111 yıllık Japon devi İzmirli şirketi satın aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Son dönemde Türkiye’de şirket avına çıkan Japon devleri, enerjiden gıdaya bir çok alanda firmaları bünyesine kattı. Denso, Marubeni, Nikkei, Toyo, Taheda Pharma, Ajinomoto, Mitsui, Kansai, Hitachi, GS Yuasa, Mitsubishi gibi ciroları milyar dolarlarla ölçülen Japon devleri, yaklaşık 2 milyar dolar ödeyerek pek çok Türk şirketine ya ortak oldu ya da tamamını satın aldı. Türk ekonomisindeki Japon fırtınası bu yıl da devam etti. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin en önemli boya şirketlerinden Betek, Japon devi Nippon Paint’e devredildi. İşte bu listeye bir Türk ve Japon işbirliği daha eklendi. Japonya’nın en önemli kimya devlerinden DIC Corporation’a ait Sun Chemical, İzmir’de üretim yapan Makrochemical Endüstriyel Kimyasalları adlı şirketin tamamını satın almak için görüşmelere başladı. Resmi kurumlara başvuru sürecini başlatan Japon şirket, anlaşma tamamlanırsa Türkiye’deki 4’üncü yatırımına imza atmış olacak.

2000’de girdi, 3 tesis kurdu

1908 yılında kurulan Japon devi DIC Corporation’ın dünya genelinde 20 binden fazla çalışanı var. Şirketin amiral gemisi ise Sun Chemical. Dünyanın en büyük matbaa mürekkepleri üreticisi olan Sun Chemical’ın cirosu yıllık 5 milyar dolara ulaşıyor. Sun Chemical’ın çalışan saıyısı ise 11 binin üzerinde.
Türkiye’ye 2000 yılında Fransız devi Total’in sahibi olduğu Bakim Coates Lorilleux’nun İzmir’deki tesisilerini alarak giren Sun Chemical, 2004 yılında ise ÇBS grubuna ait olan Printaş Matbaa Mürekkeplerinin bazı varlıklarını bünyesine kattı. Ardından 2016 yılında Aliağa’da 50 bin metrekarelik teni tesisini kuran Sun Chemical’in Türkiye operasyonlarında 200’den fazla çalışan bulunuyor.

25 ülkeye ihracat yapıyor

Japon şirketin satın aldığı Makrochemical Endüstriyel kimyasalları firması ise İzmir’de faaliyet gösteriyor. 1996’da Çiğli’de ilk fabrikasını kuran Türk şirketin Tuzla ve Çorlu’da da üretim tesisleri ve depoları bulunuyor. Tekstil ve deri kimyasalları, ofset, matbaa ürünleri üreten şirket, Türkiye’de yüzde 45’e varan pazar payına sahip. Türk şirket Makrochemical, 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

4 kıtadan iş kadınları Boğaz’da buluştu

Türkiye, geçtiğimiz haftalarda önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Siyaset gündeminin gölgesinde kalsa da İstanbul’da düzenlenen organizasyonun ismi Eurowoman Global Woman's Business Forumu. Her yıl farklı ülkelerde düzenlenen bu çalıştay için Türkiye’nin seçilmesinde ülkemizde kadınların iş gücüne katılımının giderek artması da ön ayak olmuş durumda. Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika’dan 30’dan fazla ülkeyi buluşturan bu organizasyona bu yıl 150’den fazla iş kadını katıldı. İngiltere’nin Londra, Ukrayna’nın ise Odessa kenti merkezli bu organizasyon 3 gün sürdü. Forumda, 2020'ye yaklaşırken yeni iş modelleri ve trendleri, Dünya Ekonomisinin gidişatı, Avrupa-Asya- Ticari Gelişmeleri, Türkiye’de yatırım ve ticaret fırsatları gibi konular ele alınırken, karşılıklı iş görüşmeleri yapıldı, ticari anlaşmalar imzalandı. 45 farklı konuşmacının sunum yaptığı organizasyonda tek erkek katılımcı ise onur konuğu olarak davet edilen Türkonfed International Başkanı Burak Pehlivan oldu.

Eurowoman Global Woman’s Business Forum 2019’un açılış konuşmasını yapan Pehlivan, kadınların politikada cesaretlendirici görevler aldığını, Almanya’dan Yeni Zelanda’ya geniş bir coğrafyadaki ülkelerin kadınlar tarafından yönetildiğini, bunun yansıması olarak küresel ekonomi sisteminde kadınları giderek daha fazla role sahip olduğunu anlatırken, yaşanan her türlü sıkıntıya rağmen, konumu, genç ve eğitimli nüfusu, güçlü pazarı ve dinamik ekonomisiyle Türkiye'deki yatırım ve ticaret fırsatlarıyla ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı. İş kadınlarını Türkiye'ye yatırıma çağırırken, Türkiye ile daha çok ticaret yapmaya davet etti.

Forumda sunum yapan isimler arasında Lyazzat Alshinova, Olga Amraie, Iana Lutska, Sawsan Yousef Abassi, Valentina Malik, Lilia Oliynik gibi iş dünyasının bölgesel öncüleri de yer aldı. Aynı zamanda Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı olan Burak Pehlivan’ın davetlisi olarak toplantı ertesinde Kiev’e gittim.

2 yılda 182 etkinlik düzenledi

Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Ticaret Müşaviri Haydar Koçak’ın da katılım gösterdiği, TUİD'in 10. olağan genel kurulunda, seçimlere tek başkan adayı olarak giren Burak Pehlivan, oyların tamamını alarak yeniden başkan seçildi. Pehlivan’ın başarısının altında ise TUID’in etkinliğini her geçen yıl daha da artırmasının büyük payı var. Ukrayna’daki en geniş iş örgütü olmasının yanı sıra ülkedeki 7 ofisi ile yurtdışındaki Türk işadamı dernekleri arasında aynı ülkede en fazla şubeye sahip olan iş derneği olan TUİD, geçtiğimiz iki yılda 182 konferans, forum ve etkinlik düzenlemiş. Koç Holding, THY, Onur İnşaat, Turkcell, Eczacıbaşı gibi Türk devlerinin de üye olduğu TUİD’in genel kurulunda görüştüğüm bir çok Türk yönetici ve iş adamı uzun zamandır beklenen Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçmesini istiyorlar. Kiev ve Ankara arasında sona yaklaşan anlaşmanın birkaç ay içerisinde imzalanması bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar