80.000 direnci güçlü duruyor, ama!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz aydineroglu@borsaanalizci.com

Zaten çok öncesinden BIST'in seçim öncesi 80.000 direncinin güçlü olacağını yazıyordum. Beni yanıltmamış oldu. BIST 80.000 seviyelerine çıktıkça, arkasından realizasyonlar yaşayıp yine bu seviyenin altına iniyor. Seçimlere çok yakın bir süreçteyiz. Ben seçimler öncesinde sert bir düşüş beklemiyorum. Bu şekilde kâr realizasyonları ile güçlenen endeksin yeniden 80.000 direncine yönelmesini ve bu sefer direnci kırarak daha üst endeks hedeflerini görmesini bekliyorum. 

Banka hisselerinin tekniklerinin de bu görüşüme uygun seviyelerde olmasından ötürü, seçim öncesinde banka alımları ile yeni bir yükseliş yaşayabiliriz. Tabii bilanço döneminde olmamızın farklı yansımaları olabilir. Bu ortama uyarak yükselen bazı hisselerde gelecek kötü bilançolar nedeniyle hisse bazlı düşüşler ve aynı şekilde beklentiler üstünde gelebilecek karlar ile de, bazı hisselerde beklentimi destekleyecek bağımsız yükselişler görebiliriz. Ancak eğer BIST düşündüğüm yükselişi yapacaksa, bu yükseliş bankalarla birlikte olacaktır. 

Seçimlerden sonra hükümet kurulması beklentisi yükselir ve BIST daha ciddi bir yükseliş yaşarsa, bu yükselişin satış fırsatı olarak kullanılması doğru olabilir. Çünkü ilk anda yaşanabilecek yükseliş sonrasında hükümet kurulsa da, farklı nedenlerle yine kâr realizasyonu yaşanabilir. Neyse, şimdilik beklentimde olduğu gibi bir yükselişi yaşayalım da, sonrasında realizasyon seviyelerini tespit etmeye çalışırız.

Dün PPK faize dokunmadı. FED ve seçimlerden evvel zaten bir faiz değişikliği beklemiyorduk. Eğer seçimlerden hükümet çıkarsa, o zaman TCMB'nın faiz artışı korkusu da bir süreliğine gündemden düşer. Çünkü hükümetin kurulması muhtemelen faiz ve kurlar üzerinde bir rahatlama yaratacaktır. 

NOT: BIST'in 80.000'i ne şekilde kırabileceği ve olası üst endeks hedefleri hakkındaki görüşümü 21 Ekim tarihli ''BIST 80.000 Direncini Kırdı Mı?''  başlıklı yazımda görebilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019