KOBİ’ler buluta tutundu, 4 ayda talep yüzde 40 arttı

Küçük ve orta boy işletmeler, darboğazı aşmak ve maliyetleri düşürmek için bulut çözümlere yöneliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Yaşanan ekonomik daralma, KOBİ’lerin dijital dönüşüm yatırımlarını erkene almasına yol açtı. Küçük ve orta boy işletmelerin, maliyetleri düşürecek bulut çözümlere talebi son 4 ayda yüzde 40 arttı.

KOBİ’lerin teknoloji kullanımı yüzde 10 arttığında 15 milyar dolar ek gelir ve 360 bin yeni istihdam fırsatı oluşuyor. Microsoft Türkiye Pazarlamadan ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı’nın verdiği bilgiye göre Türkiye’de teknolojiye yatırım yapan KOBİ’lerin yüzde 95'i verimlilik artışı yaşarken, yüzde 93'ü iş süreçlerindeki maliyetini düşürüyor. Araştırma şirketi IDC ise Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 66’sının gelecek 3 yılda buluta geçeceğini öngörüyor.

"Bulut teknolojileri sayesinde KOBİ’lerin en iyi teknolojiden çok uygun maliyetlerle faydalanmasının mümkün hale geldiğini" vurgulayan Microsoft Türkiye Pazarlamadan ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, "Ülkemizin bulut bilişim ekseninde güçlenmesi ve KOBİ’lerimize bu alanda bir sıçrama etkisi yaratmak için Bulut Çözüm Sağlayıcısı girişimimizi hayata geçirdik. İş ortaklarımızla birlikte Anadolu’da KOBİ’leri ziyaret ederek, ihtiyaca özel çözümler geliştirdik. İki yıl içinde 200 bin KOBİ’ye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

5 kat büyüme yakaladı

eLogo Genel Müdürü Başak Kural da özellikle maliyet kalemlerinde sağlanan tasarruf imkanı ve iş sürekliliği kapsamında sunduğu olanakların KOBİ'lerin bulut teknoloji çözümlerine olan ilgisini artırdığını söyledi. Kural, "e-Devlet ürünlerimiz özelinde bulut tabanlı e-Fatura platformumuzda kullanıcı sayısında ciddi bir artış yaşandı. eLogo olarak Logo ERP kullanan müşterilerle beraber aynı zamanda Logo dışında farklı ERP çözümleri kullanan işletmelere de hizmet veriyoruz. Bu segmentte de son 1 yılda yaklaşık 5 kat büyüme sağladık. Bu seneyi yüzde 150 büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz."

Güvenlik endişesi neredeyse bitti

Türkiye'de KOBİ'lerin buluta çıkması önündeki en büyük engel, verilerinin güvenliğine dair bir endişeydi. eLogo Genel Müdürü Kural, veri güvenliği konusunun artık farklı şekilde algılandığının altını çizerek şu bilgileri verdi: "Bilgi güvenliği alanında yapılan araştırmalara bakıldığında sızıntıların çoğunun şirket çalışanları tarafından yapıldığı görülüyor. Bu durumda verileri şirket içindeki lokal veri merkezinde tutmaktansa profesyonel bulut hizmeti sağlayan bir kuruma emanet etmek veya kurum verilerini bulut çözümleri üzerinde işlemek daha güvenli bir çözüm oluyor."

Kundakçı da Türkiye'deki KOBİ'lerde bulutta veri güvenliğine dair endişenin azaldığını, bu yönde sorularla artık karşılaşmadıklarını söyledi. Kundakçı şu bilgileri verdi: "Bulut çözümlerimiz dâhil, tüm ürünlerimiz, yakın zaman önce yürürlüğe giren Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi (GDPR) ve Kişisel Verileri Koruma Kanunuyla (KVKK) uyumlu bir halde. Microsoft Azure’da 200’den fazla bulut müşterimizin veri güvenliğini sağlarken aylık 200 milyar e-mail analizi yapıyoruz, her yıl 1 milyardan fazla cihaz güncelliyoruz, aylık 300 milyar kimlik doğrulaması yapıyoruz ve müşterilerimize sorunsuz ve güvenli bir bulut hizmeti sunuyoruz. Böylece kurumlar, güvenlik sorunları ve sistem uyum/güncelleme sorunlarıyla karşılaşmadan işlerine odaklanabiliyor."

Bulut teknolojisi nedir?

İnternet üzerinden yazılım uygulamaları erişimi ve depolama hizmeti sağlayan bulut teknolojisi, şirketlere kolaylık ve maliyet avantajı sunuyor. Bulut teknolojisi mekandan bağımsız olarak dilediğiniz yerden, dilediğiniz zaman dosya ve yazılım uygulamalarına erişim sağlama imkanı veriyor.

Buluttan 15 yılda 15 milyar dolar yağacak

Microsoft Türkiye ev sahipliğinde dün “Türkiye geleceği bulutla yakalayacak” sloganıyla gerçekleşen basın toplantısında bulut teknolojilerinin Türkiye’nin ekonomisi ve dijital geleceği için taşıdığı fırsatlar ve Türkiye’deki bulut teknolojilerinden güç alan örnek başarı hikâyeleri ele alındı. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, yeni bir yapısal değişim sürecinden geçen Türkiye’yi geleceğe taşıyacak gücün bulut bilişim olduğunu vurgulayarak, bulut bilişime yatırım yapan ve kullanan şirketlerin 5 yıl içinde 15 milyar dolar gelir elde edeceğini ve Türkiye’de 130 bin yeni iş imkânı doğacağını açıkladı.

IDC rakamlarına göre, Türkiye genel bulut pazarının 2018 yılı sonunda yıllık büyüme oranı yüzde 21. Pazarın 140 milyon dolara ulaşması öngörülüyor.

KOBİ’ler açısından bulut çözümler ne tip avantajlar sağlıyor?

• Bulut kaynakları ölçeklenebilir ve esnek, bu nedenle yoğun iş dönemleri bulut bilişim ile rahatlıkla atlatılabiliyor. Bayram ve yılbaşı dönemleri veya seçimler gibi trafiğin ve talebin yoğun olduğu dönemlerde bulut bilişim altyapısında çalışan şirketler sistemlerinde bir teknik aksaklık veya yavaşlama riski yaşamazlar. Şirketler büyüme süreçlerini etkili yönetebilir.

• Dev yatırımlar gerektiren teknolojiler bulutla çok düşük maliyetlerle her ölçekten kuruma sunuluyor. KOBİ'ler buluta adapte olduklarında önemli oranda IT harcamalarını azaltıyor

• Bilişim şirketlerinin dünya lideri konumdaki güvenlik önlemleri sayesinde müşteriler bulut teknolojileri üzerinden kendi operasyonlarını kendileri yönetebiliyor, istedikleri an verilerini güncelleyebiliyor ve önemli bilgilerine istedikleri yerden ulaşabiliyorlar.

• Sunucular veya diğer donanımlar eskiyse, bulut tabanlı teknolojiler şirketin kendi hizmetlerden daha güvenilir iş akışı sağlar. Bunun yanında, bulut servis sağlayıcıları özel, deneyimli bir IT personeline sahiptir ve şirketlerin sistemleri her zaman güncel kalır.

• Buluttaki kaynaklara gerektiği gibi anında ve istenen yerde erişilebildiğinden, bu işlemler için gereken süre dakikalara iner. Bu nedenle, kaynaklarını genişletmek ve daha rekabetçi olmak isteyen küçük işletmeler için bulutta çalışmak bir zorunluluk haline geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir