AB üyeleri GDO’lu tohum kullanımını engelleyemeyecek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Geni değiştirilmiş tohum kullanmıyoruz. Geni değiştirilmiş tohum ve ürünleri kısaca GDO’lu tohumlar veya ürünler diye adlandırıyoruz. GDO’lu tohum kullanmıyoruz. Ama GDO’lu tohumla yetiştirilmiş bazı ürünlerin hayvan yemi olarak kullanımına izin veriliyor.

Türkiye gibi birçok ülke GDO’lu tohum kullanımına izin vermiyor. GDO’lu ürün kullanımını sınırlıyor.

Avrupa Adalet Divanı’nın dün açıklanan bir kararına göre AB ülkelerinde hükümetler GDO’lu tohum kullanımını engelleyemeyecek. İtalya, genetiği değiştirilmiş mısır tohumu ekimini 2013 yılında yasaklamıştı.

GDO’lu tohum üretenlerin başvurusu üzerine AB'nin yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, geni değiştirilmiş ürünlerin insan, hayvan ve çevre sağlığına ciddi tehdit olduğunun kanıtlanmamış olduğu gerekçesine dayalı olarak üye ülkelerin geni değiştirilmiş mısır tohumu ekimini engelleyemeyeceğine karar verdi.

“GDO (Geni Değiştirilmiş Organizmalar) sorunu 20 yıllık bir sorun. ABD’de 1996’dan bu yana GDO’lu tohumdan ağırlıklı olarak, mısır, soya, pamuk üretiliyor.

GDO’lu ürünlerin geçmişi kısa olduğu için insan sağlığı üzerindeki etkileri bilinemiyor.

Bunun için sıkı bir denetim uygulanıyor. GDO’lu ürünün canlının büyümesine engel olduğu, belli organlarda kansere yol açtığı konusunda değişik bulgular var. Onun için her ülke GDO’lu ürünler için denetim getiriyor.

GDO’lu ürün kullanımı genellenemiyor. İnsanların tercihine bırakılıyor. Ürünler devamlı tahlilden geçiriliyor. Kullanıcı için yazılı uyarılar şart koşuluyor. GDO’lu tohum ile mısır, pamuk, soya (ve şimdilerde pirinç) üreten ABD bu ürünleri ihraç ediyor. Bu ürünler ABD’nin en büyük ihraç ürünleri.

ABD’den mısır, soya ve pamuk ithal ediyoruz. Bizde hayvan yemi için GDO’lu ürün ithaline izin veriliyor.

Biyogüvenlik Kurulu, geçtiğimiz günlerde yem amaçlı ithal edilmek üzere genetiği değiştirilmiş 3 soya ve 1 mısır genine izin verdi.

Çiftçinin pamuk ekimine yönelmesi nedeniyle mısır üretiminin 2017’de düşmesi bekleniyor. Bu da daha çok genetiği değiştirilmiş mısır ithal edileceğini gösteriyor.

Soya, ihtiyacımızın yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Dünya soya ekim alanlarının ortalama yüzde 85-90’ının genetiği değiştirilmiş soya üretildiği dikkate alındığında, Türkiye’nin ithal edeceği soyanın neredeyse tamamı genetiği değiştirilmiş soya olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018