150 yıllık Gökçen Grup Rözmaş Çelik’i satın alıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye’nin en eski sanayi şirketlerinden biri Gökçen Grup. 1858 yılında Osman Fevzi Tekstil Fabrikası ile ticaret hayatına başladı. Bugün 6 fabrikası ile otomotiv tedarik sanayi alanında faaliyet yürüten Gökçen, sektörünün önemli şirketlerinden Rözmaş Metal’in satın almak için harekete geçti. Rözmaş Metal yönetimi ile pazarlık görüşmeleri yürüten Gökçen, üç yıl önce Almanya’da bir uçak şirketini de satın almıştı. Türkiye’nin en eski sanayi şirketlerinden biri Gökçen Grup. 1858 yılında kurulan Osman Fevzi Tekstil Fabrikası ile ticaret hayatına başlayan Gökçen Grup, 1929’da Türk-Japon İpek Tesisi’ni, 1974’te Bemsa’yı, 1980’de ise Buriş’i açtı. Bursa, Adapazarı, Gemlik, Gölcük gibi yerlerde 6 farklı fabrikasını bulunan Gökçen’in amiral gemisi B Plas. Bu şirketin ana faaliyet alanı plastik enjeksiyon üretimi. Otomotiv yan sanayisinin yanı sıra elektrikli ev aletleri, inşaat gibi sektörlerin en önemli yan sanayi şirketlerinden biri olan B Plas, yılda 65 bin ton plastik enjeksiyon ve ekstrüzyon üretim kapasitesine sahip. 6 tesisinde bin 800’e yakın çalışanı olan Gökçen Grup, şimdi de önemli bir satın almaya imza atıyor.

BAĞLANTI ELEMANLARI ÜRETİYOR

Gökçen Grup, yine bir otomotiv yan sanayi şirketi olan Rözmaş Metal’in iştirakini bünyesine katıyor. Demir döküm ve alüminyum döküm radyatörler için nipel adı verilen bağlantı elemanları üreten Rözmaş Metal’e ait Rözmaş Çelik Sanayi ve Ticaret adlı şirketin tamamını almak için görüşmelere başladı. Resmi kurumlara başvuruda bulunan iki şirket, onay sürecinin tamamlanmasını bekliyor. 1991 yılında Durmuş Özcan tarafından kurulan Rözmaş’ın 250 çalışanı bulunuyor. Türk otomotiv yan sanayisinin en önemli isimlerinden olan kurucu Durmuş Özcan, 2004 yılında hayatını kaybetmişti.

2016’da Alman uçak şirketi AQUILA’yı bünyesine kattı

Gökçen Grup, her ne kadar otomotiv yan sanayisinde faaliyet yürütse de üç yıl önce havacılık alanındaki satın alma ile adını global arenada duyurmayı başardı. 2016’da Gökçen Grubu’na bağlı B Plas, Alman uçak firması AQUILA’yı satın alarak adından söz ettirmişti. Türkiye’nin yurt dışındaki ilk uçak üreticisi satın alma adımına, Bursa Büyükşehir Belediyesi 3 adetlik alım ile destek vermişti. 1995 yılında faaliyetlerine başlayan Alman AQUILA, dizayn, üretim, servis ve yedek parça olanakları ile sahip olduğu çok sayıdaki uluslararası yetki sertifikasyonlarıyla dikkat çekiyor. Sektörde özel bir dizayna sahip olan AQUILA, ekonomik, yüksek performanslı ve sağlamlık gibi özellikleriyle öne çıkan bir marka. 6 bin saat uçuştan sonra diğer uçak firmalarının bakım maliyetleri 25 bin Euro seviyesinde iken AQUILA’da bu maliyet 4 bin Euro’ya kadar düşebiliyor. İsteğe bağlı olarak uçak gazı ile de çalışabilen AQUILA, İngiliz Hava Kuvvetleri pilotları başta olmak üzere eğitim için birçok ülke filosu tarafından tercih ediliyor. Aynı zamanda diğer marka uçaklara bakım ve servis hizmeti sunan AQUILA, ABD, AB üyesi gibi ülkelerde kabul gören sertifikasyon yetkilerine sahip.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar