Çırak olarak başladı, şimdi Almanya'da mağaza açacak

Armey Tekstil sahibi Metin Arıcı, önümüzdeki yıl kendi markalarını oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Mevsimlik işçi olarak Konya'dan Menemen'e gelen, geri dönmek istemeyince burada bir terzinin yanına çırak olarak giren Metin Arıcı, bugün 150 kişiye istihdam sağlayan, yıllık 6.5 milyon euro ihracat yapan bir şirketin sahibi konumunda. Giyim işinin ısmarlamadan hazır giyime dönüşme sürecinde, yeni döneme adapte olmayı başarabilen terziler arasında yer alan Arıcı'nın yeni hedefi Almanya'da kendi markası ile bir mağaza açmak.

1980'li yılların ortasında, ilkokulun ardından babası ile birlikte Konya'nın bir köyünden yaz aylarında çalışmak için Menemen'e geldiğini belirten Armey Tekstil sahibi Metin Arıcı, "Burada yol kenarındaki meyve tezgahına bakardım. İş bitince köye dönmek istemedim. Menemen'de bir terzinin yanına çırak olarak girdim. Aynı zamanda bir akrabamızın kereste atölyesinde bekçilik yapıyor ve orada konaklıyordum. Usta olana kadar bu terzinin yanında işe devam ettim. O dönemde konfeksiyon atölyelerinde çalışan abim İstanbul'dan İzmir'e geldi. Ben de onu takip ettim. Burada hazır giyim atölyelerinde çalışmaya başladım. Nitelikten çok niceliğe önem verildiğini görmek beni şaşırttı" diye konuştu. Bir süre çeşitli atölyelerde usta olarak çalıştıktan sonra, kendi atölyesini kurduğunu ama hemen ardından 4 Nisan kararları gelince, ciddi bir borç yüküyle işlerini tesviye etmek zorunda kaldığını anlatan Arıcı, "Borçlarımın bir kısmını makineleri satarak, kalanını da çalışarak ve evde ek işler yaparak kapattım. Ardından 10 yıla yakın süre bir konfeksiyon firmasında üretim müdürlüğü yaptım. Bu firma stratejisini değiştirerek otomasyona geçme kararı aldı. Ben firmanın müşteri yapısının buna uygun olmadığını düşündüğüm için karşı çıktım. Onlar da beni işten çıkardılar. Otomasyon yatırımlarını yaptılar ama ne yazık ki ben haklı çıktım, bir süre sonra üretimden çekildiler. Küçük adetli siparişler aldıkları için yollarını ayırdıkları bir müşterileri de beni buldu ve biz fason olarak çalışmaya başladık" diye konuştu.

2011'de Armey Tekstil'i kurduğunu ifade eden Arıcı, "Halen ilk yola çıktığımız alıcı firma ile çalışmayı sürdürüyoruz. 12-13 markaya üretim yapıyoruz. Bunlar bölgelerinde tanınan markalar. 150 kişiye istihdam sağlıyoruz. Geçen yıl 6.5 milyon euroluk ihracat yaptık. Bu yılsonu hedefimiz 7 milyon euroya ulaşmak. Ürünlerimizin yüzde 90'ı Almanya'ya gidiyor. Yüzde 10'luk kısmı da yine Avrupa ülkelerine satıyoruz" dedi.

Markalaşmaya yurtdışından başlıyor

Arıcı, önümüzdeki yıl kendi markalarını oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. Ciddi bir kumaş stokuna sahip olduğuna söyleyen Arıcı, "Markalaşmaya yurtdışından başlamak istiyoruz. Çünkü başta KOSGEB olmak üzere devletin bu konuda çok önemli destekleri var. Yurtdışında mağaza açanların neredeyse her türlü masrafının yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Biz de bundan yararlanarak 2017 yılında ilk mağazamızı Almanya'da açmak istiyoruz. Ayda 50-60 farklı model çalışıyoruz. Bunlara kendi modellerimizi de eklemek bizim için sorun olmaz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir