75 bin dolarlık yazı

Osman Ata ATAÇ
Osman Ata ATAÇ İŞLETMECİLİK SOHBETLERİ oaatac@gmail.com

Şimdi itiraf edin merak ettiniz “Nedir bu 75 bin dolarlık yazı?” diye. Meraklanmayın. Geçen hafta söz verdiğim gibi bu hafta sizlere bu parayı kazandıracağım. Bu parayı kazanmanızın tek şartı harcamama kararı vermeniz. Yani merak edip de elemanlarınıza liderlik eğitimi aldırmak kararınızdan vazgeçeceksiniz, paranız cebinizde kalacak. Başka bir deyişle tasarruf etmeye karar verirsiniz diye ümit ve temenni ediyorum. Size bazı ‘kanun’ diye pazarlanan tezleri sunacağım. Kararı siz verin. Bunlar kanun mu değil mi? Yani mutlak mı yoksa ispata muhtaç spekülatif laflar mı? Bu kanunları! Numaralayarak sunuyorum.

1. Bir kişinin etkinlik (effectiveness) derecesini liderlik yeteneği belirler. Liderlik becerilerinizi arttırarak etkinliğinizi yüzde 600 arttırabilirsiniz.

2. Liderliğin ölçüsü insanları etkileme derecesidir. 

3. Liderlik bir günde oluşmaz gün be gün gelişir.

4. Liderler gemiyi yöneten kişiler değil geminin rotasını çizebilen kişiler olmalıdır.

5. Liderler etraflarına değer katarak hizmet ederler (yani elemanlarına.)

6. Liderler kendilerine itimat edilmesini sağlarlar.

7. İnsanlar kendilerinden güçlü olan insanları doğal olarak izlerler. Liderler kendilerine saygı duyulmasını sağlarlar.

8. Liderler her şeyi liderlik açısından değerlendirirler.

9. Liderler takipçilerinin kalitesiyle tanımlanırlar.

10. Liderler ilişkilerini yakın ve samimi iletişim sayesinde kurarlar.

11. Liderin potansiyelini yakın çevresi belirler.

12. Sadece kendini güvende hisseden liderler gerekli olan yetki devrini sağlayabilirler.

13. İnsanlar gördüklerini yaptıkları için liderler örnek olmalıdırlar.

14. İnsanlar önce liderin fikirlerini sonra lideri benimserler.

15. Liderler ne yapıp edip takımlarının kazanmasını sağlarlar.

16. Liderler örgütlerinin başladıkları işin yavaşlamasına izin vermezler. 

17. Liderler aktivitelerle uğraşının başarıyla aynı anlama gelmediğini bilirler (yani çok meşgul, çok başarılı demek değildir.

18. Liderler ilerlemek için herkesten fazla fedakarlık yapmaya hazır olmalıdırlar.

19. Liderler liderliklerini ne zaman öne süreceklerini iyi zamanlarlar

20. Liderler büyüme için takipçilerini, patlama yapmak için diğer liderleri yönetirler.

21. Bir liderin kalıcılığı yerine kimi hazırladığına bağlıdır.

Şimdi bu her ‘kanunu’ isterseniz açıklamalı olarak açarım. Söz gelimi son kanunu bir açalım ki haksızlık olmasın. Neresinden bakarsanız bakın sadece böyle bir liste vermek ve burada durmak haksızlık olur. Öte yandan her maddeyi açarsam üç çeşit belayı davet ederim. Birincisi, yazı işleri “Kardeşim bu köşe makale köşesi. Kitap yayınlamak istiyorsan başka kapıya” der. İkincisi, sizler “Hoca baydın. Aylarca liderlik okumak istesek üniversiteye yeniden yazılırdık” der, küsersiniz. Bu ikisi bir şekilde belki çözülebilir. Bizim yazı işleri kibar insanlardan oluşur, siz de alt tarafı okumazsınız olur biter. Gelgelelim, üçüncü sorunu çözmesi zor. İzinsiz alıntı, intihal, kara kesat gibi ithamlarla mahkemelik olurum ki bu yaştan sonra bununla uğraşılmaz. Onun için bu konudaki son yazımı maddelerden sadece birini açarak bitireceğim. Son madde ‘Bir liderin kalıcılığı yerine kimi hazırladığına bağlıdır’ diyordu. İşte açıklaması:

