KOBİ paketi KGF destekli olacak, faiz yüzde 20'nin altında kalacak

Bakan Albayrak, KOBİ'ler için hazırlanan yeni kredi paketini bugün saat 13:00'te açıklayacak. Pakette KGF destekli düşük faizli ve uzun vadeli ödemesiz dönemli kredi verileceği belirtiliyor. (Ece Ceyhun)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ'ler için hazırlanan yeni kredi paketinin, Türkiye Bankalar Birliği ve 12 bankanın katılımıyla bugün açıklanacağını söyledi. Albayrak, Merkez Bankası kârının Hazine'ye devrinin erkene alınmasının tamamen nakit yönetimi kapsamında kamu ödemelerinin hızlandırılması için yapıldığını belirterek, bunun önemli kısmının Ocak ayında devreye gireceğini bildirdi.

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre KOBİ Paketi'nde, KGF destekli düşük faizli ve uzun vadeli ödemesiz dönemli kredi verileceği öğrenildi. Faizin de yüzde 20'nin altında olacağı belirtiliyor.

MÜSİAD'ın Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılan Bakan Berat Albayrak, ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yeni destek paketinin bugün açıklanacağını duyurdu.

Merkez Bankası Genel Kurulu'nun erkene çekilmesiyle ilgili eleştirileri cevaplandıran Albayrak, bütçede Merkez Bankası'ndan Hazine'ye gelecek paranın 20 milyar lira olarak öngörüldüğünü hatırlattı ve yıl sonunda bu rakamın 37 milyar lira olduğu bilgisini verdi. Bu kaynağın önemli bir kısmının Ocak ayında devreye gireceğini dile getiren Albayrak, bu paranın da etkin nakit yönetimi kapsamında; kamu ödemeleri, KDV iadesi gibi süreçlerin hızlandırılarak piyasaya daha hızlı likidite verilmesi amacıyla kullanılacağını ifade etti.

Sıkı maliye politikasında kararlıyız

Ekonomideki likidite kaynaklı türbülansın 2018 yılı son çeyrekte aktif şekilde toparlanmaya geçtiğini hatırlatan Albayrak, bunun daha iyi noktalara gelebilmesi için el ele vererek çalışılması gerektiğini bildirdi. Albayrak, bu noktada KOBİ'ler için önemli bir kredi paketi hazırlandığını söyleyen Albayrak, bunun da bugün düzenlenecek toplantıda açıklanacağını anlattı.

Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nde ortaya konan hedeflerin gerçekleşebilmesi için, ekonomideki kırılganlıkları azaltmak, ekonomiyi finansal şoklara karşı daha güçlü kılmak gerektiğine değindi. Finansmana erişimde önemli rol oynayan kesimin, bankacılık dahil alternatif piyasa koşullarıyla hacminin geliştirileceğini söyleyen Albayrak, ekonomiye yönelik saldırılara rağmen, zamanında alınan tedbirlerle piyasada normalleşme olduğunu dile getirdi. Ağustos sonundan bu yana gerek döviz gerekse faiz piyasalarında belirgin iyileşmeler olduğunu vurgulayan Berat Albayrak, rekabetçi ekonomi için daha da iyileşme gerektiğini aktardı.

İthalata bağımlılığın azaltılması bilincinde olduklarına değinen Albayrak, sıkı maliye politikası ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmasında kararlı olduklarını, bütçede öngörülen esneme dışında hiçbir yeni alanın olmadığını belirtti.

Kur, faiz enflasyon atağını püskürttük

Dengeli büyüme için önümüzdeki birkaç yıla yönelik potansiyelin altında büyüme hedefi konulduğunun altını çizen Berat Albayrak, dengelenme sürecindeki gelişmelerin büyük umut vaat ettiğini söyledi. Cari açığın milli gelire oranının yüzde 2.6'ye gerilemesi yönünde adım adım ilerlendiğini bildiren Albayrak, 2008 krizinde ekonominin 4 çeyrek üst üste küçüldüğünü, ancak son saldırılarda özellikle 3'üncü çeyrekte beklentilerin aksine büyüme sağlandığını kaydetti. Albayrak "Kur, faiz, enflasyon atağını püskürttük" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı kredi kartı ödeme kolaylığı ve esnaf desteklerine de değinen Albayrak, bu adımların ekonomide adaleti sağlamak için de atıldığı bilgisini verdi.

Kaan: Büyüme değil, kalkınma süreci başlatalım

Toplantıda konuşan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, "Büyüme süreci değil kalkınma ve yatırım süreci başlatalım" diyerek, "İş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin arzusu, kısa dönemli büyüme performansından ziyade, uzun dönemli, ortalama ve dengeli büyümeyi mümkün kılacak sürdürülebilir bir kalkınma sürecidir" açıklamalarında bulundu.