180 günlük eylem planının açıklanması beklenirken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Cumhurbaşkanı'nın partinin başına dönmesi kararıyla birlikte, içinde bulunulan durumu iyi görmek ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar izlenecek yol haritasını belirlemek için bakanlıklara verilen 180 günlük eylem planı hazırlama çalışmalarında son aşamaya gelindiği ve gelecek hafta açıklanacağı arkadaşımız Mehmet Kaya'nın haberinde yer alıyor.

AK Parti çevrelerinde ise açıklanacak bu bakanlıkların eylem planı sonrası, bazı bakanların değiştirileceği, hükümetin yenileneceği tartışmaları yapılıyor. Bu konudaki değerlendirmelerde "Yaz sıcağında kravat takıp lacilerle gezenler arttı" sık sık kullanılan cümle oluyor.

Kaya'nın haberinde eylem planlarıyla birlikte bir yandan yasal düzenleme taleplerinin öne çıktığı, bakanlıkların kamuoyunun dikkatini çekecek ve uygulanabilir projelere öncelik verdikleri belirtiliyor. Bunlar arasında gençlere yönelik iş kurma teşviği ve sağlıklı yaşam merkezlerinin ön planda yer aldığı vurgulanıyor. Yeni kara yolu, köprü yatırımlarının ilanlarının da yeni eylem planı açıklamalarında yer alacağı öne sürülüyor.

Haberde ayrıca, Kalkınma Bakanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu'da uygulanan yerel vakıf ve derneklerin yönetimlerinin katılımında yer aldığı projelere özel bir başlık açıldığı bilgisi veriliyor. Bu yönde proje teşvik çağrılarıyla çok sayıda kültürel faaliyet projesinin hayata geçmesinin beklendiğinin altı çiziliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iş kurmak isteyen gençlere 30 bin liraya kadar destek projesinin de bakanlığın eylem planında yer alacağı ve önemsendiği de söyleniyor.

Eylem planlarında sürmekte olan projelerden 180 günde sonuç verecek olanlarına bakanlıkların öncelik verip ona uygun ödeneklendirmeyi de ele alacakları, buna uygun taleplerini ortaya koyacakları belirtiliyor.

Bakanlıkların eylem planlarında ödenek taleplerinin olacağının bilinmesi Orta Vadeli Plan ve Orta Vadeli Mali Plan çalışmalarının bu taleplere uygun şekilde 2018-2020 dönemini içerecek çalışmalar yapılmasını da gerekli kılıyor.

Kaya'nın haberinde bu konunun da altı çiziliyor.

Doğaldır ki hükümetin bakanlıkların eylem planlarıyla ilgili beklentisi, üretimi geliştirici, istihdamı artırıcı, büyümenin yüzde 5'ler seviyesinde olmasını sağlayıcı sonuç vermesi olacaktır. Eylem planlarının bu sonucu vermesi, 2019 seçimleri açısından politik gereklilik olarak da önem taşıyacaktır. Bu nedenle AK Parti'de bu yönde sonuç vermeyecek eylem planları ortaya koyan bakanların, değiştirilip, yerlerine vakit kaybetmeden yeni atamalar yapılacağı konuşuluyor.

Bakalım Bakanlıkların eylem planları açıklansın, görelim. Sonuçta bakanlıkların eylem planları ne kadar uygun bulunacak, ne kadar bakan değişikliğine yol açacak...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar