25 bin Eczane birlik için kenetleniyor

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemizin toplam nüfusunun tamamını oluşturan 81 milyon insanın ilk sağlık danışmanı olan eczacılar, bir haksızlığa karşı kenetlenme ve birlikte mücadele vermeye kararlı. Küreselleşme ve uluslararası dev sermayenin, çeşitli entrikalarla, eczacılık meslek onurunun beş yıl süren eczacılık ile ilaç eğitiminin boşa çıkarılmaya ve kendilerinin işlevsiz kalmasına yol açacak bir girişim bu hareketi başlatıyor.

Dünya çapında bir dev olan ilaç firması Bayer, bugüne kadar sadece eczanelerde satılan ve eczacının yol göstericiliğinde vatandaşa ulaşan Bepanthol adlı krem, şu sıralar herkesin elini kolunu sallayarak satın alabileceği bebek mağazalarına verilmeye ve oradan tüketiciye ulaştırılmaya çalışılıyor.

Gerekçe olarak, daha fazla pazar payını yakalama ve kitlelere ulaşmak hedefi gösteriliyor. Bu konuda görüş belirten eczacılar, bir ürünün bir pazardaki satış miktarının sınırlı olduğunu, bunu sokak tezgahında da satılsa, çok önemli bir farkın yakalanamayacağına dikkat çekerek, söz konusu firmanın asıl amacının, eczacılık mesleğine darbe vurmak ve bunun açacağı yolun da sonunda onları mesleklerini icra edemez, onları, kimi  market zincirlerinde tezgahtar konumuna düşürmek olduğunu öne sürdüler.

Bir süreden beridir, eczaneyi devre dışı bırakıp, gelişi güzel ellerde, ilaç, vitamin ve benzeri ürünlerin satıldığına dikkat çeken eczacılar, buna dur denilmemesi halinde, ileri dönemlerde yaşanabilecek ciddi sağlık sorunlarının da yaşanabileceğini vurguluyorlar.

Küreselleşmenin getirdiği, serbestiyi biraz yanlış anlayan kimi uluslararası dev firmaların, bilinçli ve birbirine bağlı, eğitimli, attığı adımı bilen bir kitle olan eczacılar karşısında geri adım atmaları bekleniyor. Çünkü burada eczacı kendi mesleğini, işlevini ve geleceğini korur iken, belki de kendinden daha fazla, hizmet etmekle gurur duyduğu vatandaşın sağlığını ön plana alıyor.

Önümüzdeki günlerde, bu yanlıştan dönülmemesi halinde eczacıların, 25 bininin ortak bir eylem ile bu başıboşluğu protesto etmesi ve olayın gerçek sahibi halka gitmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

Ülkemizde yasaların olduğunu, bunu uluslararası bir dev şirketin bir yetkilisinin masa başında tek ve keyfi olarak aldığı kararla değiştirilmesinin hayal bile edilemeyeceğine dikkat çeken eczacılar, bu yanlış adımdan, kısa sürede dönüleceğine olan inançlarını vurguluyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar