için en ideal kumaşın “chino” olduğu da modacıların birleştiği bir başka konu. Chino, kökeni Çin’e dayanan, yüzde 100 pamuk, denimden yumuşak bir kumaş türü. 19’uncu yüzyılda İngiliz ordusunun çöldeki askerleri için tasarlanan bu kumaşı modacılar havada kapmış. Uzun yıllardır Avrupalı moda devlerinin koleksiyonlarından eksik etmediği chino pantolonlar, yumuşaklığı nedeniyle paçaları kıvırmaya daha müsait.

Paça iki parmaktan daha kısa olmamalı

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU - Damat-Tween Yön. Kur. Başkanı

Bu trend bizim de bu yıl kataloğumuzda kullandığımız bir tarz. Rahat ayakkabılarla çoraplı ya da çorapsız tercih edilebiliyor. Elbette bazı kuralları var. Öncelikle bacakların kısa ve kalın olmaması gerekiyor. Bir de paçanın ayak bileğinden iki parmaktan fazla kısa olmasını tavsiye etmiyoruz, abartıya kaçıyor ve kötü görünebiliyor. Bu kurallara uyulduğu takdirde kısa ve dar paçalı pantolonlar, loefer ve spor ayakkabılarla yazın büyük rahatlık aslında. Bana göre fotoğrafçı, mimar, tasarımcı gibi sanat yönü güçlü erkekler daha iyi taşıyor bu pantolonları. Genel tarzlarına uyuyor çünkü. Biz de bu yıl kataloğumuzda farklı alanlardan iyi taşıyan isimleri kullandık.

Takım elbiselerin de paçaları kısaldı

CEMALETTİN SARAR - Sarar Giyim Yön. Kur. Başkanı

Gençler, kendini genç hissedenler tercih ediyor genellikle. Dünyada moda hızla değişiyor. Külot pantolonları, İspanyol paçaları, çift pileli modelleri gördük. Şimdi modeller daha dar. Ceket ve gömleklerde de böyle bir trend hakim. Bir spor giyim akımı olarak doğdu ama takım elbiseler de artık böyle tasarlanıyor. Bizim de koleksiyonumuzun büyük kısmını bu tarz takımlar oluşturuyor. Paça genişlikleri 18 cm’ye kadar daraldı. Paça boyu ise ayakkabıdan 10 cm bile yukarıda olabiliyor. Bu öyle yaygınlaştı ki 60 yaşındaki erkekler bile eski pantolonlarını getirip, “Paçasını kısaltın ve daraltın” diyorlar. En iyi taşıyan diye isim veremem ama bana göre tüm zamanların en iyi giyineni Atatürk’tür.