9. Uluslararası Boğaziçi zirvesi gelecek hafta başında gerçekleşecek

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Pazartesi günü başlayacak ve üç gün sürecek 9. Boğaziçi Zirvesi'nin bu yılki başlığı “Barışın sürdürülmesi" ve "Herkes için kalkınma” toplantılarda bu konu ve buna bağlı alt başlıklarda 33 panele yerli-yabancı 198 konuşmacı görüş açıklayacak. 7 ülkenin ticaret heyetleriyle de ülkemize yatırım görüşmeleri yapılacak.

Cengiz Özgencil’in Kurucu Başkanı olduğu Uluslararası İşbirliği Platformu’nun 9. Boğaziçi Zirvesi de 26-28 Kasım tarihlerinde 200’e yakın yabancı konuğun katılımıyla gerçekleşecek. Özgencil’in düzenlediği gelenekselleşen bu toplantı, devletin maddi desteği olmadan, özel sektör kuruluşlarının katkılarıyla sürdürülüyor.

Uluslararası İşbirliği Platformu’nun başlangıcından bu yana ben Danışma Kurulu üyeliği yaptığım için Cengiz Özgencil’in başarısını ve toplantılarını bugünlere nasıl getirdiğinin tanığıyım.

Toplantılar ilk dönemde ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinden katılımcılarla gerçekleşirdi. Bunda toplantılara destek veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ortadoğu danışmanı Erşat Hürmüzlü’nün önemli katkıları oldu. Birçok bakanın, yabancı işadamının toplantılara katılmasında önemli rol oynadı.

Ayrıca, o ülkelerle işbirliği içinde olan birçok genç girişimci de toplantılara katılımların artırılması için çalışmalar yaparak katkıda bulundular.

Her yıl toplantı sonrasında düzenlenen kahvaltıda değerlendirme yapıldıktan sonra, bir sonraki yılın toplantısı ele alındı. Aylık kahvaltılarda konu, toplantının hazırlıkları ele alınarak tartışıldı. Bu toplantılara her yıl emekli büyükelçiler, iş adamları bilim adamlarının yanı sıra o ülkelerle irtibatlı şirketlerin genç yöneticileri katılıyor. Yeni yılda yapılacak toplantının temasının ne olmasından başlanarak, oturum başlıkları, katılımcılar, yılın konuk ülkesi ve paneller tek tek ele alınıp toplantıdan toplantıya gelişimleri işlenerek sonuca varılıyor. Bu arada, önemli devlet adamlarına çağrıyı, Cengiz Özgencil ülkesine giderek kendisi doğrudan yapıyor. Bu titiz çalışma nedeniyle de toplantılar her yıl gelişerek daha kapsamlı gerçekleşiyor. Türkiye’nin tanıtımına ve işbirliklerine ve yatırımlara artarak vesile oluyor.

Bu yıl yapılacak 9. zirveye 80 ülkeden bakanlar, siyasiler, işadamları katılacaklarını bildirmiş durumdalar. Özgencil, “Barışın sürmesi" ve "Herkes için kalkınma” başlıklı üç gün sürecek zirvede, 33 panele yerli yabancı 198 kişinin katılacağını, zirvenin ilk gün açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağını, ikinci gün açılışta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, üçüncü gün ise KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’ın yapacağı bilgisini verdi. Ayrıca, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akınc'nın da birer konuşma yapacaklarını söyledi.

7 ülkeden gelecek ticaret heyetleriyle, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ülkemize yatırım görüşmelerinin yapılacağını belirten Özgencil, “Bu görüşmelerde 300-400 milyon dolarlık ön anlaşma imzalanacağını tahmin ediyorum” dedi.

Pazartesi günü başlayacak 9. Boğaziçi Zirvesi'nin iyi sonuçlar vermesini ve ülkemize yatırım getirmesini dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar