Sanal KOBİ pazarında üçlü ortaklık!

Türk, Azeri ve Gürcü KOBİ’ler, Dünya KOBİ Forumu’nun dijital platformu “KOBİ Market” üzerinden dünyaya açılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Türk, Azeri ve Gürcü KOBİ’ler sanal dükkânda ortak oldu. Dün İstanbul’da imzaları atılan ‘KOBİ Market’ ortaklığı üç ülkenin KOBİ’lerine dijital ortamda satış ile dünyaya açılma fırsatı verecek. KOBİ’lerin büyümesinin önündeki ortak engel olan pazara, finansmana ve yeteneğe ulaşım sorununa çözüm olmak amacıyla geliştirilen söz konusu platform, üç ülkenin KOBİ’leri için de ticareti büyütme anlamında büyük fırsatlar sağlayacak. Bu ülkelerin KOBİ’leri KOBİ Market üzerinde dükkanlarını açabilecek, ürünlerini sergileyebilecek, yurtiçi ve yurtdışı pazar yerlerine erişim sağlayarak anında satış yapmaya başlayacak.

Sistemin faaliyete başlaması için düzenlenen imza töreni geçtiğimiz gün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) İstanbul’daki binasında gerçekleştirildi. Törene, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Dünya KOBİ Forumu Genel Müdürü Tunç Uyanık, İktisadi Islahatların Tahlili ve Komünikasyon Merkezi İcra Direktörü Vusal Gasımlı, Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu Başkanı Mamed Musayev, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaha Baındurashvili ve Gürcistan’ın İstanbul Başkonsolosu İrakli Asashvili de katıldı.

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, KOBİ lerin özellikle uluslararası piyasada rekabet edebilme ve oradaki paydaşları ile sanal ortamda, e-ticarette buluşmasının önemli olduğunu belirterek, “Birbirlerini tamamlayacak ve ürettikleri ürünlerin, oluşturulacak sanal dükkanlar vasıtasıyla satışlarını anında yapabilmeleri önemli” dedi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel üç ülkenin son 25 yıldır örnek projelerde bir araya geldiğini belirterek, KOBİ Market projesinin KOBİ’ler için önemine işaret etti.

‘Anında satış imkanı sağlayacak’

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, Kayseri de 4 Mayıs’ta tanıtımı yapılan Çin ile Türkiye arasında ekonomik iş birliğini amaçlayan Çin-Türkiye Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Pilot Projesini anımsatarak, projenin yasal düzenlemelerinin elverişli hale geldiğini, Türk ve Çinli KOBİ’lerin işbirliği yapacağını söyledi. Bugünkü törenin bu anlamda ikinci etkinlik olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, e-ticaretin birçok engelin aşılmasında KOBİ’ler için tarihi fırsatlar sunduğunu anlattı. Türkiye’nin ülke olarak ve bölgesinde 200 yıl önceki Sanayi Devrimini ıskaladığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Ama şu anki ticaretin ve sanayinin önünde müthiş bir fırsat var, e-ticaret.

E-ticaret denildiğinde Türkiye’de, Azerbaycan’da ya da Gürcistan’da üretilen herhangi bir ürünü Güney Amerika’daki bir ilçeye satabilme şansımız var. Bu, müthiş bir fırsat sunuyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. KOBİ. Market kapsamında Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye KOBİ’leri bir platformda buluşuyorlar. Dünyada artık tek başınıza birşey olmak mümkün değil, bölgesel işbirliğine gitmek lazım. Bu anlamda 3 bölgedeki KOBİ’lerimizi bir araya getirecek müthiş bir fırsatı yakalayacağız. Bundan sonrasında Gürcistan, Azerbaycan ve Türk KOBİ’lerini ortak olarak dünyaya açılma şansı olacak. KOBİ’ler burada sanal olarak dükkanlarını açabilecekler, ürünlerini sergileyebilecekler, yurt içi ve yurt dışı pazar yerlerine erişim sağlanacak, anında satış imkanı olacak.”

İktisadi Islahatların Tahlili ve Komünikasyon Merkezi İcra Direktörü Vusal Gasımlı, verinin günümüzde diğer doğal kaynaklardan daha önemli olduğunu belirterek, “Günümüzde veri madenciliği çok önemli. Bu platformla KOBİ’lerin dünya piyasalarına erişimini kolaylaştıracağız. Azerbaycan adına platforma tam destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaha Baındurashvili ise KOBİ’lerin Gürcistan için önemine değinerek, “Dünyada en önemli anlaşmalar e-ticaret ortamında gerçekleşiyor, bizim açımızdan dijital dünyaya açılmak çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından, KOBİ. Market ile AZEXPORT, Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan arasında yapılan anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi.

Eğitimler ağustos'ta başlayacak

Toplantıda verilen bilgiye göre, KOBİ. Market platformu 31 Mayıs itibarıyla kullanıma açılırken projenin Türkiye eğitimleri ağustos ayından itibaren gerçekleştirilmeye başlanacak. KOBİ. Market ile KOBİ’ler yeni ekonominin getirdiği fırsatlardan faydalanabilecek, daha çok alıcıya ulaşabilecek, banka ve banka dışı fi nansman yöntemlerinden yararlanabilecek, yeteneklerini artırmak için farklı araçlara erişim sağlayabilecek ve gelirlerini artırabilecekler. Sistemin KOBİ’lere şu avantajları sağlaması öngörülüyor:

• İş için internetle tanışma: KOBİ’ler için bir internet sitesi oluşturmak veya mevcut platformlarda mağaza açmak fazla karmaşık olabilmektedir. KOBİ.Market sayesinde KOBİ’ler kolayca internet sitelerini ve e-ticaret mağazalarını oluşturabilirler.

• Yurtiçi ve yurtdışındaki pazaryerlerine bağlantı: Projenin yurtiçi ve yurtdışındaki çözüm ortakları üzerinden KOBİ’ler farklı pazarlara ulaşabilirler. Ayrıca Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’daki mevcut internet sitelerinde de anında satışa başlayabilirler. Tüm bunları KOBİ. Market üzerinden kolayca yapabilirler.

• Büyük alıcılara ulaşım: KOBİ. Market, KOBİ’lerin büyük alıcılara satış yapması konusunda aracılık hizmetleri de sunacak. TRUST sertifi kasyon programı ve Güvenilir KOBİ Dizini ile büyük fi rmaların güvenilir KOBİ’lerden alım yapması sağlanacak.

• Finansmana erişim: KOBİ.Market orta vadede çözüm ortakları aracılığı ve platformda birikecek olan ticaret verisini kullanarak KOBİ’lere banka ve banka dışı fi nansman çözümlerine erişim sağlayacak.