100 bin ağaç gölgesinde “imkansız” tanımayan lüks

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Misafirleri arasında devlet başkanları, sanatçılar, iş insanlarının bulunduğu Mandarin Oriental Bodrum, her ay Sürdürülebilirlik Komite Toplantıları yapıyor, plastik kullanımını sıfırlamayı hedefliyor, deniz suyunu kullanma suyuna dönüştürüyor, yerel üreticiyi destekliyor.

“Türk turizm sektöründe son 10 yılda önemli bir çıtanın atlandığını düşünüyorum. Özellikle 90'lı yıllarda ‘her şey dahil’ konseptli otelleriyle dünya turizminde söz sahibi olan Türkiye, belli bir gelir seviyesine hitap ederek etki alanını artırdı. Ancak özellikle 2000'lerden sonra başlayan süreçte Türkiye, özellikle lüks turizme hitap eden yatırımlarla yavaş yavaş lüks segment tatil destinasyonları arasında anılmaya başladı” diyor Mandarin Oriental Bodrum Genel Müdürü Harun Dursun.

2018 Condé Nast Traveller Readers Ödülleri’nde Avrupa, Türkiye ve Rusya’daki En İyi Oteller listesine giren Mandarin Oriental Bodrum, bir yandan global ölçekteki lüks anlayışı, diğer yandan sürdürülebilirliği odak noktasına koyması ile sektöre yenilikçi bir vizyon getiriyor.

Mandarin Oriental Bodrum Genel Müdürü Harun Dursun, “Mandarin Oriental Hotel Group'un global ölçekte vizyonu ve lüks anlayışını, yatırımcımız Astaş Holding’in vizyonu ile birleştiren Mandarin Oriental Bodrum çatısı altında ‘imkansız’ diye bir kelime yok” derken, müşterilerine kişiselleştirilmiş hizmet sunduklarını ifade ediyor.

Bodrum’un, Akdeniz rivierasının en önemli tatil noktalarından biri olduğunu söyleyen Dursun’un yorumları şöyle: “Özellikle son yıllarda Fransız ve İtalyan rivierasının lüks tatil arayan müşterilerinin yeni çekim noktası olan Bodrum, Türkiye’nin diğer tatil bölgelerinden farklı, herkesin beklentilerine cevap verebiliyor. Sezonun uzun olması ise uluslararası bir tatil destinasyonu olma yolunda Bodrum'u avantajlı kılıyor. Biz Mandarin Oriental, Bodrum olarak Cennet Koyu'nda bulunuyoruz. Mandarin Oriental Hotel Group olarak tesislerimizin bulunduğu her ülkede o ülkeye özgü dokunuşlarla misafirlerimize unutulmaz deneyimler yaşatıyoruz. Misafirlerimizin yaklaşık yüzde

70’ini Türkiye dışı pazar oluşturuyor. Bunlardan ilk beşte Rusya, Amerika, İngiltere, Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri ve Almanya’yı sayabiliriz. Hizmet verdiğimiz turist kitlesi dikkate alındığında ülkemizin hedefi olan harcama kapasitesi yüksek turisti ülkemize getiriyoruz.”

Kişiselleştirilmiş lüks hizmet

Mandarin Oriental, Bodrum'un misafirleri arasında farklı ülkelerin devlet başkanları, dünyaca ünlü sanatçılar, oyuncular, dünyaya yön veren iş insanlarının bulunduğunu kaydeden Dursun, “Bu segmentte misafirleri layığıyla ağırlamak elbette bazı sorumlulukları beraberinde getiriyor; fakat biz her misafirimize en üst düzey VIP hizmet sunuyoruz. Her misafirimiz hakkında araştırma yapıyor, daha önce Mandarin Oriental Hotel Group otellerine kalmış misafirlerimizin tercihlerini, alışkanlıklarını öğrenip ona göre hizmet sunuyoruz. Ülkemizde bu derece kişiselleştirilmiş bir lüks hizmet anlayışının olduğunu düşünmüyorum. Bodrum’a business class'ı bulunan tarifeli uçak seferlerinin artması bizim için büyük bir avantaj, zira misafirlerimizin çoğu kendi özel uçaklarıyla ya da business class'ta uçmayı tercih ediyor. Sonrasında misafirlerimizin resort'a ulaşımında helikopter ve yat ulaşımı gibi hava ve deniz yolu seçenekleri sunuyoruz. Geçtiğimiz sezon otelimize 12 saat içinde 5 helikopterin indiği oldu” diyor.

