ABD’de enflasyon beklentileri aşağı geliyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Fed, geçtiğimiz haftaki toplantısında para politikasına yönelik görece şahinvari mesajlar verse de, toplantı sonrasında enflasyon beklentileri aşağı gelmeye devam ediyor. ABD'de yıllık enflasyon dört aydır düşüş eğilimi gösteriyor.

Özellikle de son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüş, fiyatlar genel seviyesini aşağı çekerken, Mayıs ayı manşet enflasyonu yıllık bazda yüzde 2,2'den yüzde 1,9'a, çekirdek enflasyon ise yüzde 1,9'dan yüzde 1,7'ye geriledi. Fed ise yakın vadede enflasyonun düşük seviyelerde kalmasını beklerken, işgücü piyasasında yaşanan iyileşmenin enflasyonun yükselmesi için gerekli şartları oluşturduğunu düşünüyor. Ancak ekonominin temel girdilerinden olan petrol fiyatları yaklaşık bir aydır aşağı yönlü trendde zayıf bir seyir izliyor.

Buna paralel Brent petrol 46,70 dolar desteğini aşağı yönde kırarken, bu süre zarfında yüzde 22 oranında düşüş gösterdi. Petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme önümüzdeki dönemde girdi maliyetlerinin düşmesine neden olabilir, dolayısıyla da bu durum ABD'de enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.

Fed para politikası kararlarını alırken, büyüme ve enflasyon beklentilerine oldukça önem atfeder. Petrol fiyatlarındaki düşüş önümüzdeki dönemde enflasyon beklentilerinin daha da aşağı gelmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra ABD'de son dönemde açıklanan veriler büyümenin hızına yönelik risk teşkil etmekte. Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurduğumuzda, Fed bu yıl için sıkılaştırıcı yönde adımlarını küçük tutmak zorunda kalabilir.

Bu sene bir faiz artırımı öngörse de, enflasyonda iyileşme görmediği takdirde faiz artırımı ve/veya bilanço daraltılması yönünde karar alamayabilir. Zaten Fed'in sıkılaştırıcı yöndeki adımlarını kademeli ve temkinli gerçekleştireceğini öngören piyasalarda risk alma iştahı yüksek kalmaya devam ediyor.

Gelişmekte olan ülke varlıklarına olan ilgi sürerken, TL ve TL varlıklar bu durumdan olumlu etkileniyor. Buna paralel BIST 100 Endeksi'nin 98 bin desteğinin üzerinde 100 bin tarihi zirvesi ile yolculuğu devam ediyor. Ancak aynı zamanda psikolojik direnç olan 100 binin aşılması endekste yükselişin devamı açısından önemli ve takip edilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019