21 Mayıs sonrasının bilinen ve bilinmeyenleri....

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Cumhurbaşkanı'nın Çin ve Amerika ziyaretlerinin ardından 21 Mayıs’ta AK Parti kongresinin bilineni Recep Tayyip Erdoğan’ın partinin başına geçeceği. Partinin başına geçtikten sonra hem kabinede hem parti yönetiminde hem de bürokraside yenilenmenin olacağı da biliniyor. Tabii bu bilinen yanında bilinmezlerde gündeme geliyor. Iş dünyası da bu değişimlerin ne yönde olacağıyla yakından ilgili, özellikle hükümet değişikliği konusu en merak ettikleri konu.

Peki, hükümet değişikliği konusunda beklentiler ne durumda:

- En az 6-7 bakanın değişeceği konusundaki beklenti yaygın.

- Ekonomi ve dış politikada son iki gezi sonrası değişim olacağı, bu nedenle bu iki alanda Hükümette değişiklik beklendiği Ak parti kulislerinde de görüşülüyor.

- Beklentilerden biri Batı ile ilişkileri düzeltmek için güvenilir isimler olan Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’den en az birinin yine Hükümette yer alması. Babacan ismi iş dünyası tarafından da önemseniyorsa da külliye çevresinin ve partiide yeni ekonomi yönetiminde yer almayı bekleyenlerin buna sıcak yaklaşmalacağı ve farklı arayışları öne sürecekleri görülüyor.

- Şimşek’te yeni hükümette yer almazsa beklentilerden biri eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın, Nurettin Canikli ve Naci Ağbal’ın ekonomi yönetiminde aktif rol oynayacakları. Bu senaryoda kabine dışında kalacağı söylenen Lütfü Elvan ve son dönemde eleştirel açıklamalar yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin durumunun ne olacağı konusunda da kulislerde spekülasyonlar söz konusu.

- Bir başka beklenti Berat Albayrak’ın yakın arkadaşı Grup Başkan Vekili Mehmet Muş’un ekonomiyle ilgili bir bakanlıkta görev alacağı.

- Amerika gezisinden sonra ekonomi ve dış politikada önemli bir değişim olacağını düşünenler. Bu iki alanda yeni kontrolü sağlamak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sadakatlarını ispatlamış, hiçbir şekilde sorun çıkarmayacak, külliyedeki uzmanlarına da bu alanlarda Hükümette görev verebileceğini bekliyorlar.

Hükümette bu değişiklik hangi yönde olursa olsun, Akparti kulislerinde bunun bürokraside ve kamu bankalarında da yönetim değişikliğine yol açacağı konuşuluyor. Buna Bağımsız kamu kurum yöneticilerinin değişiminin de eklenebileceği de konuşuluyor.

Dış polikikadaki değişiklik konusu ise, Batı ile ilişkilerin yeni yönüne bağlı. Yumuşama ve sorunların sürmesine bağlı olarak farklılaşacak kişilerden oluşacak gibi girülüyor.

Bütün bunların sonucunda söyleyebileceğimiz 21 Mayıs sonrasında hem hükümette hem parti yönetimin de hem de bürokrasi üst yönetiminde önemli bir değişim ve yenilenme olacağının beklenebileceği. Söylelemeyeceğimiz ise nasıl ve ne yönde olacağı, hangi kişilerin görev alacakları.

Bakalım ne olacak? Bekleyip yakın gelecekte ne olacağını görelim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar