Merkez'den, ihracatçı KOBİ'ye 'süper kredi'

Bayramdan sonra sektöre reeskont kredisi kullandırımı için günlük limit veren Merkez Bankası’nın imkanı piyasayı hareketlendirdi. Üzerine de Avrupa Merkez Bankası faizlerini ‘sıfır’da bırakınca euribor cinsi kaynak ihracatçıya yaradı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Bayram tatili nedeniyle verilen molanın ardından bankacılık sektörü yeniden hareketlendi. Bu defa hareket ihracat kredileri tarafında yaşanıyor. DÜNYA’nın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Merkez Bankası, sektöre günlük 20 milyon dolar tutarında yeni bir limit tahsis etti. Kullanılabilmesi için mutlaka ihracat karşılığı gerektiren bu reeskont kredisi, özellikle euribor cinsi kullanıldığında, Avrupa’da da faizler sıfır olduğu için, ihracatçı açısından çok avantajlı olarak değerlendiriliyor.

Bankacılar, özellikle geçen hafta perşembe ve cuma gününün çok hareketli geçtiğini anlatıyor. Daha fazla müşterilerini euribor cinsi reeskont kredisi kullandırabilmek için tatlı bir rekabetin yaşandığını aktaran bankacılar, Merkez’in son adımını ‘süper kredi’ olarak tanımlıyorlar.

Bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Merkez Bankası arife günü 7 Eylül’de başlamak üzere 20 milyon dolarlık yeni bir reeskont kredisi kullandırımı anonsu yaptı. Perşembe ve cuma sabahı da saat 09:30’da bu pencereyi açıp, saat 15:30’da kapattı. Sistem şöyle çalışıyor; bankalar her gün ihracatçı müşterileri için taleplerini bildiriyor. O gün karşılanamayan ve ertesi güne kalan talepler, sıfırdan yenileniyor. Talep ertesi güne otomatik devrolmuyor.

Bu kredide vade 240 gün. Yalnız bankacılar, seçilmiş sektör ve ülkelere yapılan ihracatta vadenin 360 güne kadar uzayabildiğini söylüyorlar. Krediye ilişkin yorum yapan kaynaklar ağırlıklı olarak “Merkez Bankası’nın adet bazında daha fazla firmaya kredi kullandırmak istediğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Bir başka bankacı da “İlk verilen ve toplam miktarı bir anda telaffuz edilen reeskont kredisi hep büyük şirketlere gitmişti. Şimdi hedef ucuz kaynağa ihtiyacı olan ihracatçı KOBİ’ler” diye konuştu.

Hatta bir bankacı, “Büyümenin yarısı ihracattan geliyor. Dolayısıyla ihracatçıyı desteklemek için güzel bir adım atıldı” dedi.

ECB’de işin kaymağı oldu

Bu kredi hem libor hem de euribor cinsinden kullanılabiliyor. Yanlız 6 aylık libor yüzde 1.45 düzeyinde. Halbuki euribor ‘sıfır’. Buarada geçtiğimiz hafta ECB’nin faizleri değiştirmemesi de bu pencereye farkında olmadan pozitif bir destek yaratmış oldu. Çünkü kredi 6 aylık kullanılsa da faiz sıfır olduğu için sadece banka komisyonu masrafı çıkıyor.

Bir başka bankacı ise “Yüzde 1 kâr marjının bile önemli olduğu bir dünyadayız. İhracatçının dış kaynak maliyeti yüzde 3-4’ten yüzde 1’e kadar iniyor. İhracatçının rekabet gücünü artırmak açısından önemli” diye konuştu.

Ne kadar süreceği bilinmiyor

Sektör kaynakları imkanı anlatırken 20 milyon dolarlık bu kredi limitinin önce banka başına bir limit olduğunun sanıldığını ama daha sonra sektörün toplam limiti olduğunun anlaşıldığını anlattı. Sektör temsilcileri limit küçük olsa da yarattığı heyecanın ve hareketin büyük olduğunu söylüyor. Daha önce toplam limit açıklandığı ve ağırlıklı büyüklere gittiği için şimdi Merkez Bankası’nın toplam limit yerine günlük limit bildirmesi bankacılar tarafından “Daha tabana yaygın kullandırmak” için bir mesaj olduğu düşünülüyor.

Dolayısıyla bu imkanın ne zaman sonlandırılacağı ya da toplam ne kadar kullanılacağını bilinmiyor. Bankacılar, “MB’nin reeskont kredilerinde bir amacı da rezervleri desteklemek. Bu yolla rezervlere de bir destek gelecektir. Ama burada önemli bir nokta var bu taahhütlerin kapatılmasıyla ilgili de bir talimat gelecektir diye düşünüyoruz” diyorlar