KOBİ'ler yeni istihdam yaratamıyor

KOBİ'lerin istihdam artışındaki payı yüzde 67'den yüzde 40'a indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstihdam performansları KOBİ'lerin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini gösteriyor. KOBİ istihdamındaki artışın toplam istihdam içindeki payı bir yıl içinde 28 puan azalarak yüzde 40 düzeyine geriledi. Bu gelişme toplam ücretli istihdam artışını da olumsuz etkiliyor.   

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni'nin 51. sayısı yayımlandı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu verileri kullanılarak hazırlanan bültene göre, sigortalı ücretli sayısı mart ayı itibariyle son bir yılda yüzde 4 oranında, 539 bin kişi artarak 13 milyon 867 kişiye ulaştı. 

Bu dönemde, KOBİ'lerde çalışan sigortalı sayısı ise yüzde 2 oranında, 213 bin kişi artarak 11 milyon 170 bin kişi oldu.

Bu gelişmeler sonunda KOBİ istihdamının toplam istihdam içindeki payı yüzde 82'den yüzde 81'e geriledi.  

KOBi'lerin istihdamındaki bu yavaşlama toplam istihdam artışına verdiği desteği de zayıflattı.

Sigortalı ücretli sayısındaki bir yıllık artışın 628 bin kişi olduğu Mart 2015'te bu artışın 422 bini KOBİ'lerden kaynaklanmıştı. KOBİ'lerin artıştaki payı yüzde 67 olmuştu. Bu pay aylar itibariyle genel olarak azaldı. Azalma bir yıl içinde 28 puana ulaştı. KOBİ'lerin sigortalı ücretli artışından aldığı pay şubat ayında yüzde 49'a, mart ayında da yüzde 40'a indi.   

TEPAV Araştırmacıları konuya ilişkin değerlendirmelerinde, "Bu durum reel sektörün sıkıntıda olduğunu gösteriyor. KOBİ'ler istihdam deposudur. Yıllık istihdam artışına en çok katkı sağlayan KOBİ'lerdi. Ama şimdi KOBİ'ler yeni istihdam sağlama özelliklerini kaybetmiş görünüyorlar. Bu da istihdam artışını olumsuz etkiliyor. İstihdam artışı yavaşlıyor. Artış oranı yaklaşık yüzde 20 azaldı." ifadelerini kullandılar.  

TEPAV Araştırmacıları istihdamdaki gelişmelerde turizm etkisine de dikkat çektiler. 

"Konaklama" ile "Seyahat Acentesi, Tur Operatörü Rezervasyon Hizmetleri"ndeki istihdam mart ayı itibariyle son bir yılda 25 bin kişi azaldı. 

En büyük artış İstanbul'da

KOBİ'lerde çalışan sigortalı sayısındaki artışın illere dağılımına bakıldığında ilk sırayı İstanbul aldığı görüldü. İstanbul'daki KOBİ sigortalı ücretli istihdamı 19 bin artarak 3 milyon 311 bine bine çıktı. 

Bu sayı Kocaeli'de 13 bin artarak 350 bin, İzmir'de 12 bin artarak 724 bin, Konya'da 10 bin artarak 256 bin ve Aydın'da 9 bin artarak 134 bin oldu. Artış oranlarında ise Aydın yüzde 7 ile ilk sırayı alırken onu yüzde 4 ile Kocaeli ve Konya, Yüzde 2 ile İzmir ve yüzde 1 ile İstanbul izledi.