Daha fazla deniz suyunu kullanma suyuna dönüştüreceğiz

Sürdürülebilirlik, Mandarin Oriental Otel Grubu’nun dünya üzerindeki tüm otellerinin odak noktalarından biri” diyen Harun Dursun, Mandarin Oriental Bodrum’un ayda bir kere Sürdürülebilirlik Komite Toplantıları yaptığı bilgisini veriyor.

Dursun, toplantıların amacını şöyle anlatıyor: “Bu toplantılarda diğer kardeş otellerimiz ne yapmış, dünya trendlerinden nasıl faydalanabiliriz gibi konuları konuşuyor ve Komite üyelerimizin projelerini ve bu projelerin uygulanabilirliğini değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz sene 15 Eylül’deki Dünya Temizlik Günü’nde çalışanlarımızla dağ yolunu temizledik. Bunun haricinde yaz-kış tesisimize ait olan plajı ve denizimizi temizliyoruz. Restoranlarımızda ve mutfaklarımızda solar panelden elde ettiğimiz enerjiyi sıcak suya dönüştürüyoruz. Deniz suyunu soğutma sisteminde kullanarak mutfaklarımızdaki soğuk odaların iklimlendirmesini sağlıyoruz. Bu seneki en büyük projemiz ise tek kullanımlık plastiğe geçiş ve uygulanabilir alanlarda sıfıra indirgenmiş plastik kullanımı. Alternatif kaynak ve enerji alanlarında da yatırımlarımız devam ediyor. 2019 sezonunda üçüncü ters ozmoz ünitemizin tamamlanması ile daha fazla deniz suyunu kullanma suyuna döndürmeyi hedefliyoruz.”

Yerel üreticiyi destekliyoruz

Harun Dursun’un vurguladığı bir diğer konu da Mandarin Oriental Bodrum’un yerel üreticiyi desteklemek adına yaptığı çalışmalar. Dursun, “Yerel üreticiyi destekleyerek bulunduğumuz bölgeye katkıda bulunmak bizim için çok önemli. Şu anda balık, süt ve süt ürünleri, zeytin, sebze ve meyveyi çoğunlukla yerel üreticilerimizden ve çevre beldede çiftliklerden temin ediyoruz." diyor.

Çatıları bahçeye dönüştürdük

Otel mimarisinin güneş ışığından maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarlandığına dikkat çeken Dursun, “Odalar güneş ışığından maksimum fayda elde edilecek şekilde planlandı ve güneş ışığının odaların içerisini en doğru şekilde aydınlatması sağlandı. Ayrıca tesis içerisindeki tüm yapılarımızın çatıları çok güzel bahçelere dönüştürüldü. Otelimiz içerisinde 100 bin ağaç ve yaklaşık bir milyon adet farklı tipte bitki bulunuyor. Kullandığımız temiz su ise deniz suyunu kullanarak elde ettiğimiz Reverse Osmosis sistemiyle sağlanıyor. Ayrıca kullanılmış sularla hem tesis sınırlarımızdaki bitkisel alanların hem de tesisimizin dışındaki orman arazisinin sulanmasını sağlıyoruz. Bu da aynı zamanda ormanlık arazinin özellikle yaz aylarında kuru kalmaması ve yangın riski oluşturmamasını sağlıyor” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar