Ülserde sağlık efsanelerine kulak asmayın!

Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, ülser tedavisinin en büyük düşmanının kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Ülser, düzensiz ve yanlış beslenmenin artık kronikleştiği kent hayatında her 10 kişiden birinde görülüyor. En büyük yanlış ise tedavide kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmesi. Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, bu genel bilgilerin fayda yerine daha büyük zararlara yol açabileceği konusunda uyarıyor ve diyor ki: “Peptik ülser, günümüzde ilaçlarla ve alınacak bazı önlemlerle tamamen iyileştirilebilen bir hastalık. Erkeklerde daha sık görülen bu hastalık yaş ilerledikçe daha büyük risk oluşturuyor. Dengesiz ve sağlıksız beslenme düzeni, aşırı tuz tüketimi, besinleri az çiğnemek, uzun süre aç kalmak, uykusuzluk, yorgunluk ve stres, ülser riskini artırıyor.”

Ülser tedavisinin en büyük düşmanının kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek olduğunu söyleyen Dr. Gülçin Polat, örneğin mide yanmasını önlemek için süt içilmesini sorunları daha da büyütecek bir yanlış olarak gösteriyor. Polat, “Süt, ülser rahatsızlığını ileri seviyelere götürebilir. Zeytin çekirdeğinin yutulması, patates suyunun içilmesi, şeker kamışı ve papatyayı kaynatıp içmek gibi bazı önerilerin uygulandığını biliyoruz. Bu tür yaklaşımlar doğru ve bilimsel değil” diyor.
Korunmak için 7 öneri:

- Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı uygulayın
- Kahvaltı etmeyi ve öğünlerinizi ihmal etmeyin
- Çay ve kahveyi sınırlayın
- Uzun süre aç kalmayın
- Yeterli sıvı alın
- Küçük porsiyonlar tüketin
- Tatlı olarak sütlü tatlıları, taze meyveleri tercih edin.