AB, Çin ve Emtialar

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Emmanuel Macron'un Fransa Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası piyasalar olumlu tepki verdi. Beklenen bir sonuç olması nedeniyle piyasa reaksiyonu da sınırlı gelişti. Örneğin euro/dolar 1.10 civarlarında zorlandı. Euro/dolar bazında majör para birimlerine karşı faiz/getiri farkının dolar lehine olmasından dolayı doların toparlanıp güçlenmesi daha olası görünüyor.

Diğer taraftan Avrupa Birliği açısından önemli olan Almanya eyalet seçimlerinden Schleswig Holstein'dakini Hristiyan Demokrat Partisi kazandı.. Bu yerel seçim sonuçlarının, gelecek hafta Almanya'nın en büyük federal eyaleti NorthRine-Westfalen'de yapılacak  yerel seçimler öncesinde Alman Sosyal Demokratların umutlarını biraz azalttığını söyleyebiliriz.

Fransa’daki seçim sonucu AB’nin dağılma beklentilerini azaltırken, Almanya’nın ve Merkel’in AB içindeki ağırlığını daha da arttıracak gibi görünüyor. Türkiye-AB ilişkilerinde, ekonomi ve muhtemelen piyasalar açısından bunların da hesaba katılması gerektiğini düşünüyoruz. Fransa seçim riskinin piyasaların gündeminden düşmesi ve fiyatlanan risk priminin azalmasıyla dünya faiz oranlarında “normalleşmenin” yani yükselişin devam etmesini bekliyoruz.

Asya’da ise Çin odak noktasında olmaya devam ediyor. Neredeyse tüm dünya piyasalarına bahar gelmişken Çin'de hisse senedi piyasası geride kaldı. Bunun ana sebebi de Çin’de uygulanan politikalar. Özellikle dengesiz, aşırı borçlanarak, yer yer emlak balonları yaratarak ulaşılan durumun üzerine bir de sermaye kaçışlarının binmesi ile Çinli otoriteler bir takım zor seçimler ile karşı karşıya kaldı.

Çin’de şimdilik sermaye hesabının sıkılaşması ile sermaye kaçışı önlenmeye çalışılırken, aşırı borçlanma ile mücadele edilecek gibi görünüyor. Bundan dolayı içeride faizler yükselirken büyüme düşecek, sermaye kaçışının durması, offshore –onshore faiz farkından dolayı gelen sermaye akımı ve dış ticaret fazlası ile rezervler tekrar artacak. Bu tedbirlerin de büyüme modeli değişikliği ve reformlar şeklinde “pazarlanmaya” çalışılacağını düşünüyoruz.

Çin’de olup bitenler Çin sınırları içinde kalmayacak. .Demir cevheri ve bakır gibi bazı emtiaların toparlanma girişimlerinde başarısız olup Şubat ortasından beri sergiledikleri düşüş trendlerine geri dönmüş olmasını dikkate değer buluyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019