“Bir liderin gerçek başarısı geride bıraktığı şöhretiyle ölçülmelidir. Bu nedenle liderler geride bırakacakları mirası planlamalıdırlar. Bu planlı bir çalışmayı gerektirir. İnsanlar kendilerinin nasıl anılacaklarını kontrol edebilirler. Liderler bu konuda gayret göstermek zorunluluğundadırlar. Liderlik, liderlerin yönetirken yaptıklarıyla değil, liderlikten ayrıldıktan sonra yönettikleri, geliştirdikleri, üstüne yatırım yaptıkları insanların yaptıklarıyla anılırlar. Liderler bu nedenlerle (1) Nasıl anılmak istediklerini bilmek (Bir çok insan hayatı kabullenir, şekillendirmek için uğraşmaz. Liderler hayatlarını tasarlarlar. Hareketlerini, konuşmalarını ona göre ayarlarlar. Hatırlanmak istedikleri gibi bir imajı yaratmak için bilinçli bir uğraş verirler) ; (2) Nasıl anılmak istiyorlarsa öyle anılmalarını sağlamak için gerekeni yapmak (İmaj yaratmak yaratılması istenen imajı yaşamayı, konuşmayı, ona göre davranmayı gerektirir. Liderler yaşamlarını, konuşmalarını, davranışlarını ona göre ayarlamalıdırlar); (3) Mirasınızı kimin taşıyacağa karar vermek (Liderliğin devamını insanlar sağlayacaklardır. Bu nedenle liderler miraslarını taşıyacak kişileri bulmak ve onları hazırlamak zorundadırlar) ve (4) Mirasınızı tanıtacak kişilere gerekli bilgi ve yetkiyi devretmek zorundadırlar (Yarattığınız ve taşınmasını istediğiniz imajı taşıyacak kişiler bunu yapabilecek pozisyonda olmalı ve gereken bilgiyle donatılmalıdırlar.)

İşte bu. Aslında sadece bu madde hakkında hem uzun konuşmak hem de sayfalarla yazmak olanaklı. Söylenenlere, saçma, boş laf demek haksızlık olur. Bu her madde için geçerli. Yani söylenenlerin çoğu akla yatkın. Ama bunlar kanun mu, değil mi bilemem. Siz biliyor musunuz? Bilmiyoruz çünkü diğer maddelerin açıklaması elimizde yok, diyorsanız bana yazın. Birini bedava açıkladım. Geriye kaldı. Piyasadan alırsanız tanesi 3 bin 750 dolar. Çünkü bu konuşmayı yapan liderlik gurusu konferansı için 75 bin dolar istiyor. Benden alırsanız iskontolu. Yaşınız 65’in üstündeyse iskontonun üstüne bir de yaşlılık indirimi veririm. Bir de karar verin bu makul tavsiyeler, bakın kanun demiyorum, 75 bin dolar eder mi? İyisi mi paranız cebinizde kalsın. Her yönetici lider değildir, olmak zorunda da değildir, liderlik yapacak biri de olmayabilir. 

Sağlıcakla kalın. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Teknokrat-Politikacı 30 Ekim 2019
Strateji mi? 23 Ekim 2019
Tenkisat 16 Ekim 2019
Kasvetli ilim 02 Ekim 2019
Zombiler 25 Eylül 2019
Yeni Bull 18 Eylül 2019
Bull 11 Eylül 2019
Neden olmuyor? 04 Eylül 2019
Olmayacak duaya... 28 Ağustos 2019