Teknokol ile ithalata ‘dur’ diyen NRS, yurtdışı atağında

NRS, Teknokol markası ile makine imalat sanayiine sunduğu operatör kol ve pano ürünleriyle iş güvenliğinde önemli bir adım atıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ-BURSA

NRS, iş güvenliğinde çıtayı yükseltiyor. “Teknokol” markasıyla 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren NRS Kablo Bilgisayar Yazılım Donanım Elektrik Elektronik Otomasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, makine sektörüne yönelik üretim yapıyor. Operatör kol ve panoların imalatını gerçekleştirerek ithalatın önünü kesmek için düğmeye basan şirket, daha sonra da ihracata başlamayı planlıyor. 

Geçen yıl Almanya’da iki fuara katılarak ürün tanıtımlarını gerçekleştirdiklerini söyleyen NRS Kablo Genel Müdürü Serkan Uzunoğlu, bu yıl da 12 farklı ülkede düzenlenecek fuarlara katılacaklarını söyledi. Uzunoğlu, Teknokol markasıyla üretimine başladıkları alüminyum kol ve pano sistemlerini dünyada yalnızca 3 firmanın gerçekleştirdiğini, Türkiye’den ise ilk kez kendilerinin bu üretimi yaptığını aktardı. Sağlıktan gıdaya, ahşaptan plastiğe, mobilyaya kadar pek çok sektördeki makinelerde kullanılan bu operatör kol ve pano imalatıyla ithalı engelleyeceklerini dile getiren Uzunoğlu, ürünün çalışma alanları hakkında da bilgi verdi. Uzunoğlu, “Makine üzerinde yerleştirilen Teknokol hareketli kollar kendi ekseninde dönebiliyor. Hidrolik pres kullanan bir operatör, makinenin dışında olan elektrik panosuna ulaşmada zorluk çekiyor. Bu durumda ya parçayı uzaktan koyarak panoya kolay ulaşması gerekiyor ya da kumanda edeceği panoyu kendi yanına alması gerekiyor. Bu noktada kendi ekseni etrafında dönebilen Teknokol pano ve kolları devreye alıyoruz. Operatörün işlem yaptığı yer ile kumanda ettiği yeri birbirine yakınlaştırıyoruz. Böylece iş güvenliğinde önemli bir adım atmış oluyoruz” dedi. Uzunoğlu, modüler yapıdaki bu ürün gamını müşteri talebine göre farklı boyutlarda da üretebildiklerini vurguladı. Türkiye’deki çok sayıda firmaya ürün verdiklerini dile getiren Uzunoğlu, Bosch Rexroth, Renault, Tofaş, Paşabahçe, Fırat Plastik gibi markaları referansları arasında sıraladı. 

Ürünleri geliştirerek pazarı genişletiyor 

Ürünün dünya genelinde marka tescil ve patentini aldıklarını belirten Uzunoğlu, “Bu ürün gamının dünyada 4 boyutu mevcut. 40’lık, 60’lık, 120’lik ve 180’lik. Bu birimler, 1 metrede kaç Newton/metre yükü taşıyabildiğini anlatıyor. Bu doğrultuda 20 metrelik bir makinesi olan müşterinin ciddi oranda ağırlığı kaldırabilecek bir kola ihtiyacı oluyor. Bu müşteriye 180’lik ürünü gösteriyoruz. Yani makine büyüdükçe kolun taşıyabileceği ağırlık da büyüyor” diye konuştu. Uzunoğlu, “Halihazırda 40’lık, 120’lik ürünlerimiz var. 60’lık boyuttaki ürünü ise kısa sürede tamamlayacağız. Ayrıca aksesuar ve gıda ile sağlık sektörüne uygun paslanmaz pano ürünler üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Üretim kapasitesini yeni tesis ile artıracak 

Üretimi, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 300 metrekarelikalana sahip fabrikalarında gerçekleştirdiklerini belirten Uzunoğlu, yıl sonuna kadar daha geniş kapasiteli yeni bir üretim tesisine geçmeyi planladıklarını dile getirdi. Uzunoğlu, 35 çalışan ile faaliyet gösterdiklerinin de bilgisini verdi. Teknokol’un Türkiye genelinde 14 bayisi ile satış gerçekleştirdiğini ifade eden Uzunoğlu, bayiliklerinin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Konya, Denizli, Gaziantep, Kayseri gibi sanayinin yoğun olduğu illerde bulunduğunu söyledi.

Önümüzdeki yıl 30 bin takım üretecek 

Üretimlerinin yüzde 90’ını makine imalatçılarına kanalize ettiklerini aktaran Uzunoğlu, “Yüzde 10’luk kısmı ise fabrikalardaki makinelerin revizyonlarına dağıtıyoruz. Ürünün dünya genelinde pazar payı 1 milyar dolar civarı. 2016’da Türkiye için hedefimiz 30 bin takım üretim. Önceliğimiz iç piyasa ancak ihracat hedefimizi de yüksek tuttuk. Önümüzdeki 5 yıllık hedefimiz ise 100 milyon dolar ciro” ifadelerini kullandı. Uzunoğlu, cirosal bazda 2015’te 10 kat büyümeyi hedefl ediklerini dile getirdi. Distribütörlüklerle yurtdışında da aktif rol aldıklarını kaydeden Uzunoğlu, İran, Brezilya ve Almanya’da distribütörlüklerinin bulunduğunu bildirdi. Bu yıl ürünün ihracatına da başladıklarını belirten Uzunoğlu, Almanya’dan yüklü bir sipariş aldıklarını ve ihracat kapısını bu pazar ile araladıklarını söyledi. Uzunoğlu, yurtdışı fuarlarla ürün tanıtımını artıracaklarını belirterek, bu yıl Amerika, Brezilya, İtalya, Fransa, Almanya, Türkiye, İran Çin, Japonya, Tayvan, Kore gibi makine imalatını yoğun olduğu ülkelerde düzenlenen fuarlara katılacaklarının bilgisini verdi.

3 milyon TL’lik yatırım hedefliyor

Kuruldukları tarihten bu yana 3 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını anlatan NRS Kablo Genel Müdürü Serkan Uzunoğlu, bu yıl için de yine 3 milyon TL’lik yatırım planladıklarını açıkladı. Uzunoğlu, en büyük yatırımı ürün tanıtımları kanalında gerçekleştirdiklerini belirterek, yılın sonuna kadar Teknokol ürün gamını tamamlamayı hedefl ediklerini söyledi.