2014 ve sonrasında almak istemeyeceğiniz 10 şey...

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Ocak ayı başında, Wall Street Journal Türkiye sitesinde (wsj.com.tr) “2014'te almamanız gereken 10 şey” başlıklı bir haber yayınlandı. Anna Maria Andriotis imzalı haber, WSJ'nin yan kuruluşu MarketWatch'tan alıntıydı. Haber, gelecek yıllarla ilgili öngörülü ve eğlenceli ipuçları taşıyordu. Tabii yazıda yer alan maddeleri yalnızca “2014'te alınmayacaklar” değil, “2014 ve sonrasında alınmaması gerekenler” diye okumak gerekiyor... 

Genellikle trendleri ve yenilikleri izlemeyi seviyoruz, “sırada ne var” diye merak ediyoruz, ama hayatımızdan nelerin çıktığına, “neyin gidici” olduğuna pek dikkat etmiyoruz. Bazı şeyler de hayatımızdan öylesine hızlı geçiyor ki, farkında bile olmuyoruz. Oysa hayatımızdan çıkma yolunda olan şeyler, gelecek hakkında beklenenlere göre daha fazla fikir veriyor. ABD verilerine göre derlenmiş olsa da listeye göz atınca siz de bana hak vereceksiniz...

1- Kablolu TV: Abone sayısı 2004'ten bu yana düşüyor ve analistler bunun süreceğini ifade ediyorlar. Kablolu yayında abonelerin bu kadar düşmesinin nedeni, tüketicilerin artık Hulu ve Netflix gibi daha ucuz hizmetlere yöneliyor olması. Artık bir internet bağlantısı ile insanlar istedikleri şovu, programı, filmi, TV'leri üzerinden izleyebiliyor. Hatta artık bazı kanallar internet sayfası üzerinden de programlarını yayınlıyor.

2- Sabit telefonlar: Artık çok daha az hanede sabit ev telefonu bulunuyor. ABD'de her beş evden ikisinde internete bağlı çalışan kablosuz telefonlar var. 2009’da ABD'de nüfusun yalnızca yüzde 21'i bu telefonları kullanırken bugün bu oran yüzde 38'e çıkmış durumda. Wi-Fi ve 3G’ye bağlı hizmetler çeşitlenip artarken, ev telefonu abonelerinin sayısı düşüyor. Bu eğilim Türkiye için de geçerli sanırım, biz de ihtiyaç kalmadığı için evimizdeki sabit telefonları geçtiğimiz aylarda kapattırdık…

3- GPS cihazları: Yakın zamana kadar kişisel navigasyon cihazları birçok araç için vazgeçilmezdi. Ancak Kuzey Amerika'da 2009’da 18 milyon navigasyon cihazı satılırken bu sayı 2012'de 7,5 milyona düştü. Çünkü artık tüketiciler, fiyatları 70 ila 300 dolar arasında değişen bu cihazları almak yerine çoğu akıllı telefonda bulunan harita uygulamalarını kullanıyor. 

4- DVD ve Blu-ray oynatıcılar: ABD’de 2012'de DVD ve Blu-ray oynatıcı satışları 2011 yılına göre yüzde 20,1 düşüşle 21,3 milyona geriledi. Çünkü tüketiciler Hulu ve Netflix gibi internet tabanlı streaming film hizmeti veren şirketleri tercih ediyor. Ayrıca Xbox ve PlayStation gibi oyun konsolları da artık DVD izlenmesine olanak sağlıyor.

5- Otel odaları: Seyyahların sayısı arttıkça otellere de talep artıyor, ama oda fiyatları da yükseliyor. Buna karşılık Airbnb ve Vacation Rentals gibi şirketler aracılığıyla istediğiniz ülkeden daire, ev, oda kiralamak daha ekonomik bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. 

6- Taahhütlü telefon kontratı: Bu konuda ABD'de yapılan tespitler Türkiye için de geçerli olmaya başladı. Haberin yazarına göre, ABD'li tüketiciler artık iki yıllık telefon kontratlarının yararından çok zararını görmeye başladı. Bu kontratları ek ücret ödemeden iptal etme imkânı da bulunmuyor. Kredi kartlarındaki taksit sınırlandırması Türkiye'de taahhüt işini bir süre daha cazip kılabilir, ama uzun vadede kaçınılmaz son ABD'ye benzer olacak gibi.

7- Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar: Zaten herhangi bir teknoloji mağazasından adım attığınızda görebileceğiniz bir gerçek bu artık. Masaüstü ya da dizüstü bilgisayar almak için çok fazla neden kalmadı. Tabletler pek çok kişi için aynı işi görüyor ve fiyatları da hızla düşüyor. 

8- Ayak uzatma yeri: Son birkaç yılda popülerleşen havayollarında ekstra ayak uzatma yerlerinin fiyatı 180 dolara kadar çıkabiliyor. Bunun alternatifi ise yolcuların 100 ila 200 dolar arasında değişen business sınıfa geçmeleri. Çok mantıklı değil mi?

9- Puan ve mil veren kredi kartları: Kredi kartı veren bankalar, son yıllarda ödül programlarını artırdı. Ancak birçok banka, zamanla ödül programlarını devalüe ediyor. Yani bir kart sahibi, sahip olduğu puanlar ile daha önce aldığı bir hediyeyi almak için daha fazla puan harcamak zorunda kalıyor. Diğer yandan yıllık ödül miktarı neredeyse ancak yıllık kart ücretini karşılar durumda.

10- Dijital kameralar: Dijital kameralara olan talep artık azalıyor. Bu yıl ABD'de satılan dijital kameraların sayısı 2012'ye göre yüzde 44 düşüşle 11,5 milyona geriledi. Gelecek yıl ise satışların 8 milyonun altına inmesi bekleniyor. Bunun sorumlusu da elbette mobil telefonların güçlenen kamera özellikleri.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018