Türkler tatlıyla sosyalleşiyor

Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler araştırması, Türklerin tatlı tercihlerinin sosyalleşmeyle ilişkili olduğunu da ortaya koyuyor. Türkler buluşmalarında tatlıya mutlaka yer veriyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eskiden “muhallebicide buluşmak” pek makbuldü. Sonra muhallebiciler yerini pastanelere, ardından da kafelere bırakır oldu. Sabri Ülker Vakfı 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi'nde paylaşılan "Yeme Davranışının Sağlık Etkileri” isimli araştırma en güzel buluşmaların neden tatlı eşliğinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Avrupa Gıda Birliği Konseyi'nin koordine ettiği, Beş ülkede (Türkiye, İngiltere, İtalya, Fransa, Polonya) gıda seçimini tetikleyen faktörleri ortaya koyan araştırmanın ilginç sonuçları var. Buna göre Türklerin gıda seçimlerini fiyat değil keyif ve sağlıklı hissetme duygusu belirliyor.

Ülkeler arasında önemli farklılıklar gözlemlediklerini belirten araştırmanın bilim danışmanı ve Danimarka Aarhus Üniversitesi Pazarlama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Klaus Grunert, genel olarak tercihlerde markaya güven ve ekonomik faktörlerin geri planda kaldığını söylüyor. Kahvaltılık gevrekler, hazır yemekler, yoğurt, tatlı atıştırmalıklar, bisküvi ve soğuk içecekler olmak üzere altı farklı ürün grubunda tüketicilere o ürünü neden tükettiklerini sorduklarını belirten Grunert “İtalyanlar markaya önem verirken, Türkler lezzet arıyor. Polonyalılar ise gıdaya yakıt gözüyle bakıyor. Bu nedenle keyif değil fiyatı daha ekonomik olanları tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı. Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler araştırması, Türklerin tatlı tercihlerinin sosyalleşmeyle ilişkili olduğunu da ortaya koyuyor. Türkler buluşmalarında tatlıya mutlaka yer veriyorlar. Avrupalılar bisküvi gibi tatlı atıştırmalıklardan lezzetli olduğu için haz duyarken, Türkler ise sosyalleşmeye yardımcı olduğu için de tatlı ürünler tükettiklerini belirtmişler.
Araştırmaya katılan Türk tüketiciler ayrıca, gıdalarla ilgili farklı bilgiler yüzünden sağlıklı seçim yapmakta zorlandıklarını da vurgulamış.

Araştırmanın kahvaltılık gevreklerle ilgili bölümünde ise İtalyanların bu yiyeceği sağlık ve dengeli beslenme, Fransızların enerji, Türklerinse zaman kazandırdığı için tercih ettiği ortaya çıkıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir